?>

Meslek lisesinden ihracat atağı

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir meslek lisesi, yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında ürettiği cerrahi maskeyi ihraç ederek, bir ilki başardı.

Gündem - 5 yıl önce

ANKARA 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) koronavirüs önlemleri kapsamında mesleki ve teknik Anadolu liselerinde üretim kapasitesini harekete geçirmişti.

Bu çerçevede, meslek liseleri Kovid-19 ile mücadele kapsamında toplumun ihtiyaç duyduğu dezenfektandan maskeye, tek kullanımlık önlük ve tulumdan yüz koruyucu siperlik üretimine kadar çok sayıda ürünü hızla üretti.

Farklı illerde kurulan Ar-Ge merkezlerinde cerrahi maske makinesi, solunum cihazı, N95 standardında maske makinesi, video laringoskop cihazı, yoğun bakım yatağı, hava filtrasyon cihazı, numune alma ünitesi gibi çok sayıda ürünün de üretimi gerçekleştirildi. Meslek liseleri "başarılarına" bir yenisini daha ekleyerek, ilk kez ürettiği bir ürünü ihraç etti.

Ar-Ge çalışmaları kapsamında İstanbul'da Gaziosmanpaşa Küçükköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde üretilen otomatik üç katlı telli ultrasonik cerrahi maske makinesiyle, burun telli ultrasonik dikişli tek kullanımlık maskeler üretilmeye başlandı.

Bu maskeler, tescil belgeleri ile yurt dışı ihracat onaylarının alınmasının ardından Çekya'ya ihraç edildi. Avrupa standartlarında üretilen cerrahi maskelerin tüm geçirmezlik testleri, Ekoteks Laboratuvarları'nda yapıldı.

"Meslek lisemiz ürettiği ürünü ihraç ederek bir ilki başardı"

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgını sürecinde mesleki ve teknik eğitim kurumlarının üretim çeşitliliği ve kapasitesinin artırıldığını anımsattı.

Mesleki ve teknik eğitimdeki dönüşümün devam edeceğini ifade eden Özer, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Meslek lisemiz Bakanlıklardan gerekli izinleri aldı ve ürettiği ürünü ihraç ederek bir ilki başardı. Meslek lisemizin yurt dışına ihracat yapması gurur verici. Bu kapsamda, çalışmalar devam edecek.

Bu sürecin en önemli katkısı mesleki eğitimin eski itibarlı günlerindeki öz güvenini tekrar kazanması oldu. Bundan sonra Ar-Ge merkezlerimizin ana odağı ürün geliştirme, patent, faydalı model, tasarım ve marka üretmek, tescil ettirmek ve ticarileşmesini sağlamak olacak.

Ürün çeşitliliğini sürekli artıracağız. Öğretmen eğitimlerimizi artık bu bölgesel Ar-Ge merkezlerinde gerçekleştireceğiz. Geçtiğimiz aylardaki çalışmalarımız, mesleki eğitimin önemini bir kez daha göstermiştir."

Maskelerin üretim sürecinde İstanbul'daki yönetici ve öğretmenlerin fedakarca çalışmalarının her türlü takdirin ötesinde olduğunu vurgulayan Bakan Yardımcısı Özer, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Mesleki ve Teknik Eğitimden sorumlu Müdür Yardımcısı Serkan Gür, Destek Hizmetleri Şubesinden sorumlu Müdür Yardımcısı Zekine Dayıoğlu ile okul müdürü Gülfem Yelenlibağ'a, öğretmenlere, öğrencilere ve idari personele teşekkür etti.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya, Kamçatka Yarımadası’nın eşsiz doğal manzaralarını anlattı

2020-06-09 05:01 - Özel Haber

15 Temmuz Şehitler ve Gaziler Platformu: 'devletimize her zaman müteşekkiriz'

2020-06-13 20:27 - Gündem

Dışişleri Bakan Çavuşoğlu, sanayici ve iş insanlarıyla Kovid-19 sürecini değerlendirdi

2020-06-11 02:57 - Siyaset

Jeep Wrangler Almanya’da en iyi arazi aracı ve SUV seçildi

2020-06-12 15:54 - Genel

Sus işareti yaptığı fotoğrafıyla tanınan Tunca'yı hemşireler yalnız bırakmadı

2020-06-12 17:07 - Çevre-Hayat

Irak Başbakanı Kazımi: Musul'un DEAŞ'ın eline geçmesi mezhepçi politikaların sonucuydu

2020-06-11 23:32 - Dünya

İtalya'da Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 34 bin 301'e yükseldi

2020-06-13 22:47 - Dünya

TANAP'tan Türkiye'ye gelen gaz miktarı 6 milyar metreküpe ulaşacak

2020-06-11 15:48 - Ekonomi

Almanya'dan 'salgında ikinci dalga' açıklaması

2020-06-12 19:48 - Dünya

BM, Kongo'dan Dubai'ye uzanan altın kaçakçılığı ağını belgeledi

2020-06-13 08:32 - Dünya

İlgili Haberler

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: Söz konusu özel bakım merkezine yönelik kapatma kararı alınmıştır

08:01 - Gündem

Kartalkaya'daki otel yangınıyla ilgili 9 bakanlık personeli hakkında soruşturma izni

21:10 - Gündem

Ankara Büyükşehir Belediyesinin konser harcamalarına ilişkin 9 şüpheliye tutuklama talebi

19:56 - Gündem

Esenler'de 15 bin esnaf bir günlük gelirini Gazze'ye bağışlayacak

19:03 - Gündem

İstanbul'da haftanın son iş gününde trafik yoğunluğu yüzde 74'e ulaştı

18:52 - Gündem

Günün Manşetleri

Manavgat, Bayrampaşa ve 300 uçak!.. -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

08:38 - En Son Yazılar

ABD-Türkiye ekseninde Salome hâlâ dans ediyor, Yahya hâlâ susmuyor! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

08:09 - En Son Yazılar

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro: Gazze'de olanlar kelimenin tam anlamıyla soykırımdır

08:01 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'nun İtalyan katılımcıları Gazze'ye ulaşmak için kararlı

00:36 - Dünya

Trabzon'da sağanak hayatı olumsuz etkiledi

00:12 - Asayiş