?>

NATO Sonuç Bildirgesi

NATO Sonuç Bildirgesi'nde, 2025'te Hollanda'da gerçekleşecek zirvenin ardından bir sonraki zirvenin Türkiye'de yapılacağı duyuruldu.

Dünya - 1 yıl önce

New York

Washington D.C.’de 2 gündür devam eden NATO zirvesinin sonuç bildirgesi yayımlandı

Bildirgede , ittifakın Ukrayna'yı "NATO üyeliği de dahil olmak üzere tam Avrupa-Atlantik entegrasyonuna giden geri dönüşü olmayan yolda" desteklemeye devam edeceği belirtilerek, müttefiklerin gelecek yıl içinde Ukrayna'ya asgari 40 milyar avroluk (43,28 milyar dolar) askeri yardım finansmanı sağlamayı planladığı kaydedildi.

Müttefikler kabul ettiğinde ve koşullar karşılandığında Ukrayna'ya İttifak'a katılma davetini gönderileceği teyit edilen bildirgede, “Ukrayna'nın kendi güvenlik düzenlemelerini seçme ve dış müdahale olmadan kendi geleceğine karar verme hakkını tam olarak destekliyoruz. Ukrayna'nın geleceği NATO'dadır. Ukrayna giderek daha fazla birlikte çalışabilir hale geldi ve İttifak ile siyasi açıdan bütünleşti.” ifadeleri paylaşıldı.

Bildirgede, Rusya’nın, BM Şartı da dahil olmak üzere “uluslararası hukukun bariz bir ihlali” olarak Ukrayna'daki savaşın tek sorumlusu olduğu, Rus kuvvetlerinin ve yetkililerinin insan hakları ihlalleri, savaş suçları ve diğer uluslararası hukuk ihlalleri için cezasız kalmasının söz konusu olamayacağı kaydedildi.

“Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını kolaylaştıran ve dolayısıyla uzatan herkesi kınıyoruz”

Tüm ülkelere Ukrayna’da Rusya'ya hiçbir şekilde yardım etmeme çağrısı yapılan bildirgede, Belarus, Kuzey Kore, İran ve Çin’in isimleri zikredilerek, “Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını kolaylaştıran ve dolayısıyla uzatan herkesi kınıyoruz.” denildi.

Bildirgede, Çin, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş çabalarının "kesin olarak kolaylaştırıcısı" şeklinde nitelendirilirken, Pekin'in Avrupa-Atlantik güvenliğine sistemik zorluklar yaratmaya devam ettiğine dikkat çekildi.

Çin'e, Rusya'nın Ukrayna’daki mücadelesine maddi ve siyasi desteği durdurması çağrısında bulunulurken, aynı zamanda Çin'in uzay yetenekleri ve nükleer cephaneliğinin hızla genişlemesiyle ilgili endişeler dile getirildi.

Pekin'e stratejik risk azaltma görüşmelerine katılma çağrısı yapılan bildirgede, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı mücadelesinde verdiği tüm desteği durdurması istendi.

Bildirgede, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olarak BM Şartı'nın amaç ve ilkelerini destekleme konusunda özel bir sorumluluğa sahip olan Çin Halk Cumhuriyeti'ne, Rusya'nın savaş çabalarına her türlü maddi ve siyasi desteği durdurması çağrısında bulunuyoruz.” ifadesi paylaşıldı.

“Teröristler ve terör örgütleri tarafından ortaya konan tehdit ve zorluklara kararlılıkla karşı koymaya devam edeceğiz”

Terörle mücadelenin, NATO'nun kolektif savunması açısından vazgeçilmez olmaya devam ettiği ifade edilen bildirgede, “Teröristler ve terör örgütleri tarafından ortaya konan tehdit ve zorluklara kararlılıkla karşı koymaya devam edeceğiz.” denildi.

Bildirgede, Batı Balkanlar ve Karadeniz bölgeleri İttifak açısından stratejik öneme sahip olduğuna da vurgu yapılarak, NATO'nun bölgenin güvenliğine ve istikrarına güçlü bir şekilde bağlı olduğunun altı çizildi.

Bölgesel barış ve güvenliği desteklemek amacıyla Batı Balkanlar ile siyasi diyaloğun ve pratik işbirliğinin geliştirilmeye devam edileceği kaydedilen bildirgede, 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesine de atıf yapılarak, Müttefiklerin Karadeniz bölgesinin güvenliği, emniyeti, istikrarı ve seyrüsefer özgürlüğünü korumaya yönelik çabalarına destek teyit edildi.

75. NATO Zirvesine ev sahipliği için ABD’ye teşekkür edilirken, 2025'te Hollanda'da gerçekleşecek zirvenin ardından bir sonraki zirvenin Türkiye'de yapılacağı duyuruldu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Adıyaman'da deprem konutları yükseliyor

2024-07-10 16:32 - Gündem

Küresel piyasalar Powell öncesi temkinli seyrediyor

2024-07-09 09:08 - Ekonomi

Fatih'te İBB binası önünde Adalılardan "azmanbüs" protestosu

2024-07-08 17:38 - Gündem

ASELSAN'ın ENGEREK'i gücünü milli üründen alacak

2024-07-07 12:22 - Teknoloji

Fransa'da yeni başbakanın kim olacağı henüz bilinmiyor

2024-07-09 11:27 - Dünya

2024 Kupa Amerika'da yarı final heyecanı yarın başlıyor

2024-07-09 14:28 - Spor

Çorum'da otomobil aldıkları kişiyi tehdit ettikleri öne sürülen 4 zanlı tutuklandı

2024-07-04 17:32 - Asayiş

Depremden 149 saat sonra enkazdan çıkarıldı, yaşamını protez bacağıyla sürdürüyor

2024-07-06 11:57 - Çevre-Hayat

663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri

2024-07-07 18:52 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban'ı kabul etti

2024-07-10 09:35 - Siyaset

İlgili Haberler

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 14 kişi hayatını kaybetti

10:08 - Dünya

ABD'de federal hükümet bütçe anlaşmazlığı nedeniyle kapandı

08:08 - Dünya

Küresel Sumud Filosu: Gazze'ye doğru devam, 120 deniz mili sınırına yaklaşıyoruz

06:18 - Dünya

Küresel Sumud Filosu: Artık yüksek riskli bölgeye girdik, filo üzerindeki İHA hareketliliği artıyor

04:08 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun Conscience gemisi Gazze için yeniden yola çıktı

01:12 - Dünya

Günün Manşetleri

TOBB Nefes Kredisi yeni dönem başvuruları yarın başlıyor

10:17 - Ekonomi

Güncellenen Aile ve Gençlik Fonu kredileri için başvurular başladı

10:13 - Ekonomi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 14 kişi hayatını kaybetti

10:08 - Dünya

Doğal gaz ithalatı temmuzda yüzde 8,5 arttı

10:02 - Ekonomi

Can Holding'e yönelik soruşturmada gözaltına alınan 10 şüpheli adliyede

09:58 - Gündem