?>

Netanyahu tartışmalı yargı düzenlemesini protestolara rağmen yine savundu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, muhalefetin itirazlarına ve ülkede artan protestolara rağmen yargıda yapılması planlanan tartışmalı düzenlemenin "seçmenin iradesini temsil ettiğini" söyledi.

Dünya - 2 yıl önce

Quds

İsrail hükümetinin haftalık kabine toplantısında konuşan Netanyahu, Adalet Bakanı Yariv Levin'in yargı sistemine getirmeyi planladığı tartışmalı düzenlemeye yönelik protesto ve yoğun eleştiriler üzerine açıklamalarda bulundu.

Tel Aviv'de yaklaşık 80 bin İsrailli gösterici aşırı sağcı Netanyahu hükümetini protesto etti

Halkın seçimlerde "yargı sisteminde reform yapılması için oy verdiğini" savunan Netanyahu, "İşin aslı, bizim yapmaya çalıştığımız şey, İsrail'de otoriteler arasındaki dengeyi yeniden tesis edecek." dedi.

Netanyahu, yargı düzenlemesine karşı muhalefetin "darbe ve iç savaş tehdidi" gibi eleştirilerine cevaben, "İç savaş ve devletin yıkılması gibi tahrik edici sloganlara kapılıp gidemeyiz." ifadelerini kullandı.

Mecliste ve ilgili hukuk komisyonlarında derinlemesine diyaloğa ihtiyaç olduğunu kaydeden Netanyahu, "Reform mevzuatını gerekli düzenlemeleri yapacak, bireysel hakları tam olarak koruyacak ve halkın ülkeye olan güvenini yeniden tesis edecek şekilde tamamlayacağımıza inanıyorum. Yargı sisteminin bu reforma çok ihtiyacı var." diye konuştu.

Netanyahu hükümetinin "yargı reformu"

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açıyor.

Adalet Bakanı Levin, 5 Ocak'ta, Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan ve Meclisin mahkeme kararlarını geçersiz kılmasına izin veren bir yasa planladıklarını duyurmuştu.

Yeni yargı planına göre, koalisyon hükümeti, yargı mensuplarını atama komitesinde şu an 9 olan üye sayısını 11'e çıkaracak ve bu üyelerin 7'sini kendisi seçecek. Bu üye çoğunluğu, hükümetin, yargıçların atanmasında tek söz sahibi olacağı anlamına geliyor.

Ayrıca Netanyahu hükümetinin, daha önce yolsuzluktan hüküm giymiş koalisyon ortağı Arye Deri'nin bakan olarak görev yapmasına izin veren tartışmalı yasayı onaylaması da kamuoyunda tepkilere yol açmıştı.

Tel Aviv'de 80 bin kişilik protesto

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de dün yaklaşık 80 bin kişi söz konusu yargı reformunu protesto etmişti.

İsrailliler, iki haftadır cumartesi günleri Tel Aviv'in merkezindeki Habima Meydanı'nda toplanarak hükümetin "yargıyı zayıflatma" girişimlerini ve aşırı sağcı politikalarını protesto ediyor.

Başbakan Netanyahu, geçen haftaki gösterilerin ardından da yargı reformunu savunarak, "yargı reformunun demokrasinin sonu olduğu" yönündeki iddiaların asılsız olduğunu söylemişti.

İsrail'de "ülke tarihinin en sağcı" hükümeti görevde

İsrail'de yeni Başbakan Binyamin Netanyahu'nun aşırı dindar Yahudi ve aşırı sağcı partilerle kurduğu yeni hükümet 29 Aralık 2022'de Meclisten güvenoyu alarak göreve başlamıştı.

Filistinlilere yönelik ayrımcı ve ırkçı politikalarıyla bilinen ortaklara sahip yeni koalisyon hükümeti, İsrail siyasi tarihinin "en aşırı sağcı" hükümeti olarak değerlendiriliyor.

Netanyahu öncülüğündeki aşırı sağcı hükümet, Filistin geneli ile İsrail’deki toplumsal muhalefetin yanı sıra başta ABD olmak üzere İsrail’in Batılı müttefikleri tarafından da endişe ile karşılanıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Erzurum'da kurulan "güneş tarlası"nda yıllık 4 milyon kilovatsaat elektrik üretilecek

2023-01-15 12:53 - Ekonomi

Türkiye mezunu İranlı akademisyen, kendini "kültür elçisi" olarak niteliyor

2023-01-13 15:13 - Kültür Sanat

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 4 ilde 5 YEKA belirledi

2023-01-15 13:58 - Ekonomi

TürkAkım ve TANAP'tan Türkiye ve Avrupa'ya toplam 97 milyar metreküp gaz taşındı

2023-01-13 11:19 - Ekonomi

Kadın Futbol Süper Ligi 10. hafta sonuçları

2023-01-08 19:02 - Spor

Samsun'un Salıpazarı ilçesinde kız öğrencilerin katılımıyla futbol takımı kuruldu

2023-01-11 12:39 - Spor

Sudan ordusu, siyasetten çekileceklerini ve seçimle gelen otoriteye tabi olacaklarını bildirdi

2023-01-09 00:48 - Dünya

Küresel piyasalar haftaya iyimser başladı

2023-01-09 09:18 - Ekonomi

Süveyş Kanalı'nda bir yük gemisi karaya oturdu

2023-01-09 11:04 - Dünya

Siirt'te karda mahsur kalan ambulansı ekipler kurtardı

2023-01-09 00:02 - Asayiş

İlgili Haberler

ABD'de göçmenlerin tutulduğu merkezi denetlemek isteyen belediye başkanı gözaltına alındı

00:58 - Dünya

ABD Hazine Bakanı Bessent, Kongre'yi borç limiti konusunda harekete geçmeye çağırdı

00:52 - Dünya

Trump: (Çin ile) Amerika için iyi bir anlaşma yapmalıyız

00:38 - Dünya

Beyaz Saray: Trump, Zelenskiy ile çok iyi ve verimli bir görüşme yaptı

22:53 - Dünya

Gazze'de 65 binden fazla çocuk açlık nedeniyle ölüm riski altında

22:07 - Dünya

Günün Manşetleri

‘TR 705 koduyla çalışan CIA ajanı!..' -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

06:37 - En Son Yazılar

Rusya ve Türk Cumhuriyetleri: Yunus Emre -Rıdvan Aras yazdı-

02:22 - En Son Yazılar

ABD'de göçmenlerin tutulduğu merkezi denetlemek isteyen belediye başkanı gözaltına alındı

00:58 - Dünya

ABD Hazine Bakanı Bessent, Kongre'yi borç limiti konusunda harekete geçmeye çağırdı

00:52 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: (Suikast girişimi) Ağır arsenik ve cıva verildim. Sonra ortaya çıktı, 4-5 sene oluyor

00:50 - Siyaset