?>

Milyonlarca tohumu kadınlar fidana dönüştürüyor

Türkiye'nin en büyük fidanlıklarından Eskişehir Orman Fidanlığında çalışan 100 kadın işçi, tohumdan çimlendirmeye, bakımdan sulamaya kadar birçok işi üstlenerek yeşil bir dünya için emek harcıyor.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

Eskişehir

Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Orman Fidanlığında çalışan kadınların küçük bir tohumken büyütüp boylandırdığı fidanlar, daha yeşil Türkiye için toprakla buluşturuluyor.

Eskişehir kent merkezine 10 kilometre uzaklıktaki 1937 yılından beri faaliyet gösteren bin 695 dekar alandaki Eskişehir Orman Fidanlığı, kapladığı alan ve kapasitesi itibarıyla Türkiye'nin en büyük fidanlıklarından birisi durumunda.

Tesiste her yıl tohum halindeyken ekilip büyütülen 15 milyon civarında fidan, Türkiye'nin pek çok kentine gönderiliyor. Yoğun çalışma yürütülen fidanlıkta emek harcayan işçiler arasında yer alan 100 kadın, Türkiye'nin yeşillendirilmesine katkı sağlıyor.

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Temel, doğadan toplanan tohumlardan 1-2 metreye kadar ulaşan fidanlar yetiştirdiklerini söyledi.

Fidanlıktaki işlerin birçoğunu kadınların yaptığını belirten Temel, "Fidanlarımıza kadın eli değiyor. Kadınlar fidanlarımıza özen gösterdiği için çok daha iyi yetişiyor. Kadınlarımız küçük bir tohumu tüplere dikip, büyütüp boylandırarak fidan haline getiriyor. Türkiye'nin her yerine kadın eli değmiş fidanlarımızı gönderiyoruz." dedi.

"Fidanlar bizim çocuklarımız"

Fidanlıkta iki yıldır çalışan 42 yaşındaki Filiz Altun, tohumları toplayıp çimlendirdikten sonra çevresindeki otları aldığını belirtti.

10 seneye yakın bir süredir fidanlıkta görev alan 50 yaşındaki Ayşe Tetik de tohumu ekip fidan olduğunu görmenin kendisini mutlu ettiğini aktardı.

Yetiştirdikleri fidanları önceden belirlenen yerlere diktiklerini dile getiren Tetik, "Fidanlar bizim çocuklarımız. İki çocuğumu yetiştirdiğim gibi onları da büyütmek istiyorum. Eskiden, doğduğum Seyitgazi ilçesindeki bazı dağlarda pek ağaç yoktu, şimdilerde fidanlar dikilip ağaçlar yetişti. Köyüme gidip geldikçe mutlu oluyorum. Dağların yeşillenmesinde emeğimin olması mutlu ediyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

“Milletin sofrasına uzanan elleri kırdığımız zaman..."

2019-03-06 16:59 - Ekonomi

Gevrek’ten ‘VAR’ tepkisi

2019-03-03 23:01 - Spor

Guiado, Venezuela’ya doğru yola çıktı

2019-03-04 06:02 - Dünya

Huawei Mate X, Glomo ödülünü kazandı

2019-03-02 15:16 - Genel

Amazon ormanları askerlerle korunacak

2019-03-06 17:52 - Dünya

Zeytini, köylüye örnek, mevsimlik işçiye umut oldu

2019-03-06 18:42 - Ekonomi

Çamlıca Camisi'nde ilk ezan okundu

2019-03-07 15:47 - Genel

Galatasaray CEV Cup’ta finalde

2019-03-06 02:16 - Spor

Real Madrid erken havlu attı

2019-03-06 13:29 - Spor

Milyonlarca tohumu kadınlar fidana dönüştürüyor

2019-03-07 22:02 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Türkiye'de iklim değişikliğine bağlı ani hava değişimleri daha fazla görülebilir

16:42 - Çevre-Hayat

İsrail'in alıkoyduğu aktivist Sümeyye Sena Polat'tan annesine "İyiyim" mesajı

13:44 - Çevre-Hayat

Robotla sağılan inekler özel yemle ödüllendiriliyor

12:53 - Çevre-Hayat

Serçe yavrusu "Kıvılcım" emekli hemşirenin yoldaşı oldu

12:38 - Çevre-Hayat

Okullarda "Filistin farkındalık etkinlikleri" düzenlendi

12:33 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail güçleri, geçen ay Mescid-i Aksa'ya 26 baskın düzenledi

16:23 - Dünya

Yurtta Filistin'e destek yürüyüşleri sürüyor

16:17 - Gündem

İstanbul'da avukat Öktem'in hayatını kaybettiği silahlı saldırının detaylarına ulaşıldı

16:12 - Gündem

Küresel Sumud Filosu'na katılan 4 Belçikalı ülkesine döndü

16:08 - Dünya

Papua Yeni Gine'de 6,6 büyüklüğünde deprem

16:07 - Dünya