?>

Muhalefetin tepkisine rağmen Suudi Veliaht Prens Mısır'da

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Mısırlı muhaliflerin tepkisine rağmen Arap ülkeleri turu çerçevesinde bugün Mısır’a geldi.

Dünya - 7 yıl önce

KAHİRE

Mısır resmi ajansı MENA’nın haberine göre, Bin Selman'ı Kahire Uluslararası Havalimanı'nda Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi karşıladı.

Haberde, iki gün sürecek ziyaret kapsamında Bin Selman’ın Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeleri değerlendireceği belirtildi.

Mısır'da muhalefette yer alan siyasi isimler ve gazeteciler ise Suudi Veliaht'ın Kahire ziyaretine tepki gösteriyor.

Mısırlı muhaliflerin Bin Selman tepkisi

Muhalif siyasi isimler ve 9 partiden oluşan "Sivil Demokratik Hareket", "Ne hoş geldin ne de sefalar getirdin" başlığıyla yazılı bir açıklama yayımladı.

Muhammed bin Selman'ın "Tiran ve Sanafir adalarının Mısır'dan alınması suçunun mimarlarından biri olduğu" ifade edilen açıklamada, Bin Selman'ın Kahire ziyareti, "Kaşıkçı cinayetinin ardından bozulan imajını düzeltme çabası" olarak değerlendirildi.

Bin Selman ziyaretine Mısırlı entelektüeller ve gazeteciler de tepki gösterdi.

Onlarca gazeteci yayımladıkları yazılı açıklamayla, "Kaşıkçı cinayetinin de aralarında bulunduğu nedenlerden dolayı" Suudi Veliaht'ın Kahire ziyaretine karşı çıktıklarını belirtti.

"Ziyareti kabul etmiyorum"

Ülke içinde ve dışında yaşayan entelektüeller sosyal medya üzerinden de ziyarete tepki gösteriyor.

Mısırlı insan hakları savunucularından Cemal Iyd, sosyal medya hesabı Twitter'dan "testerenin utanç ziyareti" etiketiyle paylaştığı mesajında, "Bir Mısırlı olarak bu katilin ülkemi ziyaret etmesini kabul etmiyorum. Elimde olsaydı onu Mısır’dan kovardım. Ancak ben bir vatandaşım ve bu hashtag ile yetiniyorum." ifadelerini kullandı.

Mısırlı hukukçu Muhammed Bedran da ziyarete tepki gösterenlerden biriydi. Bedran, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "katil" şeklinde nitelendirdiği Bin Selman’ın ziyaretini reddettiğini belirtti.

Dustur Partisi eski yöneticilerinden Halid Davud, silah ve petrol ticaretini insan onurunun üstünde tutan ve gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini emreden Bin Selman’ın Mısır ziyaretini kabul etmediğini dile getirdi.

Veliaht Prens ikinci ülkesinde

Suudi Arabistan’ın Kahire Büyükelçiliği, Bin Selman’ın ziyareti nedeniyle sosyal medya üzerinden "Veliaht Prens ikinci ülkesinde" şeklinde hashtag oluşturdu.

Büyükelçiliğin, bu şekilde sosyal medya ve kamuoyunda Bin Selman’ın gelişi nedeniyle yapılan tepkileri azaltmayı hedeflediği yorumları yapılıyor.

Yurt dışı turunun ilk ayağı olarak perşembe günü Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) giden Suudi Veliaht, 3 gün süren ziyareti kapsamında başta Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan olmak üzere üst düzey yetkililerle bir araya gelmiş ve dün akşam Bahreyn'e geçmişti.

Suudi Veliaht'ın G-20 Zirvesi çerçevesinde başlattığı tur kapsamında Tunus, Mısır, Cezayir ve Moritanya'yı da ziyaret edeceği belirtiliyor.

Muhabir: Aydoğan Kalabalık

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dünya Müslüman Alimler Birliği yeniden yapılandırılacak

2018-11-23 17:22 - Dünya

'Hükümet kurmada yaşanan gecikme zaman kaybı'

2018-11-22 04:32 - Dünya

Tanık eski astsubaydan ankesörlü telefon itirafı

2018-11-20 19:32 - Gündem

Baba oğul aynı hastanede doktorluk yapıyorlar

2018-11-22 18:13 - Çevre-Hayat

'Futbol satılık değildir'

2018-11-23 01:02 - Spor

Bakan Soylu'dan Öğretmenler Günü mesajı

2018-11-24 13:32 - Gündem

Yay ve ok hayatını değiştirdi

2018-11-26 17:02 - Çevre-Hayat

AB Kaşıkçı cinayetinde ortak tutum sergileyemedi

2018-11-26 17:42 - Dünya

Bileğinin gücüyle 'dünyanın' engelini aştı

2018-11-22 19:02 - Spor

Diş hekimlerinden 'Tebessüm' sergisi

2018-11-22 21:02 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, OMB Direktörü Vought ile federal işten çıkarmaları görüşecek

16:33 - Dünya

Zelenskiy: Rusya, hala savaşmaya devam edecek kaynaklara sahip

16:28 - Dünya

Gazze için yeniden yola çıkan Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun Vicdan gemisi Girit açıklarında

13:57 - Dünya

İşgal altındaki topraklarda yaşayan Filistinlilerin hayatı Yom Kippur'da yine kısıtlandı

13:52 - Dünya

Fransızlar, hükümetin kemer sıkma politikalarına karşı grevde

13:48 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye fındık ihracat sezonunun ilk ayında 146 milyon doları aşkın gelir sağladı

16:47 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump, OMB Direktörü Vought ile federal işten çıkarmaları görüşecek

16:33 - Dünya

Zelenskiy: Rusya, hala savaşmaya devam edecek kaynaklara sahip

16:28 - Dünya

"Milli Anadolu Ankası-2025" tatbikatı Konya'da icra ediliyor

15:52 - Gündem

Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali'ne altın madalya

15:37 - Gündem