?>

Oğuz Güven'e hapis cezası talebi

Cumhuriyet Gazetesi İnternet Sitesi Yayın Yönetmeni Oğuz Güven'in, "terör örgütü propagandası yapmak" ve "terör örgütünün yayınlarını ve açıklamalarını yayınlamak" suçlarından 12 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Gündem - 8 yıl önce

İSTANBUL

Cumhuriyet Gazetesi İnternet Sitesi Yayın Yönetmeni Oğuz Güven'in, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'in trafik kazasında ölümünün ardından yazılan bazı haberlerle Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele edenleri itibarsızlaştırdığı iddiasıyla yargılandığı davada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Güven'in 12 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Güven ve avukatı katıldı.

Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Orhan Uzun, Güven'in terör örgütleri FETÖ veya PKK mensubu ve üyesi olmasının zorunlu olmadığını belirterek, bu nedenle sanık hakkında gerek FETÖ gerekse PKK örgüt üyeliği hakkında bir suçlama yapılmadığına vurgu yaptı.

Bir davranışın "propaganda" olarak kabul edilmesi için terör örgütleriyle ilgili öğreti, düşünce veya inancı başkalarına tanıtmak, benimsetmek ve yaymak amacıyla yapılması gerektiğine dikkati çeken savcı Uzun, mütalaasında, örgüt propagandasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararları ile Yargıtay'ın içtihatlarına yer verdi.

"Düşünce özgürlüğünün sınırları aşıldı"

Mütalaada, sanık Güven'in eylemiyle ilgili şu değerlendirme yapıldı:

"Meydana gelen trafik kazasında şehit olan Başsavcı Alper'in FETÖ ile mücadele konusunda sembol isimlerden olması dolayısıyla yürüttüğü soruşturmalar, düzenlediği iddianameler ve görevi gereği verdiği kararların neticesi olarak kendisini kamyonun biçtiğini, bu şekilde görevi dahilinde yaptıklarının ölümünün sebebi olduğu ifade edilmiştir. Örgütle mücadelede görev yapan kamu görevlilerin uğrayacakları akibete dikkat çekilmiştir. Kamuoyunda FETÖ'ye yönelik mücadelenin hassasiyetini ortadan kaldırmak için yapılan soruşturmaların neticesiz kalacağı, örgütün meşru amaçlar uğrunda mücadele ettiği algısı oluşturulmuş, düşünce, açıklama özgürlüğünün sınırları aşılarak atılı örgüt propagandası suçu işlenmiştir."

Bunun haricinde sanığın sosyal medya hesapları incelendiğinde, "Kandil'den sert tepki silah bırakma beklentisi boş", "Kandil'de KCK eşbaşkanları konuştu: Öcalan serbest kalmadan silahlar bırakılmaz" ve "Ya Apo Kandil'e, ya biz İmralı'ya... Ahmet Şık'ın Kandil röportajı" paylaşımlarında bulunduğuna vurgu yapılan mütalaada, bu paylaşımlar nedeniyle sanık hakkında "terör örgütüne ait bildiri ve açıklamaları basıp yayımlamak" suçundan kamu davası açıldığı anlatıldı.

Mütalaada, gazetenin internet sitesinde yayınlanan örgüt açıklamalarının, terör örgütlerinin cebir, şiddet içeren, yöntemleri meşru gösteren, teşvik eder içerikli olması gerektiği, bu anlamda sanığın "Ya Apo Kandil'e, ya biz İmralı'ya... Ahmet Şık'ın Kandil röportajı" şeklindeki paylaşımın cebir ve şiddet içermediğinden düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

"Cebir ve şiddet içeren paylaşımlar"

Mütalaada, sanığın "Kandil'den sert tepki, silah bırakma beklentisi boş", "Kandil'de KCK eşbaşkanları konuştu: Öcalan serbest kalmadan silahlar bırakılmaz" şeklindeki paylaşımlarının düşünce açıklaması ve basın özgürlüğünü aşan bir durum olduğu ifade edilerek, bu paylaşımların ise cebir ve şiddet içerdiği kaydedildi.

Muhabir: Mustafa Hatipoğlu,Muhammed Enes Can,Hüseyin Kulaoğlu

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gazeteci Burak Orhan, Diyanet'in yeni Basın Müşaviri oldu

2017-10-12 21:15 - Medya

Yazılımlar 'fabrika'dan çıkacak

2017-10-16 15:46 - Ekonomi

Bütçede en büyük pay yine eğitime ayrıldı

2017-10-16 14:52 - Ekonomi

Hollanda şampiyonaları unuttu

2017-10-12 14:37 - Spor

Sudanlı Ali savaşlardan kaçamadı

2017-10-16 15:02 - Çevre-Hayat

Trafik sorununa çevreci robotik çözüm

2017-10-15 16:17 - Teknoloji

ABD Hazine Bakanlığından Devrim Muhafızlarına yaptırım

2017-10-14 01:44 - Genel

SİHA'ların sayısı da silahı da arttı

2017-10-13 12:49 - Genel

Küba'daki ABD'li diplomatların duydukları seslerin kaydı paylaşıldı

2017-10-13 15:47 - Dünya

Koalisyon uçağı Rakka'da sivilleri vurdu: 14 ölü

2017-10-12 02:17 - Dünya

İlgili Haberler

Emine Erdoğan: Ortak evimiz dünya için seslerimizi İstanbul'da birleştirdik

13:27 - Gündem

Iğdır'da 9 gündür kaybolan Alzheimer hastası, bin kişilik ekip tarafından aranıyor

12:42 - Gündem

AK Parti Sözcüsü Çelik: Terörsüz Türkiye sürecine sabotaj düzenleyenlerle mücadelemizi sürdürüyoruz

12:27 - Gündem

Sosyal yardım ödemeleri "Aile Kart" ile hızlanacak

12:08 - Gündem

İstanbul Orman İnovasyon Haftası yarın başlıyor

11:52 - Gündem

Günün Manşetleri

Emine Erdoğan: Ortak evimiz dünya için seslerimizi İstanbul'da birleştirdik

13:27 - Gündem

Zelenskiy: Savaş, sadece Moskova'nın onu bitirmek istememesi nedeniyle devam ediyor

13:23 - Dünya

Coğrafi işaretli Bodrum mandalinasında rekolte beklentisi yüksek

13:17 - Ekonomi

Türkiye'nin 17. "İyilik Gemisi" Mısır'ın El-Ariş Limanı'ndan ayrıldı

13:13 - Dünya

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da 3'ü çocuk 20 Filistinliyi gözaltına aldı

13:02 - Dünya