?>

'Moody's ve Fitch'ten olumsuz değerlendirme beklemiyorum'

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, dolar/TL'de 3,00 seviyesinin psikolojik sınır olduğunu söyledi.

Ekonomi - 9 yıl önce

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, dolar/TL'de 3,00 seviyesinin psikolojik sınır olduğunu söyledi.

Ertem, dolar/TL'nin geçen haftanın son işlem gününde 3'ün altına indiğini gördüklerini hatırlatarak, "Dolar/TL'nin 3'ün altında kalıcılık sağlayacağını ve bu şekilde devam edeceğini düşünüyorum." dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) eski Başkanı Alan Greenspan'ın, ABD ekonomisinin stagflasyon riski ile karşı karşıya kalabileceği yönündeki açıklamalarını hatırlatan Ertem, bu nedenle doların diğer para birimleri ve emtialara karşı değer kaybedebileceğini vurguladı.

"En kötü senaryoda bile Türkiye, bu tip çıkışları telafi edecek durumdadır"

Cemil Ertem, uluslararası derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch'ten olumsuz bir değerlendirme beklemediğini, Türkiye'nin makroekonomik verileri ortada iken, bu kuruluşların göz göre göre kendi itibarlarını sarsacak bir değerlendirme içerisinde olacaklarını düşünmediğini kaydetti.

"Türkiye'de bu fon (Varlık Yönetim Fonu) mutlaka kurulmalı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ertem, kurulması planlanan "Varlık Yönetim Fonu" için ekonomi yönetiminin çalışmalarını sürdürdüğünü ifade ederek, Türkiye'nin G20 üyeleri içinde ulusal fonu olmayan ender 1-2 ülkeden biri olduğunu, bu fonun Türkiye'de mutlaka kurulması gerektiğini vurguladı.

Küresel finansal saldırılarda merkez bankaları rezervleri ya da para politikası çerçevesinin yeterli olmayabildiğini belirten Ertem, şöyle devam etti:

"Dünyanın en etkili merkez bankasının para politikası bile etkisiz kalıyor. Türkiye'nin ekonomi güvenliği açısından varlık fonu kurması gerekir. Bunun şekli ve büyüklüğünün nasıl olacağı ekonomi yönetiminin çalışmalarıyla ortaya çıkacak.

Teorik olarak bazı şeyler söyleniyor ama bunlar çok doğru değildir. 'Ulusal fonların kurulabilmesi için sizin tasarruf fazlası veren ülke olmanız gerekiyor. Cari fazla vermeniz ya da bütçe fazlası vermeniz lazım. Türkiye'de bunlar olmadığı için varlık fonu kurulamaz' şeklindeki varsayımlar çok yanlıştır. Türkiye'de 100 milyar doların üzerinde çeşitli fonlar bulunmaktadır. İşsizlik Fonu ve benzer diğer fonlar vardır. Esasında bütçe disiplinini sarsmayacak şekilde Türkiye bunları değerlendirebilir ve aktif olarak kullanabilir. Ama bunlardan ayrı olarak birikim sağlayarak yeni bir varlık fonu oluşturabilir. Önümüzdeki günlerde netleşecek. Bu muhakkak olacak."

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Moody's ve Fitch'ten olumsuz değerlendirme beklemiyorum'

2016-08-01 14:22 - Ekonomi

Milas’ta hareketli dakikalar !

2016-07-27 17:49 - Asayiş

Silahla oynarken hayatını kaybetti

2016-07-25 14:59 - Asayiş

Roma'nın Ziyech ısrarı sürüyor

2016-07-29 18:27 - Spor

Başbakan Yıldırım'dan Kılıçdaroğlu'na ziyaret

2016-08-01 05:27 - Gündem

Yaşlı kadından Gülen’e 'Erkeksen Türkiye’ye gel' çağrısı

2016-07-26 02:57 - Gündem

Yolcu otobüsü devrildi: 15 yaralı

2016-07-30 13:48 - Asayiş

Tankın altına yatan vatandaş demokrasi nöbetine katıldı

2016-07-29 11:32 - Gündem

Kılıçdaroğlu, ihraçlara destek verdi

2016-07-28 16:47 - Siyaset

“Tribün kapatma konusu TFF’nin gündeminde”

2016-07-26 16:19 - Spor

İlgili Haberler

Türkiye Perakendeciler Federasyonundan marketlerin pazar günü kapalı olması önerisi

13:32 - Ekonomi

Bakan Kacır: Sanayimiz ülkemizin kalkınma yolculuğuna hız vermeye devam ediyor

12:03 - Ekonomi

Fed'den 9 ay sonra ilk kez faiz indirimi bekleniyor

11:17 - Ekonomi

Ekonomide toplam arzın yüzde 81,1'ini sanayi üretimi oluşturdu

10:52 - Ekonomi

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4,8 ile beklentilerin üzerinde büyüdü

10:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İSTOÇ Ticaret Merkezi'nde yangın çıktı

07:58 - Asayiş

Amerika’da eski İstihbaratçıları tutukluyorlar! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

07:04 - En Son Yazılar

Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'nde 'Tiencin Deklarasyonu' kabul edildi

04:48 - Dünya

Trump, İsrail'in ABD Kongresi üzerindeki etkisinin zayıfladığını belirtti

02:43 - Dünya

Ederson, Fenerbahçe için İstanbul'da

02:13 - Spor