Mısır: Etiyopya'nın Hedasi Barajı konusundaki tek taraflı uygulamalarını kabul etmeyeceğiz

Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Abdulati: "Mısır, Hedasi Barajı'nın doldurulması ve işletilmesi konusundaki tek taraflı uygulamaları ve bu uygulamalardan kaynaklanan büyük olumsuz yansımaları kabul etmeyecek." açıklamasında bulundu.

Dünya - 5 yıl önce

Kahire
Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhammed Abdulati, Etiyopya'nın, Nil Nehri üzerinde inşa ettiği Hedasi Barajı konusundaki tek taraflı uygulamalarını kabul etmeyeceklerini belirtti.
Yerel medyada yer alan haberlere göre, Abdulati, 22 Mart Dünya Su Günü münasebetiyle yazılı bir açıklama yayımladı.
Etiyopya'nın tek taraflı uygulamaları çerçevesinde, Hedasi Barajı ve bunun Nil suları üzerindeki etkisinin, bugün Mısır'ın karşı karşıya bulunduğu en büyük zorluklardan biri olduğunu kaydeden Abdulati, "Mısır, Hedasi Barajı'nın doldurulması ve işletilmesi konusundaki tek taraflı uygulamaları ve bu uygulamalardan kaynaklanan büyük olumsuz yansımaları kabul etmeyecek." ifadelerini kullandı.

Baraj krizi 10 yıldır sürüyor

Hedasi Barajı krizi, Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında karşılıklı suçlamalar ve uzlaşı olmadan 10 yıldır sürüyor.
Baraj, Mavi Nil suları üzerine Sudan-Etiyopya sınırına yakın bir bölgede inşa ediliyor.
Elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 90'ını hidroelektrik santrallerinden sağlayan Etiyopya, Afrika'nın en büyüğü olacak Hedasi Barajı ile enerji açığını kapatmayı ve komşu ülkelere elektrik satmayı amaçlıyor.
Mısır ve Sudan ise su paylarının azalacağı ve barajın taşıdığı güvenlik riskleri nedeniyle tam uzlaşı olmadan barajın dolumu ve işletilmesine karşı çıkıyor.

Etiyopya, yeni ara bulucu talebini reddetti

Mısır ve Sudanlı liderler, Etiyopya'nın barajla ilgili tek taraflı herhangi bir adımını reddettiklerini belirterek, kapsamlı ve yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmaya varılması için ikili, bölgesel ve uluslararası çabaları güçlendirme konusunda anlaşmıştı.
Mısır, Sudan'ın, krizin çözümü için Afrika Birliği, ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler liderliğini içeren dörtlü ara buluculuk girişimi oluşturulması önerisine destek vermişti.
Etiyopya hükümeti ise 9 Mart'ta, Nil Nehri ile ilgili soruna uluslararası müdahaleye karşı olduklarını açıklamıştı.
Addis Ababa yönetimi, Mısır ve Sudan'la bir anlaşmaya varmamasına rağmen barajın doldurulmasında ısrar ederken, Kahire ve Hartum yönetimleri ise Nil suyunun paydaş ülke başına düşen yıllık paylarının etkilenmemesi için öncelikle üçlü bir anlaşmaya varılması gerektiğini vurguluyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ölüdeniz'in 'renkli aksesuarları' adrenalin tutkunlarına gökyüzünden eşsiz manzaralar

2021-03-22 14:36 - Çevre-Hayat

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde: Türkiye ile diyaloğu sürdürmeliyiz

2021-03-19 20:51 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Avrupa'yı Kuzey Akım 2 boru hattı konusunda uyardı

2021-03-19 00:56 - Dünya

De Byazinin mübahisəli seçimləri -TuralMemmedov, Azerbaycan'dan spor yazıyor-

2021-03-20 10:04 - En Son Yazılar

Vakıflar Genel Müdürlüğü: Gezi Parkı, Sultan Beyazıt Hanı Veli Vakfı'na ait

2021-03-22 18:00 - Ekonomi

Çin'in güneybatısında 6,1 büyüklüğünde deprem

2021-03-19 13:06 - Dünya

Mısır: Etiyopya'nın Hedasi Barajı konusundaki tek taraflı uygulamalarını kabul etmeyeceğiz

2021-03-22 19:41 - Dünya

İzmir'in Çeşme ilçesi açıklarında lastik botun batması sonucu 3 sığınmacı öldü

2021-03-19 13:11 - Gündem

Bangsamoro'da geçiş hükümetinin süresinin uzatılması için 'Barış Konvoyu' etkinliği yapıldı

2021-03-21 17:21 - Dünya

Zeytin Dalı Harekatı bölgesinde saldırı hazırlığındaki 3 terörist etkisiz hale getirildi

2021-03-17 15:29 - Dünya

İlgili Haberler

Türkiye ile Suriye'nin iş birliğinde düzenlenen dil eğitimi kampına katılan öğrencilere sertifi

22:52 - Dünya

İngiltere'de 38,1 dereceyle "bu yılın en yüksek sıcaklığı" kaydedildi

22:43 - Dünya

Trump'ın uçağını değiştirmesine neden olan İsrail kaynaklı "İran tehdidi" istihbaratı

22:07 - Dünya

Washington Post: ABD, İran ile savaşta MQ-9 Reaper İHA'ların dörtte birine yakınını kaybetti

21:33 - Dünya

Yunanistan'ın Etolya-Akarnanya, İnebahtı ili ve Mora Yarımadası'nda yangın çıktı

20:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye ile Suriye'nin iş birliğinde düzenlenen dil eğitimi kampına katılan öğrencilere sertifi

22:52 - Dünya

Terörle mücadelede yaralanıp malul sayılmayanların başvuru süreci 1 Eylül'de başlayacak

22:48 - Gündem

İngiltere'de 38,1 dereceyle "bu yılın en yüksek sıcaklığı" kaydedildi

22:43 - Dünya

Trump'ın uçağını değiştirmesine neden olan İsrail kaynaklı "İran tehdidi" istihbaratı

22:07 - Dünya

Giresun'da denizde hortum oluştu

21:37 - Gündem