?>

NATO Dışişleri Bakanlarının 2 gün sürecek toplantısı Brüksel'de başladı

NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Ukrayna'ya desteği ve Ortadoğu'daki gelişmeleri görüşmek için Brüksel'de toplandı

Dünya - 11 ay önce

Ankara

NATO Genel Sekreteri Mart Rutte, Brüksel'deki NATO karargahında görevi devraldıktan sonra ilk kez başkanlık edeceği Dışişleri Bakanları Toplantısı girişinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile açıklamalarda bulundu.

Toplantının ilk gününde Ukrayna'da devam eden savaşın seyri ve askeri desteğin artırılması konularının görüşüleceğini ifade eden Rutte, "Savaş alanındaki durumun zor olduğunu biliyoruz. Ukrayna'ya daha fazla askeri yardım ulaştırmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız." dedi.

Ukrayna'ya yeni destek paketleri açıklayan ABD, İsveç, İngiltere, Estonya, Norveç ve Almanya'ya teşekkür eden Rutte, kış aylarına girilmesi ve enerji altyapısına yönelik saldırıların sürdüğü dönemde söz konusu yardımların önemine işaret etti.

20 Ocak'ta görevini devretmeden önceki son NATO toplantısına katılan Blinken ise Ukrayna'da devam eden savaş ve diğer tehditler karşısında NATO'nun gelecek yıla hazır olması gerektiğini söyledi.

Blinken, "Bence bu, ittifakın önümüzdeki yıl için hazırlıklı olduğundan emin olması için hayati bir an. İttifakın her zamankinden daha güçlü olmasının nedeni, hepimizin ittifakın savaşa karşı en iyi güvence, çatışmayı önlemek için en iyi araç ve kolektif güvenliğimizi sağlamak için en iyi yol olduğunu bilmemizdir. Bunun nedeni de NATO'ya katılan her müttefikin birine yapılan saldırının hepsine yapılmış sayılacağı taahhüdünde bulunmasıdır. Bu da herhangi bir saldırganın bir NATO ülkesine saldırdığında hepsine saldırmak zorunda kalacağını bilmesi anlamına gelir ki bu da saldırganlığı caydırmanın en iyi yoludur." değerlendirmesinde bulundu.

Toplantının öncelikli gündemi Ukrayna

İki gün sürecek toplantının ilk gününde Ürdün Kralı 2. Abdullah’ın katılımıyla yapılacak ilk oturumunda Orta Doğu'daki kriz ve NATO ile Ürdün arasındaki işbirliği konuları ele alınacak.

Toplantının NATO-Ukrayna Konseyi formatındaki oturumuna, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas da katılacak.

Oturumda Rusya-Ukrayna Savaşı'nda sahadaki son durum görüşülecek. Ukrayna'daki savaş 3. kışına girerken Kiev yönetimine mühimmat desteğinin artırılması, Avrupalı müttefiklerin sağladığı uzun menzilli silahların Rusya içerisindeki hedeflere karşı kullanılması ve Kuzey Kore’nin savaşa dahil olduğu iddiası masaya yatırılacak.

Rutte'nin gündeminde müttefiklerin savunma harcamalarının yüzde 2 hedefinin üstüne çıkarılması, hibrid ve siber saldırılarla mücadele ve Rusya'nın yoğunlaştırdığı nükleer söylem karşısında alınabilecek önlemler gibi konular da yer alacak.

Öte yandan toplantıda Ukrayna'nın beklentisi olan "NATO üyeliği daveti" hakkında bir karar çıkması beklenmiyor. Rutte, toplantı öncesi basına yaptığı açıklamada, İttifak'ın Ukrayna'nın üyeliği için bir "köprü inşa etme" çalışmasını sürdürdüğünü ancak şu an "en önemli olan şeyin" askeri yardımların artırılması olduğunu ifade etti.

Türkiye'yi Hakan Fidan temsil ediyor

İki gün sürecek toplantıda, Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil ediyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın toplantıda Suriye'deki terör unsurlarının yol açtığı istikrarsızlığı vurgulaması ve Türkiye'nin, Suriye’de yaşanan gelişmelere ülkenin toprak bütünlüğü ve birliğinin muhafazasıyla terörle mücadele perspektifinden baktığını dile getirmesi bekleniyor.

Fidan'ın ayrıca İsrail'in işlediği savaş suçlarıyla Gazze'de yaşanan insani drama dikkati çekeceği belirtiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul’da Düğün Çiçeği İçin Özgün Fikirler

2024-11-27 17:21 - İnsan&Hayat

İlk yarışmasında altın madalya kazanan görme engelli Yağmur'un hedefi olimpiyatlar

2024-12-03 13:03 - Çevre-Hayat

Rus Milletvekili Aleksey Çepa: Erdoğan, Putin ile Suriye konusunu görüşebilir

2024-12-02 23:44 - Özel Haber

Türkiye ve AB Karma Parlamento Komisyonu 81. kez toplandı

2024-11-27 20:27 - Siyaset

Trabzonspor Kulübünde başkanlığa Ertuğrul Doğan yeniden seçildi

2024-12-01 17:47 - Spor

Çorum’da çocuklar tepsi ve plastik bidonlarla kayarak eğlendi

2024-11-27 19:08 - Çevre-Hayat

Rusya Merkez Bankasından "petrol fiyatındaki düşüş ekonomiyi zora sokabilir" uyarısı

2024-11-29 16:52 - Ekonomi

Kosova’da kritik altyapıya yönelik saldırının ardından güvenlik tedbirleri arttırıldı

2024-11-30 15:02 - Dünya

Toplu taşıma araçlarında bulundurulacak takip ve kayıt sistemlerini motokuryeler de istiyor

2024-12-01 12:57 - Gündem

'Siberağ-10' operasyonlarında gözaltına alınan 48 şüpheliden 23'ü tutuklandı

2024-11-28 08:32 - Asayiş

İlgili Haberler

ABD'de bir yolcu uçağına bomba ihbarı yapıldı, uçuşlar bir süre durduruldu

00:02 - Dünya

Beyaz Saray, Yüksek Mahkemenin tarife davasında "doğru olanı yapacağı" konusunda iyimser

23:18 - Dünya

Beyaz Saray: ABD Başkanı Trump, pazartesi günü Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile görüşecek

22:08 - Dünya

Afganistan'daki 6,3 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 27'ye çıktı

18:36 - Dünya

ABD'de Türklerin yoğun yaşadığı Paterson'da bomba ihbarı nedeniyle oy kullanma işlemleri durduruldu

20:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Beyaz Saray, Nvidia'nın en gelişmiş çipini Çin'e satamayacağını belirtti

00:47 - Ekonomi

PSG'nin yıldızı Desire Doue, 2025 Golden Boy ödülünü kazandı

00:28 - Spor

Bitcoin’in fiyatı hazirandan bu yana ilk defa 100 bin doların altına indi

00:07 - Ekonomi

ABD'de bir yolcu uçağına bomba ihbarı yapıldı, uçuşlar bir süre durduruldu

00:02 - Dünya

Okan Buruk: Bundan önce kazandığımız iki maçı değerli kılmak için bu maçı da kazanmalıyız

23:52 - Spor