?>

Nijerya'nın hızlı ulaşım aracı: "Adaidaita"

Boko Haram ve DEAŞ'ın Batı Afrika kolu ISWAP terör örgütlerinin saldırıları nedeniyle taksi ve toplu taşıma araçlarının yasaklandığı Nijerya'nın Borno eyaletinde ulaşımda "adaidaita" olarak adlandırılan üç tekerli motosikletler öne çıkıyor.

Dünya - 2 yıl önce

Maiduguri

Borno eyaletinin başkenti Maiduguri'de artan terör saldırıları yüzünden toplu taşıma araçlarından uzak duran kent sakinleri, adaidaitalar ile ekonomik ve hızlı ulaşım sağlıyor.

Hausa dilinde "Herkes saflarına göre" anlamına gelen adaidaitaları yolcular sadece kadınsa kadın, erkekse erkek sürücüler kullanabiliyor.

Aile ya da akraba olmadıkları müddetçe karma taşıma yapılmayan motosikletlerde şehir halkı günlük işlerinde trafikte beklememek için bu aracı kullanıyor.

Genellikle sarı boyalı, şehrin her noktasına, en ücra köşelerine kadar kolaylıkla ulaşabilen ve ekonomik olan adaidaitalar, günün her saati bulunabiliyor.

Terör saldırıları nedeniyle toplu taşıma araçları yasaklandı

Borno eyaletinin merkezi Maiduguri'de adaidaita şoförü olarak çalışan Alanguro Bukar, AA muhabirine, üç tekerli motosikletlerin kalabalık şehirlerde trafiğin yoğun olması nedeniyle kullanıldığını belirtti.

Eyalette 2010'lu yıllarda terör örgütü Boko Haram'ın saldırılarına hedef olması nedeniyle toplu taşıma araçlarının kullanılmadığını anlatan Bukar, "Boko Haram örgüt üyeleri toplu taşıma araçlarına yönelik çok saldırı düzenliyor. O yüzden hükümet toplu taşıma araçlarını yasakladı, kolaylık sağlamak için bunun yerine adaidaitaları getirdi." dedi.

Bukar, günün her saati şehirde adaidaitaların bulunabildiğini belirterek, araçların güvenlik kontrol noktalarında içindekiler kolayca görülebildiği için tercih edildiğini anlattı.

Adaidaitalarda karma taşımanın yasak olduğuna dikkati çeken Bukar, "İlk taşıdığımız yolcu erkek ise onun gideceği yere bırakana kadar yolda sadece erkek yolcu alırız, kadın ise yine aynı şekilde." ifadesini kullandı.

Bukar, araçların ekonomik olduğunu, mesafeye göre ücretlerin 30 naira (1,3 lira) ile 200 naira (8,5 lira) arasında değiştiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türksat 6A uydusu 2024'te fırlatılacak

2023-04-28 15:27 - Teknoloji

Sınır Tanımayan Gazeteciler, Fransa'da muhabirlerin polis şiddetine hedef olmasını kınadı

2023-05-03 00:02 - Dünya

Balıkesir'deki yanık merkezi Marmara, Ege ve İç Anadolu'dan hastalara da hizmet veriyor

2023-04-28 12:28 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son 40 günde hayata geçirilen projelere ilişkin paylaşım

2023-05-04 10:02 - Siyaset

AB, yolsuzlukla mücadele için ceza yasalarını uyumlu hale getirmeyi hedefliyor

2023-05-03 17:23 - Dünya

ABD'nin Pekin Büyükelçisi Burns: Çin ile görüşmeye hazırız

2023-05-02 22:02 - Dünya

Kaza kara noktaları iyileştiriliyor, sürücüler rahatlıyor

2023-05-02 13:38 - Gündem

Saraybosna'daki Dobrovoljacka çatışmalarının 31. yılında anma töreni düzenlendi

2023-05-03 15:32 - Dünya

İçişleri Bakanı Soylu: PKK, Avrupa'nın en büyük uyuşturucu satıcısı

2023-05-03 13:22 - Gündem

HSBC'nin ilk çeyrek vergi öncesi karı yaklaşık 3 kat arttı

2023-05-02 11:08 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den Çekya'ya ziyaret

16:22 - Dünya

Anket: Alman halkının yüzde 48'i aşırı sağcı AfD'nin yasaklanmasını destekliyor

16:17 - Dünya

Macron'un papalık seçim sürecindeki adımları tartışmalara neden oldu

15:53 - Dünya

Çin Devlet Başkanı Şi, Rusya'yı ziyaret edecek

14:32 - Dünya

Sierra Leone'de M çiçeği vakaları artmaya devam ediyor

13:28 - Dünya

Günün Manşetleri

CHP Genel Başkanı Özel'den yumruklu saldırıya ilişkin açıklama

16:58 - Gündem

CHP Genel Başkanı Özel'e saldıran kişiyle ilgili açıklama

16:52 - Gündem

Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda "Sağlıkta Teknolojik İstiklal" çalıştayı yapıldı

16:48 - Gündem

İçişleri Bakanlığından, CHP Genel Başkanı Özel'e saldıran kişiyle ilgili açıklama

16:38 - Gündem

Lufthansa, Tel Aviv uçuşlarını askıya aldı

16:33 - Ekonomi