?>

Altındaki yükselişi ABD-Çin ticaret anlaşması durdurdu

Altının ons fiyatı, 4 ay üst üste yükselmesinin ardından ABD ve Çin'in gümrük tarifelerinde anlaşmaya varmasıyla, bugün yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti.

Ekonomi - 3 ay önce

İstanbul

Bir süredir ABD ve Çin arasında devam eden tarife ve ticaret anlaşmazlıklarının giderilmesi için taraflar hafta sonu İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya gelerek bazı maddelerde anlaştı. Buna göre, taraflar ABD'nin Çin mallarına uyguladığı tarifelerin 90 gün için yüzde 145'ten yüzde 30'a düşürüleceği ve Çin'in de aynı süre zarfında ABD mallarına uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 125'ten yüzde 10'a düşüreceği konusunda mutabık kaldı.

ABD ve Çin, karşılıklı uyguladıkları gümrük vergilerini 3 ay süreyle düşürecekleri konusunda anlaşmalarının ardından küresel piyasalarda risk iştahının artması ve yatırımcıların güvenli liman taleplerinin azalmasıyla altının ons fiyatında kayda değer düşüşler görüldü.

Tarife söylemleri ve uygulanan gümrük vergilerinin yarattığı endişelerin etkisiyle ocak-nisan döneminde rekorlar kırarak yükselen altının ons fiyatı 21 Nisan'da 3 bin 500 doları test etmişti. Jeopolitik riskler ve tarife söylemleriyle mayıs ayında yükselişle başlayan altının ons fiyatı 5 Mayıs'ta 3 bin 434 dolara kadar yükseldi. Geçen hafta tarifelere yönelik gelen olumlu haberlerle gerilemeye başlayan altının ons fiyatındaki düşüşler, bu hafta açıklanan anlaşma haberiyle daha da sertleşti. Bugün ons altının fiyatı 3 bin 207 dolara kadar gerildi. Böylece altının ons fiyatı mayıs ayında yüzde 2,2 değer kaybetmiş oldu.

Capital Economics İklim ve Emtia Ekonomisti Hamad Hussain, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, anlaşmanın etkisiyle altının ons fiyatının gerilediğini ancak Çinli yatırımcılar ve merkez bankalarından gelen güçlü talebin düşüşleri engellediğini belirterek, "ABD ile diğer ticaret ortakları arasında gümrük vergilerini düşürmeye yönelik yeni ticaret anlaşmaları, altına yönelik güvenli liman talebini aşındırabilir ve önümüzdeki aylarda fiyatları olumsuz etkileyebilir." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Halepli resim öğretmeni Gaşim, hayatını yaralı ve sahipsiz engelli hayvanların tedavisine adadı

2025-05-12 13:47 - Çevre-Hayat

Kocaelispor'da İsmet Taşdemir dönemi sona erdi

2025-05-12 14:22 - Spor

Kağıthane'de servis aracının çarptığı 1 kişi öldü, 4 kişi yaralandı

2025-05-11 22:03 - Asayiş

El Clasico'yu kazanan Barcelona şampiyonluk yolunda büyük avantaj yakaladı

2025-05-11 19:57 - Spor

Arnavutluk'ta 3,5 milyondan fazla seçmen yarın sandık başına gidiyor

2025-05-10 12:48 - Dünya

2025 GSB Yaz Gençlik Kampları başvuruları başladı

2025-05-08 19:32 - Spor

ABD eski Başkanı Biden, Trump'ın Ukrayna'ya baskı yaparak Putin'i yatıştırmaya çalıştığını söyledi

2025-05-07 16:02 - Dünya

Galatasaray Erkek Basketbol Takımı, Basketbol Şampiyonlar Ligi'ni ikinci sırada bitirdi

2025-05-11 23:32 - Spor

Milli sporcu, muaythaide madalya koleksiyonuna yenilerini eklemek istiyor

2025-05-12 11:58 - Spor

Van'da Yeşilay ekipleri, bağımlılık konusunda bilinçli nesiller için çaba gösteriyor

2025-05-12 13:28 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Fed, kripto ve fintek faaliyetlerinde bankaları denetlemeye yönelik programını sonlandıracak

21:58 - Ekonomi

Ağustos ayı Sosyal Ekonomik Destek ödemeleri hesaplara yatırıldı

15:27 - Ekonomi

Merkez Bankası orta vadeli tahminlerindeki ara hedeflere ilişkin infografik yayımladı

15:08 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Türkiye savunma sanayisi ürünleriyle dünya piyasalarına adeta mührünü vurdu

15:02 - Ekonomi

Mobilya ve tasarım dünyası İstanbul'da buluşacak

14:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD'nin Alaska eyaletindeki Trump-Putin zirvesi sona erdi

01:27 - Dünya

Brezilya lideri Lula da Silva: ABD ile ilişkilerde gereksiz bir türbülans yaşıyoruz

01:18 - Dünya

'Karayollarındaki Hız Sınırlama Uygulamalarında Yeknesaklık' genelgesi Resmi Gazete'de

00:53 - Gündem

İstanbul'da fırtına etkili oldu

00:13 - Gündem

31. Saraybosna Film Festivali kırmızı halı töreniyle başladı

00:02 - Kültür Sanat