ABD Hazine Bakanlığından Devrim Muhafızlarına yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı İran'ın Devrim Muhafızlarını, küresel terörizme ilişkin Başkanlık Kararnamesi ve Amerika’nın Düşmanlarına Yönelik Yaptırım Yasası kapsamına aldı.

Genel - 9 yıl önce

WASHINGTON (AA) - ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), İran Devrim Muhafızları Ordusunu (DMO) küresel terörizme ilişkin Başkanlık Kararnamesi ve Amerika’nın Düşmanlarına Yönelik Yaptırım Yasası kapsamına aldı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada "OFAC, DMO’nin 25 Ekim 2007'de 13224 nolu Başkanlık Kararnamesi gereğince yaptırım listesine alınan Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvetine yardım faaliyetleri, Hizbullah, Hamas ve Taliban olmak üzere birçok terör örgütüne yardım faaliyetlerinden dolayı yaptırım listesine alındı." ifadelerine yer verildi.
Açıklamada DMO'nun, Kudüs Kuvveti birliklerine eğitim, personel ve ekipman yardımı yaptığı kaydedildi.
Bakanlık ayrıca DMO veya İran ordusuna destek veren ve kitle imha silahlarının yayılmasına yardım eden dört kuruluşu daha yaptırım listesine aldığını açıkladı.
Açıklamada sözlerine yer verilen ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, İran'ın dünyanın en büyük terör destekçisi olmasında DMO'nun rolünün büyük olduğunu belirtti.
Mnuchin, "İran’ın güç peşinde koşması bölgenin istikrarına mal oldu ve Hazine Bakanlığı, DMO’nun yıkıcı faaliyetlerini bozmak için yetkilerini kullanmaya devam edecektir." dedi.
Listede dört şirket var
Bakanlığın yaptırım listesinde, İran Devrim Muhafızlarının yanı sıra İran savunma sanayisinde önemli rol oynadığı belirtilen Şahid Alamolhoda Sanayisi’nin (SAİ) de aralarında bulunduğu İran’ın Çin merkezli ithalat ihracat şirketi Wuhan Sanjan şirketi de yer alıyor.
Açıklamada, SAİ’nin İran Deniz Füze Endüstrisi Grubu (SAİG) tarafından kontrol edildiği gerekçesi ile yaptırım listesine eklendiği vurgulandı.
İran ordusunun füze sanayisine önemli katkısı bulunan SAİG'in 2010 yılında Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği tarafından da yaptırım listesine alındığı belirtildi.
Bunu yanı sıra SAİG'e finansal, maddi ve teknolojik destek verdiği gerekçesi ile Rastafan Ertebat Mühendislik şirketi ve Rastafan’ın şemsiye kuruluşu olduğu belirtilen Fanamoj şirketinin de yaptırım listesine eklendiği ifade edildi.
Ayrıca Wuhan Sanjan'a da İran Savunma Bakanlığı'nın savunma sanayii şirketi Şiraz Elektronik Endüstrisine (SEİ) finansal ve teknolojik yardımlar yaptığı gerekçesi ile yaptırım uygulandığı kaydedildi.
Açıklamada, SEİ'nin İran ordusu için radar, mikrodalga elektron vakum tüpleri, deniz elektroniği, havacılık kontrol sistemleri, eğitim simülatörleri ve füze güdüm sistemleri gibi kritik askeri teknolojiler ürettiğine dikkat çekilirken Wuhan Sanjan'ın da 2014'ten beri SEİ ile yüzbinlerce dolarlık ticari anlaşmalar yaptığı belirtildi.
Muhabir: Kasım İleri
Haftanın Öne Çıkanları

ABD Hazine Bakanlığından Devrim Muhafızlarına yaptırım

2017-10-14 01:22 - Dünya

Keçi çobanı 'milyon yıllık fosil' buldu

2017-10-08 17:41 - Genel

Genç girişimci atanamayınca zeytin kırma tesisi kurdu

2017-10-13 21:17 - Gündem

Küba'daki ABD'li diplomatların duydukları seslerin kaydı paylaşıldı

2017-10-13 15:47 - Dünya

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Suriye sınırında

2017-10-13 21:30 - Genel

İstanbul'da okul çıkışı silahlı saldırı! |Pendik'te saldırı

2017-10-13 22:52 - Asayiş

Başbakan Yıldırım: 19 Mayıs Stadı'nı 50 bin kişilik olarak yeniden inşa edeceğiz

2017-10-14 01:37 - Genel

ABD UNESCO'dan çekildi

2017-10-12 20:00 - Genel

Kamerayı fark eden şaşkın hırsız, bisikleti geri bıraktı

2017-10-12 13:57 - Asayiş

'Geçen seneye göre daha fazla alım olacak'

2017-10-13 17:32 - Siyaset

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgınında can kaybı 2 bini aştı

11:12 - Dünya

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Gündem

Güney Kore, ABD, Japonya ve 37 ülkeden, füze fırlatılmaları konusunda önceden bildirim çağrısı

11:03 - Dünya

ODAK: Lozan'ın Gölgesinde - Batı Trakya Türklerinin Bir Asırlık Hak Mücadelesi

10:57 - Gündem

Tavuk eti üretimi haziranda yıllık bazda yüzde 14,7 arttı

10:52 - Ekonomi