?>

Mostar Köprüsü'nün yıkılışına şahit olan Pasic: Bugün Gazze'de yaşananlar Mostar'da d

Bosna Hersek'teki savaşta, Hırvat birliklerince tahrip edilen Mostar Köprüsü'nün yıkılışına şahit olan Dzevad Pasic, bugün Gazze'de yaşananların 30 yıl önce Mostar'da da yaşandığını söyledi.

Gündem - 2 yıl önce

Mostar

Bosna Savaşı'nda Hırvat Savunma Konseyine (HVO) bağlı topçu birliklerinin 8 Kasım 1993'te başlattığı yoğun top atışlarına dayanamayıp 9 Kasım saat 10.16'da yıkılan Mostar Köprüsü'nün çöküş anına şahit olan Pasic, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ile Mostar'da yaşananlar arasındaki benzerlikleri AA muhabirine anlattı.

Mostar'da "Mahallenin Çocukları" isimli bir dernek açtıklarını kaydeden Pasic, burada 1992-1995 yıllarında şehirde yaşananların resimlerinin kronolojik olarak sıralandığı bir müzenin de olduğunu dile getirdi.

Pasic, köprünün Bosna Hersek'in hem Balkanlar'da hem de dünyadaki sembollerinden biri olduğuna işaret ederek "Bu köprü olmadan Mostar, benim ve tüm Mostarlılar için tanınmaz olurdu." dedi.

Köprünün şehrin iki tarafını birleştiren bir "bağ" olduğunu ifade eden Pasic, HVO birliklerinin 8 Kasım'da köprüye saldırılarına arkadaşlarıyla şahit olduğunu söyledi. Pasic, "Ertesi sabah, tepelik bölgeden saldırılara yeniden başladılar. Önceki gün bulunduğumuz bölgeye geldik ve saklanarak saldırıları izlemeye başladık. Köprüye saldırılar devam ediyordu ve gözlerimle köprünün yıkılışına şahit oldum." diye konuştu.

"Köprü yıkıldığında, kimse yaşananlara inanamadı, gözlerimiz yaşla doldu"

Pasic, 30 yıl aradan sonra, yaşananları anlatırken gözyaşlarına hakim olmakta zorlandığını ve sesinin titrediğini dile getirerek "İnsanların böyle bir kültürel anıtı yıkabilmesine anlam veremiyorum." ifadesini kullandı.

Köprünün bugün de kendisi ve tüm Mostarlılar için büyük önem taşıdığını belirten Pasic, yıkış darbesi geldiğinde köprünün aniden yıkıldığını, köprüdeki kumların nehri sarıya boyadığını ve toz bulutunun köprünün yanındaki kulelere kadar ulaştığını anlattı.

Pasic, "Köprü yıkıldığında, kimse yaşananlara inanamadı, gözlerimiz yaşla doldu, kimse konuşmuyordu. O anda havaya ateş açmaya ve köprünün yıkılışını kutlamaya başladılar. Köprünün yıkılacağını bildikleri aşikardı." değerlendirmesini yaptı.

"Bugün Gazze'de yaşananlar Mostar'da da yaşandı"

Savaşta annesinin keskin nişancılar tarafından şehit edildiğini belirten Pasic, "Gazze'de yaşananları izleyemiyorum. Dört yıl savaş içerisindeydim ve o yaşananlar çok sarsıcı. Telefonda bazen karşıma çıkıyor. İnsanların öldürülmüş çocukları taşıdıklarını görüyorum. Ben o yaşananların benzerini burada gördüm. Bugün Gazze'de yaşananlar Mostar'da da yaşandı. Orada yaşananları izlemek bana çok ağır geliyor çünkü biz de ağır şeyler yaşadık." dedi.

Pasic, Gazze'deki sivillerin içinde bulundukları durumu iyi anladığının altını çizerek Bosna Hersek'teki savaşta, evlerinin bodrumuna saklanmak zorunda kaldıklarını ve üstlerinden geçen tankların seslerini duyduklarını söyledi.

