?>

Nakil böbrekle 16 yıldır yaşayan hasta Kovid-19'u da atlattı

İzmir'de 16 yıl önce böbrek nakli yapılan 47 yaşındaki Ayşe Ulusoy, geçen ay yakalandığı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalığından da kurtuldu.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

İzmir

Karabağlar ilçesinde yaşayan Ayşe Ulusoy'a, 1997'de böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Böbrek nakli olmasına karar verilen Ulusoy, 2004'te kadavradan nakille sağlığına kavuştu.

Kovid-19 sürecinde doktorların tavsiyesine de uyarak 6 ay evden çıkmayan Ulusoy, evde sıkıldığı bir gün arkadaşıyla dışarı çıktığında virüse maruz kaldı. Ulusoy, 19 Ağustos'ta ateş ve bulantı şikayetiyle Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine başvurdu.

Tetkiklerde Kovid-19'a yakalandığı belirlenen Ulusoy, daha önce böbrek nakli olduğu için hemen yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı.

Nefes almakta güçlük çeken, yoğun bakımda 16 gün boyunca solunum cihazına bağlı kalan Ulusoy için sağlık çalışanları seferber oldu.

Hastanede toplam bir ay uygulanan Kovid-19 tedavisi sonucu rahat nefes almaya başlayan ve sağlığına kavuşan Ulusoy, zorlu süreçte böbreği zarar görmeden hastaneden taburcu edildi.

"Hayatımın en zor günleriydi"

Ayşe Ulusoy, AA muhabirine, Kovid-19 teşhisi konulduğunda büyük üzüntü yaşadığını, daha önce böbrek nakli olduğu için sürecin kendisi için zorlu geçeceğini düşündüğünü söyledi.

Yoğun bakım servisinde 2 gün boyunca uyutulduğunu belirten Ulusoy, "Hayatımın en zor günleriydi. Orada entübe olan ve yaşamını kaybeden hastaları görünce çok üzüldüm, moralim bozuldu ama ölümü hiç aklıma getirmedim." dedi.

"Doktorlarımın verdiği mücadele sonucu böbreğimi kaybetmedim"

İyileşip kızına kavuşmak için günlerce dua ettiğini anlatan Ulusoy, şunları kaydetti:

"Böbrek nakli olmadan önce diyaliz tedavisi gördüm, nakil ameliyatı oldum ama Kovid-19 tedavi süreci hepsinden daha zordu. Hayat nefese bağlı, nefes alamazsanız hayatta kalamazsınız. Yoğun bakımdayken gördüğüm tedavi sonucu nakil olan böbreğimi kaybedip yeniden diyalize girme korkusu yaşadım ama doktorlarımın verdiği mücadele sonucu böbreğimi kaybetmedim. Doktorlar, taburcu edildikten sonra, 'Seni bir taraftan Azrail çekti, diğer yandan ise biz. Şükürler olsun ki seni kurtardık.' dediler. Hastaneden taburcu edildikten sonra da böbreğime gözüm gibi bakıyorum. Yaşadığım zor günlerin ardından kendime daha da dikkat ediyorum. Artık dışarı çıkmıyorum. Vatandaşlarımız da uyarılara dikkat etmesini istiyorum. Hayat yaşamaya değer."

"Hastamızı kurtarmak için günlerce mücadele verdik"

Hastanenin Kovid-19 yoğun bakım servisinde görevli uzman Dr. İsmail Demir, Ulusoy'un nefes alamadığını gördüğünde çok üzüldüğünü söyledi.

Ulusoy'un akciğerlerindeki tutulumun ileri derece olduğunu dile getiren Demir, "Hastamızın entübe olmaması için immün plazma tedavisi olmak üzere birçok tedavi uyguladık. Onun hayatta kalması için günlerce uğraştık. Hastamızın kızıyla yaptığı konuşma bir doktor olarak beni çok etkiledi. Kızına karşı mahçup olmamak için de mücadele verdik. Hastamız sağlığına kavuştu. Çok mutluyum." dedi.

Organ nakli ekibinde görevli Doç. Dr. Erhan Tatar da Ulusoy'un böbrek nakli operasyonunda kendisinin de yer aldığını belirtti.

Başarılı bir süreç yaşandığını anlatan Tatar, "Hastamız yoğun bakımda takip edilirken, biz de hem böbreğini koruyucu hem de vücut direncini artırıcı tedaviler uyguladık. Kovid'i yendi. Bu süreçte erken ve agresif tedaviyle başarılı olurken hastamızın nakil olan böbreği de zarar görmedi." ifadelerini kullandı.

SBÜ İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Vekili Doç. Dr. Sinem Namdaroğlu ise Kovid-19 sürecinde hastanelerinde görevli doktor ve sağlık çalışanlarının birçok hastayı yoğun bakım ve servislerde tedavi ettiğini, Ulusoy'un da hastanelerinden sağlıklı şekilde taburcu edilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

EREN TALHA ALTUN KİMDİR ? NERELİ ? HAYATI VE BİYOGRAFİSİ

2020-10-05 06:36 - Genel

İhtiyaç sahipleri için 'Gönüllü Kahve'de gönüllü çalışıyorlar

2020-10-04 15:51 - Çevre-Hayat

KKTC halkı Acil Durum Hastanesi için gün sayıyor

2020-10-06 21:23 - Dünya

Türk dizileri, İspanyollar için tutkunun ötesine geçti

2020-10-08 14:36 - Medya

Beyaz Saray Sözcüsü McEnany'nin Kovid-19 testi 'pozitif' çıktı

2020-10-05 22:16 - Dünya

Nakil böbrekle 16 yıldır yaşayan hasta Kovid-19'u da atlattı

2020-10-09 16:01 - Çevre-Hayat

TSYD Ankara Şubesi Başkent Kupası'nda MKE Ankaragücü ile Sivasspor karşılaşacak

2020-10-07 16:56 - Spor

Emlak Katılım, şubeleşmede hedef büyüttü

2020-10-04 13:56 - Ekonomi

Trump'ın hastanede ilaç tedavisine başlandı

2020-10-03 14:16 - Dünya

Casper VIA S38 satışta

2020-10-08 18:38 - Genel

İlgili Haberler

Türkiye'de nadir görülen kuş türlerinden kara leylek Karabük'te görüntülendi

19:08 - Çevre-Hayat

Ardahan'da okul bahçesinde yiyecek arayan tilki görüntülendi

18:48 - Çevre-Hayat

"Gelidonya'nın son fenercisi" ışıkları artık anılarını tazelemek için yakıyor

13:03 - Çevre-Hayat

Üniversite öğrencilerinin ders ödevi "küçük kalplere" dokundu

12:58 - Çevre-Hayat

Bitlis'te 56 metre yüksekten akan Gümüşkanat Şelalesi ziyaretçilerini bekliyor

12:52 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Katar ve Mısır dışişleri bakanları, Doha Forumu kapsamında Gazze'yi görüştü

20:22 - Gündem

Bodrum'da yağmur suyuyla denize sürüklenen atıklar kıyıya vurdu

19:27 - Gündem

Konyaspor ile Çaykur Rizespor 1-1 berabere kaldı

19:22 - Spor

Bakan Fidan: Suriye hükümeti egemen bir hükümettir ve SDG'yle kendi anlaşmalarını yapabilir

19:12 - Gündem

Hatay'da fırtına etkili oluyor

18:32 - Gündem