?>

Myanmar Arakanlı Müslümanların geri dönüşüne izin vermiyor

Myanmar hükümeti, Bangladeş hükümetince ülkelerine dönmeleri için ismi verilen 8 binden fazla Arakanlı Müslüman'dan sadece birkaç yüzünün durumunu değerlendiriyor.

Dünya - 7 yıl önce

NEPİDO

Myanmar hükümetince, Bangladeş hükümetiyle yapılan anlaşma çerçevesinde topraklarına geri dönmeleri için listesi verilen 8 binden fazla Arakanlı Müslüman'dan yalnızca 374'ünün durumunun dönüş için uygun olduğunun değerlendirildiği bildirildi.

Myanmar Dışişleri Bakanlığı Daimi Sekreteri Myint Thu, yaptığı açıklamada, Bangladeş hükümetinin kendilerine geri dönüş için 8 binden fazla Arakanlı Müslüman'ın ismini verdiğini belirtti.

Listedeki 8 binden fazla kişiden sadece 374'ünün geri dönüş için "uygun olduğunu" değerlendirdiklerini ifade eden Thu, "Bangladeş Büyükelçiliğine 374 kişinin listesini verdik. Bunlar topraklarına geri dönecek ilk grup olabilir." diye konuştu.

Arakanlı Müslümanlara soykırım

Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslüman'ın yaşadığı tahmin edilirken, Myanmar yönetiminin uyguladığı sistematik şiddetle ortaya çıkan göç dalgaları nedeniyle bu rakam 300 binin altına geriledi.

BM'ye göre, yalnızca 25 Ağustos 2017'den sonra Arakan'dan kaçmak zorunda kalıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 700 bini aştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

Arakanlıların topraklarına dönüşü için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri arasında imzalanan anlaşma, yerinden edilenlerin durumlarını belgelendirmeleri mümkün olmadığı için uygulamada işlevsiz kalıyor.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Muhabir: Dildar Baykan

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ 'şehzadeler grubu' oluşturmuş

2018-03-13 17:25 - Genel

Sharapova'dan erken veda

2018-03-08 19:42 - Spor

'Deşifre etmek, imha etmek olur'

2018-03-11 16:32 - Sağlık

"Buzun En Hızlıları" belli oluyor

2018-03-09 14:11 - Genel

Cedi Osman sakatlandı

2018-03-10 16:21 - Spor

Takla atan araçtan burnu bile kanamadan çıktı |Balıkesir haberleri

2018-03-14 03:02 - Asayiş

İstanbul Film Festivali, 37. kez sinemaseverlerle buluşacak

2018-03-14 19:36 - Genel

ABD'den 'Türkiye-ABD teknik komitesi' açıklaması

2018-03-09 04:31 - Genel

Malatya’da FETÖ/PDY soruşturmasında 3 tutuklama

2018-03-09 19:03 - Asayiş

Yıldırım'ın konuşmaları görme engelliler için kitaplaştırıldı

2018-03-13 18:47 - Genel

İlgili Haberler

BM, İsrail ordusunu, bu yıl da çatışmada çocuklara zarar verenler "kara listesinde" tuttu

02:18 - Dünya

Zelenskiy: Rusya şimdi İran nükleer programını kurtarmaya çalışıyor

00:23 - Dünya

Elon Musk, kendisini suçlayan gazeteler için yaptırdığı uyuşturucu testini paylaştı

22:58 - Dünya

Avusturya'da İsrail'in Filistin ve İran'a yönelik saldırıları protesto edildi

22:43 - Dünya

Beyaz Saray: Trump İran'la ilgili kararını iki hafta içinde verecek

20:57 - Dünya

Günün Manşetleri

BM, İsrail ordusunu, bu yıl da çatışmada çocuklara zarar verenler "kara listesinde" tuttu

02:18 - Dünya

Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçilenler hakkındaki karar Resmi Gazete'de

00:32 - Gündem

Zelenskiy: Rusya şimdi İran nükleer programını kurtarmaya çalışıyor

00:23 - Dünya

Inter Miami, Kulüpler Dünya Kupası'nda Porto'yu 2-1 yendi

00:18 - Spor

İzmir Buca’da belediye işçilerinin grevi nedeniyle çöp yığınları oluştu

00:12 - Gündem