?>

"Modern zamanların "gladyatörleri" pentatletler"

Antik Yunan felsefesinin önemli isimlerinden Aristoteles, zamanının gladyatörleri için "Onlar en mükemmel sporculardır, çünkü onların bedenlerinde güç ve hız, güzel bir uyumla bütünleşmiştir." ifadelerini kullandı.

Spor - 3 yıl önce

Ankara

Modern pentatlon antik dönemde stadyum etrafında koşu, atlama, disk atma, gülle atma ve güreş şeklinde yapılırken Spartalılar, askerlerin eğitilmesi amacıyla da bu çok branşlı spordan faydalandı.

Fransız pedagog, tarihçi ve sporcu Baron Pierre de Coubertin, "antik pentatlonun" Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart dönemine (1804-1814) çeşitli değişikliklere ve güncellemelere uğrayarak geldiğine işaret etmek için destansı bir hikayeden esinlendi.

Hedef vurma (atış), ikili çarpışma (eskrim), binicilik ve atletizm (koşu) dallarına dikkati çeken Coubertin, esinlendiği hikayede Napolyon’un habercisi teğmen, düşman hatlarından geçerken atının devrilmesi üzerine önce tabancası, sonra da kılıcı ile kendisini savunur, yüzerek nehri geçer ve mesajı koşarak yerine ulaştırır.

Güncelleme devam ediyor

Pierre de Coubertin'in 1896 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesini (IOC) kurması ve aynı yıl oyunların ilk defa düzenlenmesinden 18 sene sonra pentatlon, "modern" haliyle organizasyonlarda yer almaya başladı.

Antik şeklinden Coubertin tarafından "modernize" edilen oyun, yeni haliyle ve "modern pentatlon" adıyla ilk defa 1912’de İsveç’te düzenlenen Stockholm Olimpiyatları’nda "tabanca atışı", "eskrim", "yüzme", "binicilik" ve "koşu" olarak uygulandı.

Stockholm Olimpiyatları’ndan sonra oyunlarda sürekli yer alan modern pentatlon, günümüzde Uluslararası Modern Pentatlon Birliği (UIPM) çatısı altında 60 ülkede aktif olarak yapılıyor.

İzlenirliğini artırmak için 90 dakikalık formatla yeniden dizayn edilen modern pentatlonda, UIPM tarafından "binicilik" branşının yerine 2024 yılından itibaren uygulanmak üzere "engel parkuru" disiplini konuldu.

Engel parkuru branşı yarışı da ilk kez bu yıl temmuz ayında Türkiye'de test edildi. Ankara'daki test yarışında yerli ve yabancı 90 sporcu mücadele etti.

Türkiye’de Modern Pentatlon

Modern pentatlon, Türkiye'de Modern Pentatlon Federasyonunun (TMPF), 16 Mayıs 2001 tarihinde kurulmasıyla resmiyet kazandı. Federasyon bünyesinde 4452 erkek, 2605 kadın toplam 7057 lisanslı sporcu faaliyet gösteriyor.

Türkiye, olimpiyatlarda ilk kez 2016 yılında Brezilya'nın Rio kentinde düzenlenen oyunlarda İlke Özyüksel tarafından temsil edildi.

Rio'da yarışları 35. sırada tamamlayan İlke Özyüksel, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda ise 5. olma başarısını gösterdi.

Modern pentatlon branşında yıldızlar ve gençler kategorisinde birçok rekor ve başarıya imza atan İlke Özyüksel, son olarak Mısır'da düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda bireyselde elde ettiği üçüncülükle Türkiye'ye büyükler kategorisinde ilk madalyayı kazandırdı.

"Savaştan çıkmış gibi hissediyorum"

Türkiye'ye branşında tarihi başarılar kazandıran İlke Özyüksel, modern pentatlon sporcusu olmanın zorluğuna ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Antrenmanlardan ve yarışmalardan sonra kendimi savaştan çıkmış gibi hissediyorum." dedi.

