?>

Oğluna konulan teşhisle disleksi olduğunu 53 yaşında öğrendi

Kapalıçarşı'da 40 yıldır değerli taşları işleyen Aharon Küçükmatar, ne olduğunu bilmeden sürdürdüğü, hayatını olumsuz etkileyen hastalıkla seneler sonra çocuğuna konulan teşhis nedeniyle yüzleşmek zorunda kaldı.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

İstanbul

Kapalıçarşı'da değerli taşları işleyen kuyumcu Aharon Küçükmatar, çocuğuna uzmanlar tarafından teşhis konulunca kendisinin de özel öğrenme güçlüğü olarak bilinen disleksi olduğunun 53 yaşında farkına vardı.

Kapalıçarşı'da bilinen adıyla "Roni Usta", çocukluğundan itibaren disleksi olduğunu bilmeden hayatını sürdürdü.

Rahatsızlığı ailesi ve öğretmenleri tarafından fark edilmediği için eğitimini yarıda bırakan ve kuyumculuğa yönelen Küçükmatar, 7 yaşındaki çocuğuna disleksi teşhisi konulunca aslında kendi hastalığının ne olduğunu yıllar sonra anlayabildi.

Küçükmatar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, disleksi hastalarının farklı düşündüğünü ve değişik bakış açısına sahip olduğunu söyledi.

İlkokulda öğrenme zorluğu yaşadığını ve çocukluktan kalma travmaların aklından hala çıkmadığını ifade eden Küçükmatar, "Okuma zorluğum giderilemediği ve bana yardımcı olunamadığı için okumayı çok sonra çözdüm. Harfleri ve rakamları yanlış yazıyordum. Matematikte harfleri örneğin '123' yazacağıma, '321' yazıyordum. Çocukluğumuzda disleksinin ne olduğu bilinmediği için bizler 'aptal' olarak yaftalandık. Halbuki disleksi olanlar bir yıllık çalışmayla okuma ve yazmasını layıkıyla yapıyor." dedi.

Küçükmatar, defterlerinin kırmızı işaretlerle dolu olduğunu, resim yapmayı çok sevdiğini dile getirdi.

İlkokul üçüncü sınıftayken çok kötü resim yapanların 4-5 aldığını anlatan Küçükmatar, "Bana geliyor, 1-2 not veriliyor. Öğretmene 'Niçin bana bu notu veriyorsun? diye sorunca 'Bunları sen yapmıyorsun ki, annen baban yapıyor' diyordu." ifadelerini kullandı.

Küçükmatar, küçüklüğünde kendisine söylenen "aptal" kelimesinin 53 yaşına kadar iç dünyasından ve aklından çıkmadığını söyledi.

Disleksi olduğu için yaşadığı sıkıntılar nedeniyle eğitimine devam edememesinin ardından babasının yönlendirmesi ve kendisinin isteğiyle 12 yaşında kuyumculuğa başladığını aktaran Roni Usta, mesleğini 40 yılı aşkındır devam ettirdiğini belirtti.

Küçükmatar, disleksi olan kişilerin çok farklı olması nedeniyle kuyum sanatının mekanik ve sanat yönünün kendisini tatmin ettiğini vurguladı.

Şimdiye kadar iş sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda ünlüye takı tasarladığını anlatan Küçükmatar, oğlu 7 yaşına geldiğinde bazı belirtilerinin görülmeye başladığını aktardı.

Amir Khan'ın filmini izlerken çocukluğu canlandı

Hastalıkla yüzleştiğini dile getiren Küçükmatar, oğlu için danıştığı uzmanlar sayesinde disleksi olduğunu 53 yıl sonra öğrendiğini ifade etti.

Küçükmatar, bir uzmanın Hintli aktör Amir Khan'ın oynadığı Yerdeki Yıldızlar (Taare Zameen Par) filmini izlemesini önerdiğine değinerek, "Filmle baş başa kaldığımda geçirdiğim travmalar aklıma geldi. Filmi izlerken çocukluğumda yaşadıklarım gözümde canlandı ve disleksinin ne olduğunu anladım, kendimi tanıdım." dedi.

