?>

Nablus'un Osmanlı yapıtı 'Kapalı Çarşısı' yoğun ilgi görüyor

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde Osmanlı yapıtı "Tarihi Tüccar Hanı" ramazan ayında yoğun ilgi görüyor.

Dünya - 7 yıl önce

Ramallah

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde Osmanlı yapıtı "Tarihi Tüccar Hanı" ramazan ayında yoğun ilgi görüyor.

Dünyanın en eski şehirlerinden biri kabul edilen Nablus, Osmanlı izlerini taşıyan mimari yapılara ev sahipliği yapıyor. Osmanlı veziri Lala Mustafa Paşa tarafından Suriye'deki Hamidiye Çarşısı'na benzer şekilde 1569 yılında inşa ettirilen han da bunlardan biri.

"Kapalı Çarşı" ve "Sultan Çarşısı" isimleriyle de anılan Nablus'un Eski Beldesi'nde yer alan "Tarihi Tüccar Hanı"nda Osmanlı duvar nakışları bugün de korunuyor.

İslam mimarisine uygun olarak inşa edilen taş han, geçmişten bugüne şehrin en önemli ticaret merkezi konumunda.

Ramazan ayında vatandaşlar onlarca dükkanı barındıran hana yoğun ilgi gösteriyor. Özellikle bayrama yakın günlerde halk, bayramlıklar için buraya akın ediyor.

Demirciler çarşısı, marangozlar çarşısı, Nasr Caddesi çarşısı gibi bölümleri de bulunan han, alışveriş yapmak isteyenlerin uğrak yeri oluyor.

Osmanlı devletinin Filistin'deki imarının baş örneklerinden

Hanın emektar esnaflarından ve meslektaşları tarafından "çarşının muhtarı" olarak adlandırılan Abdulfettah Darvaza (70), AA muhabirine yaptığı açıklamada, hanın Osmanlı devletinin Filistin'deki imarının baş örneklerinden biri olduğunu belirtti.

Çarşıdaki dükkanın kendisine babasından kaldığını, çocukluğundan beri burada çalıştığını ifade eden Darvaza, "Han, Nablus'taki hatta Batı Şeria'daki en önemli ticaret merkezi. Nablus'a gelenlerin burayı ziyaret etmeden dönmemesi gerek." dedi.

Çarşıda satılan ürünlerin dışarıdakilerin aynıları olduğunu ancak burada daha uygun fiyatlarla alıcısını beklediğini aktaran Darvaza, ayrıca hanın, tarihi ve günlük hayatı birlikte barındırması açısından farklı bir dokusu olduğunu dile getirdi.

Restorasyona ihtiyacı var

Darvaza, hanın bazı yerlerinde hâlâ Osmanlı duvar nakışlarının bulunduğuna dikkati çekerken, yapının aynı zamanda restorasyona ihtiyaç duyduğuna işaret etti.

Han esnafından Amir Hasiba da dedelerinin buradaki dükkanı Lala Mustafa Paşa zamanında satın aldığını, kendisine de atalarından kaldığını belirtti.

Küçük dükkanın tek gelir kaynağı olduğunu söyleyen Hasiba, hanın Nablus'un önemli bir ticaret merkezi olduğunu, alışverişe çıkanların aradıkları her şeyi burada bulabileceğini ifade etti.

Hasiba, esnafa kazanç için büyük fırsat sunan ramazan ayı ve bayramlarda vatandaşların hana akın ettiğini aktardı.

Çarşıda alışveriş yapan müşteri Zahir Abdulcelil ise burada çok çeşitli ürünler yer aldığını ve fiyatlarının uygun olduğunu belirterek, çocukluğundan beri buradan alışveriş yapmaya alışkın olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümüne ilişkin kamu görevlileri hakim karşısında

2019-05-24 21:19 - Asayiş

Nablus'un Osmanlı yapıtı 'Kapalı Çarşısı' yoğun ilgi görüyor

2019-05-30 15:47 - Dünya

Asırlık tandırlar bu defa ramazan için yandı

2019-05-26 16:27 - İslam-Hayat - Receb 1447

Okan Buruk: “Ailemle daha çok beraber olma adına böyle bir karar aldım”

2019-05-29 21:08 - Asayiş

'Türkiye'nin beka mücadelesinden ödün vermeyeceğiz'

2019-05-27 21:02 - Siyaset

Bayramda 185 bin trafik personeli yollarda olacak

2019-05-29 13:17 - Genel

‘Kral Midas’ın Hazinesi’ görücüye çıktı

2019-05-24 17:42 - Magazin

Servis şoförü dehşet saçtı

2019-05-29 15:47 - Asayiş

'Türkiye bizden daha hazır'

2019-05-30 02:02 - Spor

Almanya'da cami kundaklandı

2019-05-25 18:47 - Dünya

İlgili Haberler

ABD, İspanya'ya olası askeri ekipman satışını onayladı

06:18 - Dünya

ABD eyaletleri Mercedes ile yaklaşık 150 milyon dolarlık "emisyon" uzlaşmasına vardı

03:48 - Dünya

Fitch, Ukrayna'nın kredi notunu yükseltti

03:43 - Dünya

ABD Başkanı Trump: Ulusal güvenlik için Grönland'e ihtiyacımız var

03:38 - Dünya

AB'den Danimarka'ya "Grönland" desteği

00:03 - Dünya

Günün Manşetleri

Organize suç örgütlerine yönelik 7 ilde düzenlenen operasyonlarda 42 şüpheli tutuklandı

08:13 - Asayiş

ABD, İspanya'ya olası askeri ekipman satışını onayladı

06:18 - Dünya

ABD eyaletleri Mercedes ile yaklaşık 150 milyon dolarlık "emisyon" uzlaşmasına vardı

03:48 - Dünya

Fitch, Ukrayna'nın kredi notunu yükseltti

03:43 - Dünya

ABD Başkanı Trump: Ulusal güvenlik için Grönland'e ihtiyacımız var

03:38 - Dünya