Modern pentatlonun tarihinin gladyatörlere dayandığını, sonrasında da askerlerin eğitimi için kullanıldığını bildiğini aktaran İlke Özyüksel, yüzme ile başlayan sporculuk hayatına modern pentatlonla devam ettiği için mutlu olduğunu dile getirdi.

"Yaptığınız iş, çalıştığınız alan ne kadar zorsa elde ettiğiniz başarının mutluluğu da o kadar büyük oluyor" ifadesini kullanan milli sporcu, şunları söyledi:

"Babam yıllarca beni antrenmandan antrenmana taşıdı. Aynı gün içinde yüzmeden, koşuya, eskrimden, atış poligonuna sonra biniciliğe. Yıllardır böyle devam ediyor. Bu branşta çalışmaya ara veremezsiniz, verirseniz, 5 farklı branşta eski durumunuza gelmeniz çok zor olur. Yıllardır çalışıyorum. Zorlandım mı, evet çok zorluk çektim. Ailem, evet onlar da büyük fedakarlıklar yaptı ama sonunda ülkemi olimpiyatlarda temsil ederek ilk olmayı başardım. Madalyalar, rekorlar, branşımda ülkemin tarihine geçmek, en büyük birikimim. Biriktirmeye de devam ediyorum. Çocukluğumdan beri hedefim olimpiyatlarda kürsüye çıkmak. Rio'da 35'inci olmuştum, Tokyo'da 5'incilikle kürsüye çok yaklaştım. 2024 Paris'te kürsüye çıkarak Fransa'dan ülkeme modern pentatlondaki ilk olimpiyat madalyasını getirmek istiyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yeryüzü Doktorları Gazze için harekete geçti

2022-08-16 19:08 - Dünya

Medipol Başakşehir, Kayserispor'u konuk edecek

2022-08-20 09:55 - Spor

Muşlu gurbetçiler tatil için geldikleri köylerinde memleket hasreti gideriyor

2022-08-19 13:46 - Çevre-Hayat

Türkiye’nin ilk döngüsel mağazası açıldı

2022-08-16 11:34 - Ekonomi

Irkçı Paludan'ın Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonu İsveç'e 43 milyon krona mal oldu

2022-08-15 14:14 - Dünya

e-Devlet'te 'kotasız' döneme girildi

2022-08-19 10:12 - Teknoloji

İsveç hükümeti yüksek elektrik fiyatlarını aşağı çekme hazırlığında

2022-08-17 23:40 - Dünya

Avukat Mahmutyazıcıoğlu'nun öldürülmesine ilişkin 20 sanığın yargılanmasına başlandı

2022-08-16 15:08 - Gündem

"Modern zamanların "gladyatörleri" pentatletler"

2022-08-20 12:40 - Spor

Fenerbahçe-Austria Wien maçını İspanyol hakem Jesus Gil Manzano yönetecek

2022-08-19 10:44 - Spor

İlgili Haberler

Milli güreşçi Beyza Nur Akkuş, 20 yaş altında Avrupa şampiyonu oldu

22:12 - Spor

664. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin açılış töreni gerçekleştirildi

22:08 - Spor

A Milli Futbol Takımı'nın yeni yardımcı antrenörü Hakan Balta oldu

21:18 - Spor

UEFA'dan Beşiktaş'a 900 bin avro para cezası

19:38 - Spor

Trabzonspor, Onuachu ile 3+1 yıllık anlaşma sağladı

19:22 - Spor

Günün Manşetleri

Buca ve Ödemiş'teki yangınlar kontrol altına alındı, Hatay Dörtyol'daki yangına müdahale e

23:52 - Gündem

Hamas, Gazze'de ateşkes teklifine "olumlu yanıtını" arabuluculara ilettiğini açıkladı

23:23 - Dünya

Hamas, Gazze'de yeni ateşkes teklifine ilişkin "olumlu yanıtını" duyurdu

23:12 - Dünya

Ruanda Kurtuluş Günü resepsiyonu Ankara'da düzenlendi

23:02 - Siyaset

Bakan Yumaklı: Buca ve Ödemiş'teki yangınlar kontrol altına alındı

22:48 - Gündem