?>

On binlerce Filistinli Kudüs için meydanlara döküldü

Trump'ın Kudüs kararının ilanından sonra Batı Şeria ile İsrail ablukası altındaki Gazze'nin bazı bölgelerinde düzenlenen protesto gösterilerinde on binlerce Filistinli meydanlara döküldü.

Dünya - 7 yıl önce

RAMALLAH

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'le ilgili kararını açıklamasının ardından işgal altındaki Batı Şeria ile İsrail ablukası altındaki Gazze'nin bazı bölgelerinde düzenlenen protesto gösterilerinde Filistinliler, ABD ve İsrail bayraklarını yaktı.

Trump'ın Kudüs kararının ilanından sonra Batı Şeria'nın Ramallah, El-Halil, Beytüllahim, Kalkiliya, Tubas, Nablus ve Eriha kentlerinde binlerce Filistinli meydanlara döküldü.

Ana cadde ve meydanlarda bir araya gelen binlerce Filistinli, ABD ve İsrail aleyhine slogan attı.

Ramallah'taki gösteride ABD ve İsrail bayraklarını yakan Filistinliler, ABD Başkanı Trump aleyhine slogan atarak tepkilerini dile getirdi.

Öte yandan, Filistinli Ulusal ve İslami Güçler heyeti tarafından yayımlanan ortak bildiride, işgal altındaki Batı Şeria'nın tamamında genel greve gidileceği duyuruldu. Bildiride, ABD ve İsrail aleyhine düzenlenen gösterilere devam edilmesi çağrısında da bulunuldu.

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin Refah ve Cibaliya beldeleri ile Nuseyrat Mülteci Kampı'nda ABD Başkanı Trump aleyhine gösteri düzenleyen on binlerce Filistinli, büyük bir öfkeyle ABD ve İsrail bayraklarını ateşe verdi.

Filistin bayraklarıyla meydanlara çıkan Filistinliler, Kudüs'ün Filistin'in başkenti olduğu yönünde sloganlar attı, araç lastiklerini yaktı.

ABD Başkanı Trump, düzenlediği basın toplantısında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı.

Trump, ayrıca Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.

Kudüs'teki yarım asırlık işgal yeni bir boyuta taşındı

Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etmişti.

BMGK, 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saymıştı.

BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv'de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.

ABD, Trump'ın hamlesiyle Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ilk ülke oldu.

Muhabir: Eshat Fırat

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

"Göz damarları tıkanıklığı görme kayıplarına yol açabilir"

2017-12-05 14:23 - Sağlık

Eli kanlı PKK 863 günde 378 sivili katletti

2017-11-30 18:56 - Genel

Milliler 'görme engelliler' için sahaya çıktı

2017-12-04 23:02 - Spor

On binlerce Filistinli Kudüs için meydanlara döküldü

2017-12-07 10:32 - Dünya

Bursaspor 3 puanı 3 golle aldı

2017-12-03 19:33 - Spor

Arap Parlementerler Birliği'nden 'Kudüs' kararı

2017-12-06 05:32 - Dünya

17 yaşında öldürülen Aleyna Can son yolculuğuna uğurlandı

2017-12-02 18:32 - Asayiş

ASELSAN'a elektronik tasarım alanında ödül

2017-12-02 17:42 - Ekonomi

Fas Kralından Mevlit Kandili affı

2017-12-01 15:02 - Dünya

Engellere karikatürleriyle dikkati çekiyor

2017-12-03 20:02 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

ABD'de 6 yaşındaki Filistin kökenli çocuğu öldüren kişiye 53 yıl hapis cezası

23:33 - Dünya

Trump yönetimi, 2026 mali yılı bütçe teklifinde 163 milyar dolarlık kesinti öngörüyor

21:52 - Dünya

Almanya'nın Stuttgart kentinde bir araç kalabalığın arasına daldı

20:48 - Dünya

Kosova'da İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma 250 kilogramlık bomba imha edildi

20:33 - Dünya

BM: Myanmar'daki insanların gıda, su, barınak, barış ve korumaya ihtiyacı var

20:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Gaziosmanpaşa'da İETT otobüsünün emniyet şeridinde ilerlediği anlar kamerada

23:47 - Gündem

ABD'de 6 yaşındaki Filistin kökenli çocuğu öldüren kişiye 53 yıl hapis cezası

23:33 - Dünya

1 Mayıs'taki izinsiz gösterilerde 418 kişi gözaltına alındı

23:07 - Gündem

Tebriz Traktör, İran Süper Ligi'nde şampiyonluğunu ilan etti

23:03 - Spor

Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı yarın gece kapalı olacak

22:58 - Gündem