Savaşta iki kez yaralandığını belirten Pasic, "Şehrimiz bombardımana tutuldu, bugün orada yaşananlara, burada kendi gözlerimle şahit oldum. Uçaklardan bomba atılmasına şahit olduğum için o insanların neler yaşayabildiğini anlayabiliyorum." diye konuştu.

Pasic, savaşı yaşamış biri olarak, dünyaya "silahların tamamen yasaklanması" mesajını vermek istediğini dile getirdi.

Köprü 2004'te yeniden açıldı

Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566'da inşa edilen ve HVO'ya bağlı topçu birliklerinin 8 Kasım 1993'te başlattığı yoğun top atışlarına dayanamayan Mostar Köprüsü, bir gün sonra saat 10.16'da yıkıldı.

Asırlar boyunca farklı kültür ve medeniyetleri birbirine bağlayan bu köprünün yıkılması, Bosna'daki savaşta dünya kamuoyunun en fazla tepkisini çeken olaylardan biri olurken birçok ülke bu yapılana sessiz kalmadı.

Türkiye'nin de aralarından bulunduğu bazı ülke ve uluslararası kuruluşların desteğiyle aslına uygun olarak yeniden inşa edilen Mostar Köprüsü, 2004'te görkemli bir törenle açıldı.

Mostar Köprüsü, iki yakasına uzanan eski Mostar şehriyle beraber 2005'te UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne eklendi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kars'ta gönüllüler oyuncaklarla çocukların yüzünü güldürmeye devam ediyor

2023-11-06 12:32 - Magazin

İYİ Partiden istifa eden Eskişehir Milletvekili Hatipoğlu, AK Parti'ye katıldı

2023-11-07 18:12 - Siyaset

Emine Erdoğan, lider eşleri ve BM Habitat İcra Direktörü Sharif ile görüştü

2023-11-02 18:22 - Gündem

Beşiktaş yarın Bitexen Antalyaspor'a konuk olacak

2023-11-04 11:52 - Spor

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den Gazze için "kuralsız" saldırı iması

2023-11-06 19:28 - Dünya

Üniversitenin atık yağları biyodizele dönüştürülüyor

2023-11-08 14:27 - Ekonomi

Fransa'da oturumu olmayanlara ücretsiz tedaviyi yasaklayan madde senatodan geçti

2023-11-08 00:27 - Dünya

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Şu anda oluşmakta olan şey, dinlerin veya medeniyetlerin savaşıdır

2023-11-06 15:08 - Dünya

İsrail'e askeri malzeme satan şirketin Londra'daki merkezi kırmızı boyalarla protesto edil

2023-11-02 16:28 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: TDT'nin uluslararası nüfuzunun daha da artacağına eminim

2023-11-03 10:48 - Dünya

İlgili Haberler

AK Parti'li Ala'dan, terör örgütü PKK'nın fesih ve silah bırakma kararına ilişkin açı

14:28 - Gündem

İzmir Karaburun'da denizden 1,5 ton hayalet ağ çıkarıldı

14:23 - Gündem

İstanbul'da bir yaya takla atan otomobilden kaldırıma çıkarak kurtuldu

13:27 - Gündem

Polisin "dur" ihtarına uymayan CHP'nin otobüs şoförü 6 Ekim'de hakim karşısına ç

13:12 - Gündem

Amasya'da 4,4 ve 4,2 büyüklüğünde iki deprem

13:03 - Gündem

Günün Manşetleri

Aramco'nun net karı yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8 azaldı

15:23 - Ekonomi

Yale ve California Eyalet Üniversitesi öğrencileri, Gazzelilere destek için açlık grevi başlattı

15:18 - Dünya

Altındaki yükselişi ABD-Çin ticaret anlaşması durdurdu

15:13 - Ekonomi

AB, Çekya'nın yeni nükleer projesinden endişeli

15:08 - Dünya

İş dünyası temsilcilerinden terör örgütü PKK'nın fesih ve silah bırakma kararına ilişkin açıkla

15:02 - Ekonomi