?>

'Mucize bitki'nin üretimi artacak

Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen, gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanıldığı için "mucize bitki" adı verilen safranın üretiminin artması için hazırlanan proje tanıtıldı.

Gündem - 7 yıl önce

KARABÜK

Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanıldığı için "mucize bitki" olarak adlandırılan safranın üretiminin artırılması için hayata geçirilen projenin tanıtımı yapıldı.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKKA) 2018 Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı'na kabul edilen, safran üretimini artırması, iş gücünü azaltması planlanan "Dünya Miras Kenti'nin Kırmızı Altını Safran" projesiyle okullarda öğrencilere safran bitkisi anlatılarak korunması ve gelecek nesillere aktarılması da sağlanacak.

Tarihi Cinci Han'da düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Fatih Ürkmezer, ilçede çeşitli projelerin araştırıldığını söyledi.

Safranbolu'ya ismini veren safranın kaymakamlık ve belediye olarak çalışmalarda hep en başta olduğunu ifade eden Ürkmezer, "Safran yüzyıllardır ticaretin kaynağı olmuş. Bize düşen görev ise tarımsal ve ekonomik değeri olan safranı, her zaman gündemimizde tutmaktır." diye konuştu.

Projeyle safranın her zaman gündemde tutulacağını aktaran Ürkmezer, "Bu vesileyle yeni nesillerce bilinmesini sağlayacağız. Safran üretimi, emek isteyen bir çalışma. Projeyle safran üretimini bir nebze olsun geliştirebilirsek mutlu oluruz. Bu, hem safran üretiminin hem ekonomimizin hem de ilçemizin tarımsal potansiyelinin canlandırılması anlamında önemli bir adım olacaktır." ifadelerini kullandı.

Karabük Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin de safranın ilçe ve kent için çok önemli olduğunu anlattı.

Bir şehri marka yapan bazı unsurlar olduğuna işaret eden Şahin, "Dünya Miras Kenti Safranbolu için de safran vazgeçilmezdir. Safran bitkisi bu bölgenin en önemli geçim kaynaklarından birisi. Bu bölgeye özelliğini katan ve ilçemiz için oldukça önem arz eden unsurlardan biri. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün, Bakanlığın, Kaymakamlığın ve BAKKA'nın destekleriyle hazırlanan çalışmalarla inşallah safran, üretim anlamında da hak ettiği yeri bulacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından, "Dünya Miras Kenti'nin Kırmızı Altını Safran" projesi hakkında bilgi verildi.

Muhabir: Ersin Turan

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Karadeniz'e 'dalga' formunda müze

2018-10-08 17:52 - Kültür Sanat

FETÖ'cü hekimden örgüt faaliyetlerine 'denizaltı' benzetmesi

2018-10-05 20:52 - Gündem

Yabani otların altından 2200 yıllık antik kent çıktı

2018-10-09 15:32 - Kültür Sanat

Rusya’dan NATO tatbikatına tepki

2018-10-02 23:32 - Dünya

Piyanonun çocuk yeteneklerine Rusya'dan özel davet

2018-10-03 17:02 - Kültür Sanat

280 milyon kilometre uzaklıktaki asteroide gezginci indirildi

2018-10-03 22:02 - Teknoloji

Irak'ta cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kaldı

2018-10-02 23:32 - Dünya

Üniversiteliler engelli ve yaşlıların yardımına koşacak

2018-10-09 17:32 - Çevre-Hayat

1 yılda 400 kişi yandı

2018-10-09 18:32 - Asayiş

'Mucize bitki'nin üretimi artacak

2018-10-09 19:47 - Gündem

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York'ta ikili temasları sürüyor

01:37 - Gündem

MSB, Rize'de selden etkilenen vatandaşların helikopterle tahliyesine ilişkin paylaşım yaptı

22:43 - Gündem

Bakan Yumaklı: Su ile ilgili dün ne yaptıysak, bugün ve yarın daha fazlasını yapacağız

20:43 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Netanyahu ile kıyaslanmasına soruşturma

19:28 - Gündem

Can Holding'e yönelik soruşturmada 1 şirkete daha kayyum atandı

19:17 - Gündem

Günün Manşetleri

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

03:27 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ne sınırlarımız içinde ne de bölgemizde teröre tahammülümüz yoktur

01:58 - Siyaset

A Milli Futbol Takımı'nın Bulgaristan maçı biletleri genel satışa çıkacak

01:52 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York'ta ikili temasları sürüyor

01:37 - Gündem

Malta Başbakanı Abela, Filistin Devleti'ni resmen tanıdıklarını ilan etti

01:33 - Dünya