?>

Onlar için imkansız yok

Dünyanın en zorlu askeri eğitimleri arasında gösterilen Isparta Eğirdir Dağ Komando Okulundaki Komando İhtisas Kursu'nun ilk aşaması "derin kar ve şiddetli soğuklarda muharebe harekatı" başarıyla tamamlandı. - Anadolu Ajansı

Gündem - 8 yıl önce

ISPARTA - MURAT YOLCU

Isparta'nın Eğirdir ilçesinde kurulu Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı, dünyanın en zorlu askeri eğitimleri arasında gösterilen Komando İhtisas Kursu'na ev sahipliği yapıyor. Yılda bir kez düzenlenen ve gönüllük esasına göre başvuruların yapıldığı kursa sadece subay ve astsubaylar katılabiliyor.

Türkiye'nin yanında birçok ülkeden de komando olmak için Eğirdir'e gelenler, bu zorlu hedefe ulaşabilmek amacıyla çetin süreci geçmek zorunda. Kursa katılmak isteyenler, öncelikle gerekli fiziki ve psikolojik yeterliliklerinin ölçülmesi için çeşitli test ve eğitimlere tabi tutuluyor.

Bu test ve eğitimlerden geçemeyenler komando olma hayaline veda ederken, başarıyla geçen ve sadece "komando adayı" olanlar ise daha zorlu, güç, cesaret ve kararlılık gerektiren "derin kar ve şiddetli soğuklarda muharebe harekatı", "kara komando harekatı", "su üstü komando harekatı" ve "hava indirme harekatı" , "mayın/EYP müdahale ve acele tahrip teknikleri" ve "meskun mahallerde teröristle mücadele harekatı"na katılıyor.

4 hafta boyunca iglularda yaşadılar

Kursun ilk aşaması, "derin kar ve şiddetli soğuklarda muharebe harekatı", komando adaylarının her türlü hava, arazi ve iklim şartında fiziksel ve psikolojik yeterliliğe sahip olmaları için Toroslar'ın en yüksek zirvesi, Davraz Dağı'nın 2 bin metrelik rakımında gerçekleştirildi.

Dondurucu soğukta 4 hafta boyunca yaşamak zorunda kalan kursiyerler, hayatlarını idame ettirebilmek amacıyla öncelikle iglular (sıkıştırılmış kardan yapılan evler) inşa etti. Bulundukları bölgenin güvenliğini sağlanmalarının ardından yaşam alanı oluşturan kursiyerler, igluların içinde uyudu.

Komando adayları 2 bin 600 metrelik doruk noktasında

Harekat kapsamında senaryo gereği, umulmadık yer ve zamanda baskın etkisi yaratarak "düşmanı" etkisiz hale getirmek isteyen komando adayları, helikopterlerle dost bölgelerde bulunan, dağın 2 bin 600 metrelik doruk noktasına bırakıldı.

Sarp ve dağlık arazilerde 40 kilogramlık sırt çantaları ve teçhizatlarıyla bir metreyi bulan karda kilometrelerce yürüyen kursiyerler, kurs boyunca öğrendikleri ileri kayakçılık ve dağcılık teknikleriyle ustalıkla hareket etti, "düşman" hatlarına hiç beklenmedik noktalardan sızdı. "Düşmanları" yok eden komando adayları, aynı yollarla dost bölgeye geçti.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ayten hasret kaldığı okuluna kavuştu

2017-02-27 16:42 - Çevre-Hayat

Bakan Çelik'ten çiftçilere düşük faizli kredi müjdesi

2017-03-01 15:52 - Ekonomi

iPhone 8 kablosuz şarj özelliği netleşiyor!

2017-02-26 17:37 - Teknoloji

Son dakika... Diyarbakır'da patlama!

2017-02-27 16:17 - Asayiş

İzmir merkezli FETÖ operasyonunda 27 gözaltı

2017-03-03 04:17 - Gündem

Ekvador'da Türkiye Parkı açıldı

2017-03-04 15:22 - Dünya

'Bir oy bu ülkenin geleceğini değiştirebilir'

2017-03-05 00:22 - Siyaset

'Bu ülkede kardeşin kardeşle hiçbir meselesi yoktur'

2017-03-03 21:47 - Siyaset

SpaceX iki yolcuyu Ay'a götürüyor!

2017-03-01 18:47 - Teknoloji

Suikast girişimi davası sanığının söylemleriyle eylemleri çelişti

2017-03-01 00:07 - Gündem

İlgili Haberler

Uşak'ta tekstil fabrikasında ve deposunda çıkan yangın kontrol altına alındı

02:33 - Gündem

Kayseri'de keçe fabrikasındaki yangına müdahale sürüyor

00:43 - Gündem

Sapanca Gölü'nde azalan su miktarı nedeniyle tedbir alınacak

00:37 - Gündem

Uşak'ta tekstil fabrikasında ve deposunda yangın çıktı

00:23 - Gündem

İstanbul'da restoranda bıçaklanan Cumhuriyet Savcısı Ercan Kayhan hayatını kaybetti

00:17 - Gündem

Günün Manşetleri

Suriye'de 4,3 büyüklüğünde deprem

06:07 - Dünya

Husiler: Kudüs'ün batısında İsrail’e ait "önemli ve hassas" bir hedefi vurduk

05:08 - Dünya

Uşak'ta tekstil fabrikasında ve deposunda çıkan yangın kontrol altına alındı

02:33 - Gündem

Kayseri'de keçe fabrikasındaki yangına müdahale sürüyor

00:43 - Gündem

Sapanca Gölü'nde azalan su miktarı nedeniyle tedbir alınacak

00:37 - Gündem