?>

Milli mücadelede kullanılan konak yeniden inşa edilecek

Kocaeli'de milli mücadele yıllarında askeri karargah olarak kullanılan ve Marmara Depremi'nde kullanılamaz hale gelen konak yeniden yapılacak.

Kültür Sanat - 8 yıl önce

KOCAELİ

Kocaeli'nin Derince ilçesindeki milli mücadele yıllarında askeri karargah olarak kullanılan Beş Divanlı Rıza Bey Konağı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nce turizme kazandırılacak.

Belediyeden yapılan açıklamada, Tahtalı Mahallesi'nde bulunan Beş Divanlı Rıza Bey Konağı'nın aslına uygun yeniden inşası için 16 Ekim'de ihale yapılacağı belirtildi.

Marmara Depremi'nin ardından boşaltılan konağın bugüne kadar atıl vaziyette beklediği aktarılan açıklamada, "Konak, zemin ve üst kat olmak üzere iki katlı olarak yapılmış, dört cepheli bir yapıdır. Zemin katta güneydoğu cephesindeki ahır girişinden girilen taşlık bölümü yer alır. Taşlığın sol tarafında depo bölümü, sağ tarafında kuzeybatı cephesine kadar uzanan samanlık-odunluk bölümü, güneybatı kısmında da ana girişin solunda ahır bölümü yer alıyor." bilgisi verildi.

Yapının ahır ve samanlıktan oluşan zemin katıyla bir üst katının toplam 218 metrekare olduğu belirtilen açıklamada, "Asıl yaşam odalarından oluşan üst katta orta sofanın etrafında dört köşede bulunan kareye yakın dikdörtgen şekilli odalar konumlanmıştır. Güneydoğu cephesinde sofaya açılan balkon yer alıyor. Balkon gömme balkon tipindedir. Balkonun sağ ve sol tarafında konumlanan odalarda ortada ocak, ocağın bir yanında yüklük, diğer yanında gusülhane yer alır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, 1884'te Taşköprü Davulcular köyünde dünyaya gelen ve milli mücadelede önemli bir yeri olan Rıza Bey'e ilişkin şunlar kaydedildi:

"Rıza Bey, 'Taşköprülü Rıza Bey', 'Beşdivanlı Rıza Bey', 'Kocabaşoğlu Rıza Bey' isimleriyle tanınan milli müfrezenin kurucusudur. Beşdivan ismi de yörede mahalleler kurulmadan önce Başdivan denilen yerden gelmiştir. 'Başdivan' ismi zamanla 'Beşdivan' diye söylenegelmiştir. Milli mücadele yıllarında müfreze kurmuş olan milis komutanı Beşdivanlı Kocabaşoğlu Rıza Bey, İzmit'in kurtuluşuna katkı sağlamıştır. Beş kardeşten biri olan Rıza Bey, Taşköprü nahiyesi eşrafından Kocabaşlar sülalesine mensup Yusuf Ağa'nın oğludur. Kurtuluş Savaşı yıllarında Rıza Bey'in babası Yusuf Ağa tarafından yaptırılan konak karargah olarak kullanılmıştır. Rıza Bey Milli Mücadele yıllarından sonra Davulcular köyünde bu konakta yaşamıştır."

Muhabir: Şahin Oktay

Haftanın Öne Çıkanları

Gazeteci Burak Orhan, Diyanet'in yeni Basın Müşaviri oldu

2017-10-12 21:15 - Medya

Belçika'daki PKK kararına savcılıktan itiraz

2017-10-11 17:22 - Dünya

Düğün sonrası laf atma kavgasında 1 Suriyeli öldü, 2 Suriyeli yaralandı

2017-10-08 18:57 - Asayiş

Hakkari Emniyetinden Narkomobil WhatsApp ihbar hattı

2017-10-10 05:37 - Medya

'Türk tarihi ve kültürüyle ilgili daha çok bilgi sahibi olmak isterim'

2017-10-07 19:52 - Kültür Sanat

'FETÖ'cüler beni tehdit etti'

2017-10-08 13:22 - Gündem

Ampute Milli Takımı, Diriliş Ertuğrul Setini ziyaret etti

2017-10-12 20:17 - Magazin

'Savaş mağduru kız çocukları için dünya el ele vermeli'

2017-10-11 16:17 - Çevre-Hayat

ABD ve Türkiye’nin vize kararı dünya basınında

2017-10-10 01:57 - Medya

Güvenlik güçlerini taşıyan araç ile tır çarpıştı: 4 asker ve 1 korucu yaralandı

2017-10-13 04:02 - Asayiş

İlgili Haberler

Yücel Arzen Hacıoğulları 'Anneler Günü' için beste yaptı

14:38 - Kültür Sanat

Kütahyalı çini ustası 'Ameli İsmail' eserlerinde Sümerlerden bugüne köprü kuruyor

12:37 - Kültür Sanat

İzmir'de ceviz bahçesinde Roma dönemine ait mezar taşları tespit edildi

18:12 - Kültür Sanat

Amasya'da bir grup öğrenci, kitaplarını kermeste satıp gelirini Gazze'ye gönderdi

00:01 - Kültür Sanat

Diyarbakır'da '5. Çermik Kitap Fuarı' kapılarını açtı

19:09 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Türkiye, dünyanın en sıcak krizlerinde arabuluculuk yapıyor

15:32 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Vatandaşlarımızın hak ve hukukunun korunması noktasında kararlıyız

15:28 - Gündem

Aramco'nun net karı yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8 azaldı

15:23 - Ekonomi

Yale ve California Eyalet Üniversitesi öğrencileri, Gazzelilere destek için açlık grevi başlattı

15:18 - Dünya

Altındaki yükselişi ABD-Çin ticaret anlaşması durdurdu

15:13 - Ekonomi