?>

Merakla başladığı el sanatında 100. sergi heyecanını yaşıyor

Zamanla unutulmaya yüz tutan sanatlar arasında yerini alan ahşap kakma (marküteri) sanatına merak üzerine başlayan Filiz Uzun, 100. sergisini açmaya hazırlanıyor. - Anadolu Ajansı

Kültür Sanat - 8 yıl önce

GİRESUN - ATAKAN ÇITLAK

Zamanla unutulmaya yüz tutan sanatlar arasında yerini alan ahşap kakma (marküteri) sanatı ile 15 yıldır ilgilenen Filiz Uzun, bugüne kadar 25'i kişisel, 74'ü de katıldığı çeşitli etkinliklerde olmak üzere 99 sergi açtı.

Önümüzdeki aylarda 100. sergisini açmayı planlayan sanatçı Uzun, bu sergisi için tefsir sanatının ön plana çıktığı özel bir koleksiyon hazırlığı içerisinde.

Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan bu yana çeşitli el sanatlarıyla ilgilendiğini ancak 15 yıldır da merak üzerine başladığı ahşap kakma sanatı ile yakından ilgilendiğini söyledi.

Yıllar içerisinde bu sanata olan ilgisinin ve yeteneğinin arttığını ifade eden Uzun, Gazi Üniversitesinde de eğitim aldığını belirtti.

Selçuklu motiflerine özel ilgi

Bu sanatın antik Mısır ve Avrupa'da büyük ilgi gördüğüne vurgu yapan Uzun, özellikle Selçuklu ile Osmanlı dönemlerinde zirve yaptığına dikkat çekti.

Uzun, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde yapılan tüm mimari eserlerde bu sanatın izlerini görmenin mümkün olduğunu aktararak ahşap kakmanın yok olmaması, gelecek nesillere aktarılması için çabaladığını anlattı.

Sabır isteyen ahşap kakmayı çok sevdiğini dile getiren Uzun, "Çocukluk dönemimden itibaren el sanatlarına büyük ilgim var. Birçok el sanatıyla ilgilendim. 15 yıl önce de ahşap kakma sanatıyla tanıştım. Merak üzerine bu sanatla uğraşmaya başladım. Yıllar içerisinde kendimi geliştirdim. Yine önemli ustaların etkinliklerine katıldım ve onların sergilerini izledim." dedi.

100. sergi için özel koleksiyon

Uzun, bugüne kadar 25'i kişisel kadar 99 sergi açtığına işaret ederek 100. sergisi için özel bir çalışma içerisinde olduğunu aktardı.

Ankara'da birkaç ay içerisinde 100. sergisini açacağını bildiren Uzun, şunları söyledi:

"100. sergim özel bir koleksiyon olacak. Hat sanatı özellikle de tefsir sanatını ön plana çıkardığım bir koleksiyon hazırlığı içerisindeyim. Uzun zamandır bu serginin hazırlıklarını sürdürüyorum. Sergime Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'ı da davet edeceğim."

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ ile korkutup 57 bin lira dolandırdılar

2017-03-11 16:57 - Asayiş

Minibüste 143 kilo esrar bulundu

2017-03-09 14:52 - Asayiş

'Olympiakos'un kazanması için çok çaba harcaması gerekiyor'

2017-03-08 19:27 - Spor

FETÖ darbe girişiminde MEBS Okulu iddianamesi hazır

2017-03-12 14:52 - Gündem

'Venedik Komisyonu 'hayır'dan yana taraf olmuştur'

2017-03-14 13:17 - Siyaset

Kırkağaç'ta feci kaza: 2 ölü, 2 yaralı| Manisa haberleri

2017-03-15 00:37 - Asayiş

Fransa'da aşırı sağ ve merkez sağdan Türkiye karşıtlığı

2017-03-13 02:02 - Dünya

Türk hackerlardan Hollanda’ya siber saldırı

2017-03-13 02:02 - Gündem

Kadınlar ev ve iş hayatında denge istiyor

2017-03-08 22:08 - Ekonomi

Son dakika: Düşen helikopterdeki mürettebatın kimlikleri belirlendi

2017-03-10 17:07 - Asayiş

İlgili Haberler

Şair ve yazar Mevlana İdris Zengin vefatının üçüncü yılında kabri başında anıldı

22:49 - Kültür Sanat

Dokuma halı ve kilimlerden oluşan koleksiyonunu bağ evinin çatısında sergiliyor

14:53 - Kültür Sanat

'Tarihin sıfır noktası' Göbeklitepe'de ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor

14:23 - Kültür Sanat

Açık hava müzesini andıran Erzurum, yaz aylarında da turistlerin rotasında

11:58 - Kültür Sanat

AKM'de "Türkiye'nin Kültürel Mirasının Dijital Yolculuğu" konuşuldu

21:48 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

PSG, Kulüpler Dünya Kupası'nda Atletico Madrid'i 4 golle geçti

00:52 - Spor

Bakan Fidan, Arnavutluk'ta GDAÜ Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılacak

00:27 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, İngiliz mevkidaşı ile telefonda İran-İsrail arasındaki çatışmayı görüştü

00:18 - Gündem

Netanyahu, İran'da "rejim değişikliğinin mümkün olduğunu" iddia etti

23:32 - Dünya

Peru'da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde 1 kişi öldü, 5 kişi yaralandı

23:23 - Dünya