New York borsası Fed'den gelen açıklamaların ardından 'ralli' yaptı

New York borsası, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklentiler dahilinde 75 baz puanlık faiz artırımına gitmesi ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları sonrası günü "ralli yaparak" tamamladı.

Ekonomi - 4 yıl önce

Washington
Kapanışta Dow Jones endeksi 400 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 1,37 artışla 32.197,59 puana çıktı.
S&P 500 endeksi yüzde 2,62 artarak 4.023,61 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 4,06 kazançla 12.032,42 puana yükseldi.
Fed'in beklentiler dahilinde 75 baz puanlık faiz artışına gitmesinin ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının ardından endeksler pozitif bir seyir izledi.
Yüksek enflasyonla mücadelesi süren Fed, temmuz toplantısında politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 2,25-2,50 aralığına yükseltti.
Bankadan yapılan açıklamada, son harcama ve üretim göstergelerinin yumuşadığı, bununla birlikte son aylarda istihdam kazanımlarının güçlü olduğu ve işsizlik oranının düşük kaldığı belirtildi.
Fed Başkanı Powell ise faiz kararının ardından düzenlediği basın toplantısında, enflasyonu düşürme kararlılıklarını yineleyerek, "Gelecek toplantımızda alışılmadık derecede büyük bir artış daha uygun olsa da bu, şimdi ve o zaman arasında aldığımız verilere bağlı olacak bir karar." değerlendirmesinde bulundu.
Daha büyük bir hamle yapmaktan çekinmeyeceklerini vurgulayan Powell, enflasyon hayal kırıklığı yaratmaya devam ederse daha agresif hareket etmeye hazır olduklarını kaydetti.
Powell, faiz artış hızında bir noktada yavaşlamanın uygun olacağını, ancak o noktanın ne zaman olduğuna henüz karar vermediklerini aktardı.
Ekonominin resesyona girip girmediğine ilişkin sorulara ise Powell, "ABD ekonomisinin şu anda resesyonda olduğunu düşünmüyorum." yanıtını verdi.
Makroekonomik veri tarafında ise ABD'de dayanıklı mal siparişleri, yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarına rağmen haziranda aylık bazda yüzde 1,9 artarak piyasa beklentilerinin aksine yükseldi.
Ülkede mal ticareti açığı da haziranda aylık yüzde 5,6 azalışla 98,2 milyar dolara gerileyerek daralma kaydetti ve ticaretin ikinci çeyrekte ekonomik büyümeye katkıda bulunabileceğini gösterdi.
Analistler, ABD'de yarın açıklanacak ikinci çeyreğe ait Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) öncü verilerinin piyasaların odağında olacağını belirtti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dinamo Kiev Teknik Direktörü Lucescu: Fauller tabii ki olacak, bu biraz taktik

2022-07-26 20:34 - Spor

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, Türkiye ile gerilimi tırmandırmak istemediklerini söyledi

2022-07-23 16:08 - Dünya

Erhan öğretmen köydeki öğrencilerini tatilde de yalnız bırakmadı

2022-07-25 14:21 - Çevre-Hayat

New York borsası Fed'den gelen açıklamaların ardından 'ralli' yaptı

2022-07-28 00:07 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, Ebru Gündeş'e taziye telefonu

2022-07-24 17:28 - Magazin

Bağdat'ta Sadr yanlısı bir grup Yeşil Bölge'yi bastı

2022-07-27 19:44 - Dünya

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jesus: İkinci maçta turu geçmek için kapasitemizin olduğunu biliyoruz

2022-07-21 00:21 - Spor

İki Avrupa ülkesinde 10 günde aşırı sıcaklar nedeniyle 1700'den fazla kişi öldü

2022-07-21 13:45 - Dünya

Çöp evde atıkların arasında bulunan çocuk Antalya'da koruma altına alındı

2022-07-25 11:14 - Gündem

Mustafa Varank: Global firmalar nasıl Türkiye'de yatırım yaparız diye araştırıyorlar

2022-07-23 21:56 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye, Hyundai'nin Avrupa'daki elektrikli otomobil üretim üssü oldu

21:33 - Ekonomi

Kocaeli'de Hyundai IONIQ 3'ün seri üretimi başladı

21:27 - Ekonomi

Çiftçilere 110,5 milyon liralık tarımsal destekleme ödemesi bugün yapılıyor

20:32 - Ekonomi

Rus hükümeti, ülkenin bazı bölgelerinde akaryakıt sorunlarının devam ettiğini bildirdi

20:18 - Ekonomi

Pakistan'ın İstanbul Başkonsolosu Naeem'den Türk şirketlerine yatırım çağrısı

20:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye, Hyundai'nin Avrupa'daki elektrikli otomobil üretim üssü oldu

21:33 - Ekonomi

Kocaeli'de Hyundai IONIQ 3'ün seri üretimi başladı

21:27 - Ekonomi

İngiltere'de iki gün içinde ikinci tren raydan çıktı

21:22 - Dünya

İsrail, yılda yaklaşık 100 bin saldırı İHA'sı üretmeyi planlıyor

21:13 - Dünya

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor

21:02 - Gündem