?>

Öğretmenin mısır kabuğundan yaptığı dekoratif eşyalar mekanları süslüyor

Bolu'da teknoloji ve tasarım öğretmeni Ayten Karaoğlu, mısır kabuklarını dekoratif eşyaya dönüştürüyor

Kültür Sanat - 8 ay önce

Bolu

Bolu 100. Yıl Ortaokulunda görev yapan 50 yaşındaki Karaoğlu, Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesindeki eğitimi sırasında mısır kabuğu kullanarak süs eşyası yapmayı öğrendi.

Karaoğlu, Kovid-19 salgını sürecinde evinde oluşturduğu atölyesinde kendi geliştirdiği teknikle doğadan topladığı çiçek, tahta parçaları, saman, kozalak ve farklı otları mısır kabuğu ve koçanlarla harmanlayarak dekoratif bebek, kapı ve duvar süsü gibi ürünler tasarlıyor.

Karaoğlu'nun yaptığı birbirinden güzel dekoratif eşyalar, kullanıldıkları mekanlara renk katıyor.

Bu zamana kadar çok sayıda ürün tasarlayan Karaoğlu, açtığı sergilerle beğeniye sunduğu süs eşyalarını çevresine hediye etmenin yanı sıra isteyenlere de satıyor.

"Zaman geçirmek için başladığım hobimi ilerlettim"

Ayten Karaoğlu, uğraşını yıllar sonra, üniversitede edindiği bilgilerle yaptığını söyledi.

Karaoğlu, üniversiteden mezun olduktan sonra öğretmen olarak göreve başladığı ilk yıllarda öğrencilerine mısır kabuğu kullanarak bebek yapmayı öğrettiğini ancak müfredat değişikliği nedeniyle artık bu dersin verilmediğini kaydetti.

Kendisinin de uzun yıllar bu işle meşgul olmadığını anlatan Karaoğlu, Kovid-19 salgını döneminde evde kaldığı sürede yeniden mısır kabuğu ve koçanlarını kullanarak süs eşyası yapmaya başladığını dile getirdi.

Karaoğlu, vakit geçirmek için başladığı hobisini zamanla geliştirdiğini anlatarak, "Koronavirüs zamanında can sıkıntısından hobi olarak yapmaya başladım. İlerlettikten sonra çok fazla çeşit yapmaya başladım. Daha sonra bunu etrafımdaki insanlar sergilemem gerektiğini tavsiye etti, birkaç sergi açtım." diye konuştu.

"Her seferinde bir öncekinden farklı şeyler yapıyorum"

Ağırlıklı olarak dekoratif bebekler olmak üzere kapı ve duvar süsü gibi ürünler tasarladığından bahseden Karaoğlu, "Önceden bu bebekleri çocuklara oyuncak için yapıyorlarmış. Ancak biz şu anda dekorasyon amaçlı yapıyoruz ve kullanıyoruz. Nemlenmediği sürece uzun süre bozulmadan kalabiliyor." dedi.

Karaoğlu, tasarımlarında doğal malzeme kullandığını vurgulayarak, bu şekilde geri dönüşüme de katkı sağladığını ifade etti.

Üniversitedeyken daha basit tasarımlar yaptıklarını aktaran Karaoğlu, "Eskiden olduğu gibi korkuluk gibi, dümdüz kollar ve bacaklar üzerine çalışmıştık. Ben bunu ilerlete ilerlete farklı bebekler yapmaya başladım. Şimdiye kadar yaklaşık 1000 bebek yapmışımdır. Her seferinde bir öncekinden farklı şeyler yapıyorum. Her seferinde 'Şöyle denesem, şunu da eklesem, bunu da kullanabilirim' dediğim zaman çok çok farklı ürünler ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı'dan 'yeni yoğurt formülasyonu' açıklaması

2024-12-05 13:18 - Ekonomi

Hizbullah, ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana ilk kez İsrail askerlerini hedef aldı

2024-12-02 20:17 - Dünya

Uğruna şehir değiştirdiği engelli oğluyla üniversitede aynı sırayı paylaşıyor

2024-12-02 11:33 - Çevre-Hayat

Geleceğin sağlıkçıları, acil tıp teknisyeni ile mesleğe hazırlanıyor

2024-12-06 12:52 - Çevre-Hayat

Narin Güran cinayeti davasında "Ulusal Kriminal Büro"ya gönderilen görüntüler incelendi

2024-12-02 17:23 - Gündem

DSÖ, İsrail'in kuşattığı Gazze'nin kuzeyindeki sağlık şartlarının 'kriz halinin ötesinde' olduğunu bildirdi

2024-12-06 10:37 - Dünya

Rus savaş uçakları, Halep Üniversite Hastanesi'ne hava saldırısı düzenledi

2024-12-01 15:32 - Dünya

Manisa Basket'in ABD'li oyuncusu Saben Lee, Manisa'da olmaktan mutlu

2024-12-04 12:05 - Spor

Trabzonspor yönetimi mazbatasını aldı

2024-12-03 15:17 - Spor

Yeşilay, Avrupa Parlamentosunda alkolün zararlarına karşı mücadelede Türkiye örneğini anlattı

2024-12-06 18:52 - Dünya

İlgili Haberler

Tescilli bez bebeklerle geleceğe taşınan ehram, yabancı figürlere rakip olacak

12:48 - Kültür Sanat

Van'da tarihi Selçuklu-Karakoyunlu Mezarlığı turizme kazandırılıyor

15:52 - Kültür Sanat

Assos'ta 2 bin 200 yıllık tiyatro restore edilecek

15:51 - Kültür Sanat

Emekli öğretmen, baba yadigarı marangozluğu asırlık binada sürdürüyor

12:42 - Kültür Sanat

Fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar'ın 'Analogdan Dijitale' sergisi sanatseverlerle buluştu

22:40 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İzmir'de pazar şemsiyesinin hamile kadın ve çocuğunun üzerine düşmesi güvenlik kamerasında

22:13 - Gündem

Hamas, işgal devam ettiği sürece silahsızlanmalarının söz konusu olmadığını açıkladı

22:02 - Dünya

Galatasaray, Osimhen ve Sane için imza töreni düzenledi

21:28 - Spor

Denizli'de sağanak sebebiyle bazı evleri ve alt geçitleri su bastı

21:22 - Asayiş

DMM'den "400 akademisyenin usulsüz şekilde atandığı" iddiasına ilişkin açıklama

20:18 - Gündem