"Obezite pankreas kanseri riskini artırıyor" uyarısı

Anatolia Hospital Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Nuri Koşar, obezitenin pankreas kanseri riskini artırdığını belirterek, sinsi seyreden hastalığın en ölümcül kanser türlerinden biri olduğunu söyledi

Sağlık - 2 ay önce

Koşar, obezitenin birçok kansere neden olduğu gibi pankreas kanseriyle de ilişkili olduğunu ifade etti.
Obezitenin dünyada çok sık görüldüğünü dile getiren Koşar, "Obezite, pankreas kanseri riskini iki ila dört kat artırıyor. Pankreas kanseri çok yüksek oranda görülen bir kanser değil ama sinsi seyrediyor, yakalandığı zaman genelde ölümcül seyreden bir kanser türü. Son günlerde bununla alakalı olumlu gelişmeler var. Genetik bazda gen tedavisi konusundaki gelişmeler bizim için de umut oldu." diye konuştu.
Koşar, bazen hastalık çok geç dönemde yakalandığı, hastanın ameliyat şansını kaybettiği için pankreas kanserinin üzücü hastalık olarak güncelliğini koruduğunu dile getirdi.
Pankreas kanserinin erkeklerde daha fazla görüldüğünü anlatan Koşar, şunları kaydetti:
"Tam bir yaş aralığı veremiyoruz ama 45-60 yaş aralığında gözüken pankreas kanserleri var. Nadiren iyi huyluları olmakla birlikte çoğu kötü huylu seyreden ve hızlı ölüme götüren bir hastalık. Belirtileri, halsizlik, yorgunluk, son altı ayda 10 kilodan daha fazla kilo kaybı. Eğer ki ilerleyen bir evredeyse gözlerin beyazında sararma, karaciğerinden safra kesesine onikiparmak bağırsağı kanalına açılan yolda bir tıkanmaya bağlı sarılık, mekanik sarılık bu bildiğimiz bir sarılık değil, beyaz dışkılama. Sarılığa bağlı oluşan semptomlar hastayı uyandırabilir. Hastada, halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı, özellikle ailede pankreasla ilgili öykü varsa üstüne obezite ekleniyorsa zaman kaybetmeden genel cerrahiye başvurmasını öneriyoruz."
Erken tanının tedavi olanağı sağladığının altını çizen Koşar, erken tanıyla ameliyat imkanının, tümör dokusunun ve pankreasın temizlenmesinin, sonrasında akıllı ilaç tedavisiyle tamamen kanserden kurtulmanın önünü açmaya çalıştıklarını söyledi.
Eskiden "Meme kanseri öldürür." denildiğini vurgulayan Koşar, "Artık meme kanseri öldürmüyor. Pankreasta da amacımız bu. Yeni gelişen tedaviler, hormona duyarlı ilaçlar, kişisel sadece o tümöre spesifik tedavilerle o umudu, yaşam süresini ne kadar uzatabilirsek o kadar iyi. Yağlı, kızartmalı yemekler, sağlıksız yaşam, uyku düzeninin bozukluğu pankreas kanserini tetikliyor. Kanserden korunmak için uyku düzenine dikkat etmeli, sağlıklı beslenmeli ve spor yapmalıyız." diye konuştu.
Koşar, pankreas kanserinin tedavisinde açık, laparoskopik veya robotik cerrahiyle ameliyatın birinci seçenek olduğuna dikkati çekerek, ABD'de iki hafta önce genetik mutasyon noktasını bulma konusunda akıllı ilaç teknolojisinde umut vadeden gelişmeler yaşandığını söyledi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

2027 hac ön kayıt ve kayıt yenileme işlemleri için başvuru süresi uzatıldı

2026-06-20 18:03 - İslam-Hayat - Safer 1448

İtalyan basını: Meloni ve Trump arasında bir 'açıklığa kavuşturma' görüşmesi yapıldı

2026-06-16 20:47 - Medya

"Obezite pankreas kanseri riskini artırıyor" uyarısı

2026-06-22 17:48 - Sağlık

Kanser Taramalarına Kısa Mesajlı Davet uygulamasının 3. etabı başladı

2026-06-20 16:07 - Sağlık

Uzmanından "D vitamini yetersizliği birçok hastalığı tetikleyebiliyor" uyarısı

2026-06-20 11:47 - Sağlık

Ani kalp durmaları için üretilen yerli cihaz, ambulans gelene kadar hayat kurtaracak

2026-06-20 11:28 - Sağlık

İstanbul'da 4 meme kanseri hastası, kriyoablasyon yöntemiyle aynı gün tedavi edildi

2026-06-19 12:59 - Sağlık

Şah damarındaki hassasiyet nedeniyle kısa süreli kalbi duran hasta yarım saatlik operasyonla iyileşti

2026-06-18 17:18 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından "doktoralı diş hekimlerinin uzmanlık süreçleri"ne ilişkin açıklama

2026-06-17 22:13 - Sağlık

Araştırma: Gebelikte iş yerinde fazla ayakta durma, yürüme ve öne eğilme düşük riskini artırıyor

2026-06-19 14:02 - Sağlık

İlgili Haberler

Baş dönmesi şikayetiyle gittiği hastanede "dünyada 68'inci vaka" olarak literatüre geçti

12:37 - Sağlık

Mobil sigara bırakma poliklinik araçları Eskişehir'de 2 ayda yaklaşık 600 kişiye ulaştı

12:12 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından hiperbarik oksijen tedavisiyle ilgili açıklama

17:37 - Sağlık

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde uzaktan hasta değerlendirme dönemi başladı

12:57 - Sağlık

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan sağlık yatırımlarına ilişkin açıklama

08:33 - Sağlık

Günün Manşetleri

İsrail ordusu ve İsrailli işgalciler Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik saldırılarını sürdürü

20:08 - Dünya

Balıkesir'deki depremlerin ardından 305 konut ve 1 iş yeri, yarın hak sahiplerine teslim edilec

19:03 - Gündem

Bakan Gürlek, orman yangını soruşturmalarında 9 şüphelinin tutuklandığını açıkladı

18:28 - Gündem

Atina yakınlarında orman yangını çıktı

18:03 - Dünya

Bursa'da binlerce gökyüzü meraklısı Perseid meteor yağmurunu izledi

14:56 - Çevre-Hayat