?>

Mısır'ın çöl mucizesi Siva Vahası 'doğa ile tedavi'nin buluşma noktası olarak öne çıkıyor

Mısır'ın başkenti Kahire'ye yaklaşık 700 kilometre uzaklıkta bulunan Siva kentinin sakinleri, şehirlerini doğa ve medeniyet arasında şifalı bir vaha olarak görüyor

Magazin - 5 ay önce

Siva

Siva, her yıl 15 Haziran'dan 15 Eylül'e kadar üç ay süren yaz sezonunda düzenlenen sıra dışı şifa gezileriyle şöhret kazandı.

Bu mevsimde her yıl binlerce kişi rahatlamak, kum ve tuza gömülmek, kükürtlü su kaynakları ile tuz göllerinde yüzmek gibi geleneksel tıbbını deneyimlemek için Siva'nın yolunu tutuyor.

"Şifa sezonu"

Siva'daki şifa dükkanlarından birinin sahibi Tarık Halid Ebu Bekir, "Şifa sezonunu her yıl 15 Haziran'da başlatıyoruz ve 15 Eylül'e kadar devam ettiriyoruz." dedi.

Ebu Bekir, yükselen sıcaklıkların tarihi vaha Siva'da geleneksel tıp ve halk şifacılığı için daha uygun olduğunu anlattı.

Siva'da yapılacak "şifa yolculuğunun" birkaç gün sürdüğünü söyleyen Ebu Bekir, gezinin kükürtlü suya girmekle başladığını ardından kuma gömülmenin geldiğini, burada insanların vücuduna doğal yağlar sürüldüğünü ve sıcak içeceklerin ikram edildiğini aktardı.

Ebu Bekir, tüm bunların vücudun rahatlamasına, özellikle kemik ağrıları ve cilt hastalıkları başta olmak üzere çok sayıda hastalık ve enfeksiyonla mücadele etmesine yardımcı olduğunu ifade etti.

Mısırlı işletmeci, Siva'da insanların kuma gömülebileceği 11 nokta ve çok sayıda kükürtlü su kaynağı olduğunu ve bazen bir şifa gezisinin ulaşım maliyetleri dahil yaklaşık 123 doları bulduğunu söyledi.

Ebu Bekir, Siva'da yapılan yıllık şifa yolculuğunun, doğa ve medeniyetle iç içe, rahatlama ve eşsiz bir şifa programı arayan çok sayıda Mısırlı ve yabancı ziyaretçiyi cezbettiğini söyledi.

Siva'da safari turları ve arkeolojik alan ziyaretlerinin de yapıldığını kaydeden Ebu Bekir, ziyaretçilerin gün batımı ve doğumunu da çok beğendiklerini ifade etti.

Doğa, alternatif tıp ve sakinliğin adresi...

Mısır Enformasyon Servisi verilerine göre Siva, sahil kenti Marsa Matruh'un yaklaşık 300 kilometre güneybatısında yer alıyor.

Mısır'da doğal şifa arayanlar için en ideal yerlerden biri olan Siva, şiirsel sakinliği, temiz havası, berrak bir gökyüzü ve sıcak iklimiyle öne çıkıyor.

Siva'nın güneydoğusunda, bölge halkının kutsal dağ olarak kabul ettiği ve her yıl ekim ayında kutlama yaptığı Dakrur Dağı bulunuyor.

Dağ, antik çağlardan beri romatizma hastalıklarına, eklem ağrılarına ve genel halsizlik ile bitkinlik hissine karşı yerel halk için tedavi edici öneme sahip.

Tedavi, uzmanlar tarafından günün belirli saatlerinde bedeni kuma gömme şeklinde uygulanıyor.

Dakrur Dağı'nda alternatif tıp yöntemleri Mısırlıların yanı sıra yabancı ziyaretçilerin de uğrak yeri olan alternatif tıp turizminin merkezi haline geldi.

Ayrıca, Siva'nın mineralli kaynak sularının, sedef hastalığı ve romatizma gibi hastalıkların doğal tedavisinde kullanıldığı ifade ediliyor.

