Öğrencilerden talepleri 'arı hızı'nda karşılayacak proje

İstanbul'da iki bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencisi, kullanıcı ile yazışan bir yazılım parçası olan chatbot ile geliştirdikleri "ISTBee" projesiyle sanal belediyecilik uygulamalarına katkı sunmayı amaçlıyor.

Teknoloji - 8 yıl önce

İSTANBUL - Mücahit Türetken

İstanbul'da iki bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencisi, kullanıcı ile yazışan ve çoğunlukla senaryo üzerinden cevaplar üreten bir yazılım parçası olan chatbot ile geliştirdikleri "ISTBee" projesiyle sanal belediyecilik uygulamalarına katkı sunmayı hedefliyor.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri Ebrar Şahin ve Abdulrahman Alabrash, sanal belediyecilik uygulamalarına katkı sunmak amacıyla kullanıcı ile yazışan ve çoğunlukla senaryo üzerinden cevaplar üreten bir yazılım parçası olan chatbot ile proje geliştirdi.
"ISTBee" adı verilen proje, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği "Akıllı Ulaşım Çözümleri Yarışması 2017"ye katılan 80 proje içinden seçilen 6 finalist projeden biri olarak, finalde mansiyon ödülününe değer bulundu.
İstanbul'da yaşayanların ulaşım deneyimlerinin yenilenmesi veya mevcut ulaşım yöntemlerinin iyileştirilmesine yönelik teknoloji tabanlı yenilikçi çözüm önerilerinin arandığı yarışmaya katılan Şahin ve Alabrash, xamarin ve azure teknolojilerini kullanarak yazılan telefon uygulaması ve uygulamayla birlikte çalışan chatbot üretimi gerçekleştirdi.
Şahin ve Alabrash, projelerini uygulamaya geçirmek için belediye ve kurumlardan teklif bekliyor.
"Chatbotların devrinin başladığı bir döneme geldik"
Abdulrahman Alabrash, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kullanıcı ile yazışan ve çoğunlukla senaryo üzerinde cevaplar üreten bir yazılım parçası olan chatbotların çağın en dikkati çekici yeniliklerinden olduğunu, bunu kullanarak proje geliştirdiklerini söyledi.
Alabrash, telefon uygulamalarının çağının bittiğini savunarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Chatbotların devrinin başladığı bir döneme geldik. Telefonumuzu çoğunlukla yeni gelen bir mesajı kontrol etmek veya bir mesaja cevap yazmak için elimize alıyoruz. Mesajlaşma 7'den 70'e bir sosyalleşme aracı oldu. Biz de geliştirdiğimiz chatbot ile İstanbul'u, mesajlaşarak 'sosyalleşen bir şehir' yapmayı hedefledik.
Geliştirdiğimiz çözüm ile kullanıcının, trafiği olumsuz etkileyen veya etkileyebilecek bir olayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile mesajlaşarak bildirebileceği bir platform oluşturmayı ve insanların çevrelerine karşı sosyal bir farkındalık geliştirmelerini amaçladık. Görüş ya da şikayetlerin mesaj yoluyla yetkililere iletilip, gerekli olanın yapılmasını sağlayarak, trafiğin normal akışının devam etmesini ve yaşanan mağduriyetlerin en aza indirgenmesini sağlamak istiyoruz. Projemizle İstanbul'u sanal belediyecilik konusunda ileri taşımayı ve bu konuda örnek yapmayı hedefliyoruz."
Projenin ismini arının hızı belirledi
Ebrar Şahin de projenin ismine değinerek, "Arı, iğnesini soktuğu kişiye derin bir acı verir. Aynı zamanda çok hızlı ve aktif bir hayvan. Biz de arının hızıyla özdeşleştirdiğimiz bir denetim mekanizması kurmak istedik. Trafiği olumsuz etkileyen bir hareketi nedeniyle bir kez şikayet edilen birinin, tekrar şikayete konu olmaması için farkındalık geliştirmesi adına projeye 'ISTBee' dedik." ifadelerini kullandı.
Projeyi bir yaz dönemi boyunca hazırladıklarını dile getiren Şahin, "Bu yazılımla örneğin hatalı olarak otobüs durağına park etmiş bir aracın görüntüsünü çekerek anında sistem üzerinden yetkililere ulaştırabiliriz. Ayrıca bugün birçok kurum ve belediyenin müşteri ve vatandaşlar için web siteleri üzerinden çözüm sunma adına oluşturdukları yazılımlar bulunmuyor. Mevcut olanların da sanal zekaları yeterince gelişmiş değil. ISTBee ile bunu mükemmele yakın derecede geliştirebiliyoruz. Böylece vatandaşların soru, ihtiyaç ve talepleri çok hızlı şekilde karşılanmış olacak." diye konuştu.
Ödülü, diğer projelerini geliştirmek için destek ve motivasyon olarak gören Alabrash, yüksek lisanstan sonra veri bilimi ya da yapay zeka alanında çalışmak, Ebrar ise eğitimini yüksek lisans yaparak sürdürmek istiyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çipras'tan Türkiye ile iş birliği mesajı

2018-04-17 19:04 - Genel

Macron ve Putin telefonda Suriye'yi görüştü

2018-04-13 19:36 - Genel

Öğrencilerden talepleri 'arı hızı'nda karşılayacak proje

2018-04-18 20:32 - Teknoloji

Putin ile Ruhani Suriye'yi görüştü

2018-04-15 20:54 - Genel

Hurda otobüs öğrenciler için 'bilim merkezi'ne dönüştü

2018-04-17 15:32 - Çevre-Hayat

Irak'ta halk gelecekten umutsuz

2018-04-17 16:02 - Dünya

'Osmanlı'dan kalma eserler adadaki varlığımızın senetleridir'

2018-04-16 01:40 - Genel

“Dijital Ekosistem ve Sürdürülebilir Rekabet“ Toplantısında önemli tesbitler

2018-04-12 22:20 - Ekonomi

Başakşehirli Arda: Türkiye'nin her yerinde ıslıklanıyorum'

2018-04-16 02:32 - Spor

'3 PKK/PYD-YPG'li etkisiz hale getirilmiştir'

2018-04-12 23:32 - Gündem

İlgili Haberler

Bakan Kacır: TÜBİTAK tarafından yeni çağrı açılıyor

23:13 - Teknoloji

Güney Kore'de Google ve Apple'a "telekomünikasyon kurallarını ihlal" suçlaması

17:42 - Teknoloji

İngiltere ve Galler'de mahkemelere Meta gözlüklerle giriş yasaklandı

14:57 - Teknoloji

ASELSAN'ın ASELBUOY sistemleri İHA'lara denizaltı savunmasında yetenek kazandırıyor

12:47 - Teknoloji

Vietnam, 2030'a kadar 10 bin yapay zeka uzmanı yetiştirmeyi hedefliyor

12:27 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset