?>

Mesleğinde 21 yılı organ nakliyle geçen profesör, hayatını insanları kurtarmaya adadı

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olarak hizmette 35 yılı dolduran Prof. Dr. Şakir Tavlı, mesleğinde 21 yılı organ nakilleriyle geçirdi.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Konya

Meslek hayatının büyük kısmını böbrek ve karaciğer nakilleriyle geçiren Tavlı, birçok hayat kurtarmanın yanında hekimler de yetiştirdi.

İnsanların hayatına dokunmanın verdiği mutlulukla emekli olan Tavlı (68), AA muhabirine, mesleğini yıllarca severek yaptığını söyledi.

Tüm hekimlerin fedakarca çalıştığını ancak cerrahi branşlarda hekime düşen sorumluluk ve meşakkatin daha fazla olduğunu vurgulayan Tavlı, "Bu işi idealist ve genç hekimlerin yürütmesi gerektiği kanısındayım. Çünkü bir yaştan sonra bu yoğunluğa dayanmak kolay değil. Görevi devrettiğim arkadaşların hepsi de genç arkadaşlar. Bu işi daha ileriye götürecekleri kanısındayım. Seviyorsanız her şeyi karşılıksız yapıyorsunuz. İnsanlara hizmetten zevk alıyorsanız, mutluysanız, her şey kolaylaşıyor." diye konuştu.

Hastalarıyla üzülüp, hastalarıyla sevindi

Meslek hayatında, büyük mutluluklara vesile olan ameliyatların yanında, kadavradan nakillerin çok az olması nedeniyle üzücü tablolarla da karşılaştıklarını belirten Tavlı, şöyle konuştu:

"Mesleki hayatımın büyük bir kısmını nakil bekleyen hastaların gözlerindeki umut ışığını söndürmemek için gece gündüz demeden çalışarak geçirdim. Yıllarca, 'Kadavradan böbrek ya da karaciğer çıksın da bana uysun' diye bekleyen hastalarımız var. Onların, çıkan bir organın kendine uymadığını öğrenip de büyük bir hayal kırıklığı yaşaması, hekim olarak bizi çok etkiliyor. O hastalar diyalize girmeye devam ediyor ya da karaciğer yetmezliği nedeniyle hayatını kaybediyor. Bunlar bizi çok üzüyor. Çünkü organ bekleyen hasta sayısı kadar organ yok. Kadavradan organ nakli sayısı çok az. Nakillerin yüzde 90'a yakını canlıdan yapılıyor. Herkes de canlı vericisini bulamıyor."

"Bir cerrahın en büyük mirası kendinden daha iyi yetiştirdiği cerrahlardır"

Hastalarıyla aralarında bir gönül bağı oluştuğuna da dikkati çeken Tavlı, naklettikleri organla hayata tutunanların ziyarete gelmesinin çok mutluluk verici olduğunu ifade etti.

Bir cerrahın yetiştirdiği hekim kalitesinin, yaptığı ameliyatların sayısından daha önemli olduğunu anlatan Tavlı, şöyle devam etti:

"Eğer bir cerrah, kendinden daha iyi cerrahlar yetiştiriyorsa bence bıraktığı en büyük miras odur. Ben de bunu yaptığım kanısındayım. Geri dönüp baktığım zaman mutluluk hissediyorum. Çok kutsal ve insanlara maksimum düzeyde faydalı olabildiğim bir meslek seçtiğimi düşünüyorum. Hekimliğin temelinde insan sevgisi yatar. İnsan sevgisi olmayan kişinin iyi hekim olması mümkün değil. Hekimlik saygın bir meslektir. Bu saygınlığın gururuyla yaşarsınız."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Üniversitenin atık yağları biyodizele dönüştürülüyor

2023-11-08 14:27 - Ekonomi

Tekirdağ'da çiftçilerin buğday ekim mesaisi başladı

2023-11-07 16:53 - Ekonomi

Avro Bölgesi'nde yatırımcı güveni kasımda yükseldi

2023-11-06 15:03 - Dünya

Şehit bekçi Halil Kara son yolculuğuna uğurlandı

2023-11-09 21:27 - Gündem

Atatürk'ü gördüğü anları unutamıyor

2023-11-08 11:37 - Çevre-Hayat

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'den, İsrail'e "sivil kayıplardan kaçınması" ç

2023-11-06 16:13 - Dünya

İstanbul'da belediyelerin boykot eylemi yaygınlaşıyor

2023-11-07 13:18 - Gündem

Anıtkabir'e özel bayrak değişim töreni

2023-11-08 11:32 - Gündem

İnternette satılan ürünler için daha etkin denetim dönemi başlıyor

2023-11-07 11:33 - Ekonomi

Mesleğinde 21 yılı organ nakliyle geçen profesör, hayatını insanları kurtarmaya adadı

2023-11-13 13:47 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Ankaralı polis memuru, "ikinci memleketim" dediği Hakkari'nin güzelliklerini tanıtıyo

14:37 - Çevre-Hayat

İstanbul'da "Şair Nabi'nin İzinde" programı kapsamında anma etkinlikleri düzenle

14:17 - Çevre-Hayat

Kızına örnek olmak isteyen 48 yaşındaki kadın üçüncü üniversitesini tamamladı

13:38 - Çevre-Hayat

Böbrek hastası 51 yıllık eşi için üç katlı binanın dışına asansör yaptırdı

13:17 - Çevre-Hayat

Leylek çifti "Emrah" ve "Selvihan"ın 4 yavrusuna isim arıyorlar

13:07 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Bakan Uraloğlu: Ülkemiz, güveni ve sürdürülebilirliği inşa eden bir ortaktır

16:28 - Gündem

Hablemitoğlu suikastı davasında dosya mütalaa için savcılığa gönderildi

16:13 - Gündem

Mısır ve Fransa, İsrail ile İran’ın ateşkese bağlı kalmasının önemini vurguladı

16:07 - Dünya

Elektrik üretimi nisanda yüzde 11 arttı

16:02 - Ekonomi

Anket: Polonyalıların yüzde 10’undan azı ülkelerinin Rusya ile savaşa hazır olduğunu düşünüyor

15:57 - Dünya