Mısır basınına göre, en ünlüleri Kleopatra, Kureşt, Dakrur, Tagzert, Fatnas, El-Hamam, Hamisa ve Ayn el-Arais olmak üzere Siva'da yaklaşık 200 kükürtlü su kaynağı bulunuyor.

Kleopatra'da su, doğal kaplıcalarla yenilenirken adını sularında yüzdüğü söylenen eski Mısır kraliçesi Kleopatra'dan alıyor.

Fatnas kaynağı da özellikle gün batımında palmiye ağaçları ve çöl manzaralarıyla kartpostallık görüntülerin oluştuğu Fatnas Adası'nda bulunuyor.

"Siva tarih ve doğanın bir arada bulunduğu bir hazine"

Mısırlı arkeolog ve tarih uzmanı Mecdi Şakir, "Siva Vahası, muhteşem doğa ile büyük medeniyetin harmanlandığı nadir bir şaheser." dedi.

Siva'nın ziyaretçilerini büyülediğini aktaran Şakir, "Siva tarih ve doğanın bir arada bulunduğu bir hazine." ifadelerini kullandı.

Şakir, Siva'daki alternatif tıp turizminin derin bir tarihi olduğunu savunarak "Siva, modern turizmi canlandırmaya yardımcı olan çeşitli kükürt kaynaklarına ve kum tepelerine sahip." diye konuştu.

Mısırlı arkeolog, "Açık hava sineması olarak da kullanılabilen bu vahada, birbirinden farklı ritüeller ve festivallerin yanı sıra dünyanın en ünlü defileleri de gerçekleştirilebiliyor." dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

MİA, İsrail ile İran arasındaki "12 Gün Savaşı"nı raporlaştırdı

2025-08-01 11:32 - Gündem

Türkiye'nin dijital haritası e-Devlet üzerinden görülebilecek

2025-07-31 13:47 - Ekonomi

Gayrimenkul Sertifikası işlem kodu "DMLKT" olarak belirlendi

2025-07-30 14:03 - Ekonomi

Teknopark İstanbul yerleşkesinin güvenliği ASELSAN'a emanet

2025-07-26 10:02 - Teknoloji

Yapay zeka ve kuantum yarışı gelecek 20 yılda bilim ve teknolojiye yön verecek

2025-07-31 12:52 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

SETA Araştırmacısı Demirtaş: Sudan küresel güçlerin rekabet alanına dönüştü

2025-08-01 13:05 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Savunmadaki millileştirme başarısı ihracata kapı açtı

2025-07-30 13:53 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin Devleti'nin tanınmasına yönelik atılan her türlü adımı memnuniyetle karşılıyoruz

2025-07-31 19:09 - Siyaset

F-35'ler 2018'den bu yana 10'u aşkın kaza yaptı

2025-07-31 13:02 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Başkentte çıkan yangında 8 gecekondu kullanılamaz hale geldi

2025-07-30 19:17 - Asayiş

İlgili Haberler

Çocukluğunda başlayan Anadol sevgisini, yol arkadaşı 'Binnaz' ile yaşatıyor

11:38 - Magazin

Oscar Ödülleri, 2029'dan itibaren televizyon yerine YouTube'da yayınlanacak

23:22 - Magazin

Sarıkamış Kayak Merkezi meşaleli kayak gösterisiyle sezonu açtı

20:27 - Magazin

Kısmen donan Çıldır Gölü'nde atlı kızak heyecanı başladı

11:53 - Magazin

Üniversite öğrencisi Trakya'nın unutulan lezzetlerini kayıt altına alıyor

11:43 - Magazin

Günün Manşetleri

Son şampiyon Galatasaray, kupaya galibiyetle başladı

22:53 - Spor

Gazze'de 203 genç, Ribat Eğitim Vakfı'nın katkılarıyla düzenlenen toplu nikahla dünya evin

22:32 - Dünya

UCM, iki yargıcının daha ABD yönetimi tarafından yaptırım listesine alınmasını kınadı

22:02 - Dünya

İletişim Başkanı Duran, TDT Genel Sekreter Yardımcısı Kocaman ile görüştü

21:53 - Gündem

İngiltere'de Filistin destekçilerine yönelik gözaltılar arttı

21:27 - Dünya