?>

Mustafa usta ömrünün 48 yılını triko makinesinin başında geçirdi

Samsun'un Terme ilçesinde yaşayan 76 yaşındaki Mustafa Kaplan, 64 yıl önce terzilikle başladığı çalışma hayatını son 48 yıldır triko örerek sürdürüyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Samsun

Trabzon'un Çaykara ilçesinde 1946'da doğan Mustafa Kaplan, AA muhabirine, 1958'de memleketinde terziliğe başladığını söyledi.

Kaplan, 12 yaşında mesleğe çıraklıkla adım attığını, daha sonra İstanbul'a giderek Laleli, Beyoğlu gibi yerlerde çalıştığını anlattı.

Askerlik görevi sonrasında Van'da esnaflık yaptığını belirten Kaplan, 1972'de Terme'ye taşınıp iki sene terzilik yaptıktan sonra trikotaj işine geçtiğini kaydetti.

Başlarda bu işi yapabilmek ve öğrenebilmek için yanına usta aldığını dile getiren Kaplan, "O bana öğretirken bir ay sonra ben ona işi öğretmeye başladım. Dükkanda sabahladığım oldu. Merak meselesi, insan merak edince olur. Aşağı yukarı 15 senedir de yalnız çalışıyorum." dedi.

"Gelir kaynağından çok şimdilerde hobi olarak yapıyorum"

Günümüzde Terme'de kendisinden başka bu işi yapan bulunmadığına dikkati çeken Kaplan, şöyle devam etti:

"Her şeyin kendine göre bir zorluğu vardır. Terzilik de bitti, bu iş de bitti. Eskiden Samsun'da büyük çapta, 30-40 kişi çalıştıran neredeyse 40 iş yeri vardı. Şimdi bir tane bile yok. Ailede benden başka bu mesleği yapan yok. Eskiden eşim de bana yardımcı oluyordu, çıraklarım da vardı yanımda ama 15 seneden fazladır kimse yok, kendim yapıyorum. Terzilik bir sektördü. Her terzinin yanında 5-6 kalfası, çırağı vardı. Eskiden günde 10-12 kazak örmeden eve gitmezdim, şimdi 12 günde bir kazak örüyorum. Artık istek de yok derman da."

Kaplan, halen Van, Artvin, Bolu gibi illerden müşterileri bulunduğuna değinerek, "Telefon aracılığıyla isterler, ben de buradan ürünümü tamamladıktan sonra kargoyla onlara ulaştırıyorum. Daha önce de Terme'de memur olarak görev yapan müşterim Artvin'de yaşıyor, onların da siparişleri olduğunda buradan gönderiyorum. Bolu'dan da müşterilerim var. Bir gelir kaynağından çok şimdilerde hobi olarak yapıyorum." ifadelerini kullandı.

İlçe sakinlerinden Bahattin Akman da babasından bu yana Kaplan'dan alışveriş yaptıklarını vurgulayarak, "40 yıllık arkadaşımdır. Her işimizi ona yaptırırız. Dokumaları gayet güzel. İtimat ettiğimiz biri." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Lionel Messi'nin kırmızı kurdelesi

2022-12-27 11:11 - İnsan&Hayat

Karabük'ün yüksek kesimlerinde kar etkili oluyor

2022-12-25 18:03 - Gündem

Dünya Kupası'nın en güzel golü Richarlison'dan

2022-12-23 16:20 - Spor

Ardahan'da kar, Erzurum ve Kars'ta soğuk hava etkili oluyor

2022-12-24 13:57 - Çevre-Hayat

Hayat pahalılığı İspanyolların Noel yemeklerini vurdu

2022-12-24 15:57 - Ekonomi

Bolu sıfırın altında 12,2 dereceyle Türkiye'nin en soğuk ili oldu

2022-12-21 15:41 - Çevre-Hayat

Kocaeli'deki hayvanat bahçesinde bu yıl 23 türde 93 yavru doğdu

2022-12-25 12:40 - Çevre-Hayat

Almanya'da haklarında tutuklama kararı bulunan 674 aşırı sağcı aranıyor

2022-12-21 20:48 - Dünya

Fas'ta son bir yılda 32 binden fazla düzensiz göçmen yakalandı

2022-12-23 17:58 - Dünya

Adana'daki Armutoluğu Yaylası beyaz örtüyle kaplandı

2022-12-22 10:58 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Boş durmamak için başladığı kazma, kürek ve balta sapı yapma işini meslek edindi

17:02 - Çevre-Hayat

Gaziantep'te baraj suyu çekilince eski demiryolu köprüsünün ayakları gün yüzüne çıktı

15:27 - Çevre-Hayat

Trabzon'da balıkçılar tarafından insansız deniz aracı bulundu

14:43 - Çevre-Hayat

Gazze’ye destek için Kudüs'e yürüyüş başlatan İranlı aktivist Kocaeli'ye ulaştı

14:22 - Çevre-Hayat

Polisin hızlı refleksi Kıbrıs gazisini dolandırılmaktan kurtardı

14:08 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Küresel Sumud Filosu: Gazze'ye doğru devam, 120 deniz mili sınırına yaklaşıyoruz

06:18 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun Conscience gemisi Gazze için yeniden yola çıktı

01:12 - Dünya

Depremde 35 kişinin öldüğü Ezgi Apartmanı'na ilişkin yargılama sürdü

01:08 - Gündem

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon ilk galibiyetini aldı

00:37 - Spor

Devler Ligi'nin ikinci haftası 9 maçla başladı

00:28 - Spor