Oğlu için disleksiyle mücadeleye devam ettiğini, onun sürekli telafi eğitimine gittiğini anlatan Küçükmatar, kendisinin yaşadıklarını onun yaşamayacağını dile getirdi.

Disleksi için toplumda farkındalık oluşması adına Mahrec Sanatevi'nde kuyumculuk eğitimi vermek istediğini aktaran Küçükmatar, şunları kaydetti:

"Gelecek nesillere, disleksi olan veya olmayan herkese, kuyumculuğu öğretmeyi, bu sanatı daha ileriye götürmeyi hedefliyorum. Disleksi olanlara çektiğim ızdırapları çekmemeleri için ders vermek istiyorum. Disleksi olanlara ana şeyleri öğrettikten sonra ondan sonrası kendilerine kalmış. Aklı her şeye yeter. Sadece aklını nasıl çalıştırması gerektiği öğretilecek. Ben de bunu öğretebileceğimi düşünüyorum. Kuyumculuk kötü duruma gidiyor ve usta da yetişmiyor. Dileyen herkes derslerimize katılmak için başvurabilir. Herkese kapımız açık. Disleksi bir hastalık değil, aksine gurur duyulacak bir şey."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tesla'dan ilk çeyrekte rekor kar

2022-04-21 00:28 - Teknoloji

Abant-Taşkesti kara yolu heyelan riski nedeniyle ulaşıma kapatıldı

2022-04-21 11:10 - Asayiş

Thor: Aşk ve Gök Gürültüsü Çıkış Tarihi

2022-04-22 15:14 - İnsan&Hayat

Antalya'da hortum seralara zarar verdi

2022-04-19 19:44 - Asayiş

Üç Mehmetçiği şehit eden teröristler, 5 ay sonra etkisiz hale getirildi

2022-04-22 15:40 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar Buluşmaları'na telefonla bağlandı

2022-04-25 02:03 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit ailelerine başsağlığı mesajı gönderdi

2022-04-23 10:34 - Gündem

Türkiye oyun pazarı 1,2 milyar dolara yükseldi

2022-04-25 11:46 - Teknoloji

Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı'nın ağustosta açılması hedefleniyor

2022-04-21 22:24 - Gündem

Efsane güreşçi Yaşar Doğu'nun lakabı "Koca Yaşar" yerli çim çeşidine verildi

2022-04-23 13:25 - Spor

İlgili Haberler

Gümüşhane'nin 1800 rakımlı yaylasında "Kadırga Otçu Şenliği" düzenlendi

19:22 - Çevre-Hayat

Kahve Dünyası, dondurma ustası Gökhan Şahin ile Guinness World Records'a adını yazdırdı

18:43 - Çevre-Hayat

Atatürk'ün Düzce'ye gelişinin 91. yıl dönümünde köy çeşmesinden ayran akıtıldı

14:02 - Çevre-Hayat

Coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağının hasadı kavurucu sıcakta yapılıyor

13:38 - Çevre-Hayat

Hollanda'daki "ağaç tünelleri" sürücülere doğanın içinde seyretme ayrıcalığı sunuyor

13:32 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD’de, Trump'ın Alcatraz planının 2 milyarlık tahmini maliyeti yeni bir tartışma başlattı

20:12 - Dünya

Arama kurtarma ekipleri tatbikatlarla afet ve krizlere hazırlanıyor

19:53 - Gündem

Trump'tan "Epstein'e doğum günü mektubu" haberi için Murdoch'a dava

19:43 - Dünya

Arnavutluk Başbakanı Rama, yapay zekanın hükümetin bir parçası olabileceğini söyledi

19:33 - Dünya

Bodrumspor Teknik Direktörü Burhan Eşer, takım kültürüyle hedeflere odaklanacak

19:08 - Spor