MSKÜ öğrencileri "Kuş Gribi Tanı Kiti" ile Türkiye birincisi oldu

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencileri, "1 Fikir 1 Türkiye" yarışmasında geliştirdikleri "Kuş Gribi Tanı Kiti" projesiyle Türkiye birincisi seçildi.

Teknoloji - 1 yıl önce

Muğla
Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, MSKÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 3. sınıf öğrencisi Ahmet Can Karaman ile Nafia Hümeyra Toker, Büşra Çetintaş ve Özlem Çevik'in geliştirdiği "Kuş Gribi Tanı Kiti" projesinin Ankara'da gerçekleştirilen 1 Fikir 1 Türkiye yarışmasında Türkiye birinciliği elde ettiği bildirildi.
Açıklamada, ekibin bu önemli başarılarının ardından Türkiye'yi temsilen uluslararası düzeyde düzenlenen "1Idea1World" yarışmasına katılarak, bilimin evrensel diliyle seslerini dünyaya duyurduğu ifade edildi.
Geliştirilen projenin kuş gribine karşı hızlı, ekonomik ve yerli bir tanı kiti üretmeyi hedeflediği belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Erken teşhis hayat kurtarır, ilkesinden yola çıkan genç bilim insanları, bu teknolojiyi ileride diğer bulaşıcı hastalıkların tanısında da kullanmayı amaçlıyor. Artan vaka oranlarına dikkati çeken ekip, bu hastalığın yalnızca hayvan sağlığı değil, aynı zamanda ekonomik dengeler üzerinde de ciddi etkileri olduğunu vurguladı. Yarışma süreci yalnızca bir rekabet ortamı değil, aynı zamanda büyük bir öğrenme ve gelişme platformu oldu. Takım lideri Ahmet Can Karaman, yarışma kapsamında düzenlenen 'Girişimcinin 50 Tonu' adlı panele katılarak Ege Bölgesi'ni temsil etti ve burada soruları yanıtladı. Farklı illerden ve ülkelerden gelen katılımcılarla tanışarak geniş bir bilimsel iletişim ağı kurdu."
Açıklamada görüşlerine yer verilen Tüm Mucitler İcat İnovasyon ve Araştırma Derneği (TÜMMİAD) Başkanı Bülent Kavaklı, Türkiye'nin dört bir yanından gelen projelerin arasında Ege Bölgesi finalistlerinin gösterdiği üstün başarının vizyoner gençlerin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gösterdiğini ifade etti.
Kavaklı, TÜMMİAD olarak genç girişimcileri desteklemeyi ve onların ulusal ile uluslararası arenada daha fazla görünür olmasını sağlamayı en önemli görevlerinden biri olarak gördüklerini bildirdi.
TÜMMİAD Ege Bölge Sorumlusu Öğretim Görevlisi Dilhun Sukan, Ege Bölgesi'nden çıkan genç girişimcilerin başarısıyla büyük gurur duyduklarını belirtti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit polis memuru Bacak'ın ailesine başsağlığı diledi

2025-04-25 11:08 - Gündem

Marifetli "dijital çalışanlar" hizmet sunmaya başladı

2025-04-26 15:52 - Teknoloji

AB'nin doğal gaz ithalatı yılın ilk çeyreğinde sabit kalırken, tüketim azaldı

2025-04-30 08:38 - Ekonomi

Küresel piyasalar, tarifelerin gölgesinde büyüme verilerine odaklandı

2025-04-30 09:13 - Ekonomi

MSKÜ öğrencileri "Kuş Gribi Tanı Kiti" ile Türkiye birincisi oldu

2025-05-01 13:57 - Teknoloji

Türkiye sağlık turizmindeki deneyimlerini Balkan ülkeleriyle paylaşacak

2025-04-25 11:17 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Her alanda teknolojik gelişimi hızlandırmaya çalışıyoruz

2025-04-26 18:48 - Siyaset

TEKNOFEST KKTC yarın kapılarını açıyor

2025-04-30 10:53 - Teknoloji

Bakan Işıkhan: Kullanım kolaylığı olan bir SMA ilacını daha geri ödeme kapsamına aldık

2025-04-26 23:47 - Siyaset

Borsa Meydanı'nda yumurta sektörü masaya yatırıldı

2025-04-25 12:33 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bakan Kacır: TÜBİTAK tarafından yeni çağrı açılıyor

23:13 - Teknoloji

Güney Kore'de Google ve Apple'a "telekomünikasyon kurallarını ihlal" suçlaması

17:42 - Teknoloji

İngiltere ve Galler'de mahkemelere Meta gözlüklerle giriş yasaklandı

14:57 - Teknoloji

ASELSAN'ın ASELBUOY sistemleri İHA'lara denizaltı savunmasında yetenek kazandırıyor

12:47 - Teknoloji

Vietnam, 2030'a kadar 10 bin yapay zeka uzmanı yetiştirmeyi hedefliyor

12:27 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset