?>

Dokuma halı ve kilimlerden oluşan koleksiyonunu bağ evinin çatısında sergiliyor

Gençliğinde ilmek ilmek işlediği dokumaların yanı sıra, satın aldığı veya edindiği 200'e yakın halı ve kilimden koleksiyon oluşturan 62 yaşındaki öğretmen Ahmet Baktır, ürünlerini bağ evinin çatısında sergiliyor

Kültür Sanat - 4 ay önce

Kayseri

Hacılar Tevfik İleri İmam Hatip Ortaokulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Baktır, gençlik yıllarında, ilçede herkesin geçim kaynağı olan ama artık birkaç kişinin yaptığı halıcılık mesleğiyle ilgilendi.

Dokuma sevgisini terk etmeyen Baktır, kendi dokuduğu ve 20 yıldır biriktirdiği halı ve kilimlerle hem kültürüne hem de gençlik yıllarındaki mesleğine sahip çıkıyor.

İlmek ilmek dokunan ve desenleriyle genç kızların hayallerinin işlendiği onlarca halı ve kilimden Erciyes Dağı'nın zirvesini gören bağ evinde koleksiyon oluşturan Baktır, hava şartlarına göre evinin çatısında sergilediği el dokuması ürünler için emekli olduktan sonra müze kurmayı amaçlıyor.

Koleksiyoner Ahmet Baktır, çocukluğunda annesinden gördüğü, gençliğinde ise mesleği olan halıcılığın Hacılar ilçesinde önemli bir kültür öğesi olduğunu söyledi.

Öğretmen olduktan sonra 20 yıldır halı ve kilimleri biriktirdiğini anlatan Baktır, atalarından gelen dokuma kültürünün yok olduğunu belirtti.

Tanıdığı halıcı ve kilimci arkadaşlarından deseni, rengi, modeli farklı olan halıları almaya başladığını dile getiren Baktır, Ahmet Hoca Kültür ve Sanat Evi oluşturmaya karar verdiğini ifade etti.

Baktır; pamuk, yün ve orlondan oluşan halı ve kilimleri bağ evinin çatısında sergilediğini belirterek bu sayede hava alan dokumaların hem güvelerden korunduğunu hem de güneşlenerek renklerin daha canlı hale geldiğini vurguladı.

"Bu sanatı bir yerde sergilememiz lazım"

Sosyal medyayı aktif kullandığını ve halılarını görenlerin fotoğraf çektirerek evini ziyaret etmek istediklerini anlatan Baktır, şunları kaydetti.

"100-200 yıllık süreçte Hacılar ilçesi başta olmak üzere Bünyan, Yahyalı ve Kayseri'de el dokuma halısı, kaput bezi dokuma sanatı çok ileri seviyedeydi. Son zamanlarda bu biraz yok olmaya başladı. Geçmişte yaşadığımız bu sanatı bir yerde sergilememiz lazım.

Kayseri'ye veya Hacılara dışarıdan gelen bir ziyaretçiye 'Bizim geçmişten günümüze halıcılık, kilim ve dokuma sanatı şudur., şöyle eserlerimiz var' diyeceğimiz kültür evi veya müze gibi bir yer yok. Dokuma sanatları müzesi oluşturma hedefim var."

Sahip olduğu koleksiyonuna paha biçemediğini vurgulayan Baktır, "Koleksiyonumda 200 dokuma sanat eseri var. Rengarenk eserler. Bunları doğup büyüdüğüm, vatanım olan Hacılar'da Erciyes Dağı'nın yoluna serdim. Halı ve kilim benim için kültürü ve geçmişi ifade ediyor." diye konuştu.

Baktır, kurmak istediği müze için ticari bir kaygı oluşturmadığını, sadece kültürüne sahip çıkmak istediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya KGT Başkanı Hasan Enes Karahan, ‘Gelecek 2050 Forumu’nda konuştu

2025-06-12 07:35 - Özel Haber

İngiliz şarkıcı Robbie Williams, İTÜ Stadyumu'nda konser verecek

2025-06-09 10:32 - Magazin

Kars'ta ambulans şarampole devrildi, 4 sağlıkçı yaralandı

2025-06-08 10:32 - Asayiş

İran, İsrail'in saldırılarına karşılık balistik füze saldırıları düzenledi

2025-06-14 00:27 - Dünya

Doğa harikası Muradiye Şelalesi'nde bayram yoğunluğu

2025-06-08 13:18 - Çevre-Hayat

Hindistan'ın Gucerat eyaletinde çok sayıda yolcunun bulunduğu uçak düştü

2025-06-12 13:22 - Dünya

A Milli Futbol Takımı, hazırlık maçında ABD'yi 2-1 mağlup etti

2025-06-08 01:03 - Spor

Amasra, bayram tatilinde nüfusunun 10 katı misafir ağırlıyor

2025-06-08 14:13 - Çevre-Hayat

Ordu'nun mavi bayraklı plajları yeni sezona hazır

2025-06-08 12:07 - Çevre-Hayat

Bayram dolayısıyla 3 milyon baş üzerinde kurbanlık satıldı

2025-06-10 14:53 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

İlgili Haberler

Türk Edebiyatının Milli Sesi: Yavuz Bülent Bakiler

17:50 - Kültür Sanat

Devlet Tiyatroları, yeni sezonda 12 bölgede 21 yeni oyun sahneleyecek

18:53 - Kültür Sanat

Yavuz Bülent Bakiler, memleketi Sivas'ta son yolculuğuna uğurlandı

17:22 - Kültür Sanat

Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı

19:52 - Kültür Sanat

Farklı sanat dallarının birleşimiyle ortaya çıkan 'neva' ile ahşap eserler üretiyor

11:42 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

MİT, Mossad'a çalıştığı tespit edilen dedektifi yakaladı

08:52 - Gündem

FETÖ'ye yönelik operasyonlarda yakalanan 64 şüpheli tutuklandı

08:28 - Asayiş

Bir başarısızlık öyküsü: Vahşi kapitalizm -Ali Ekinciel yazdı-

08:19 - En Son Yazılar

İsrail gizli servisi MOSSAD'a çalıştığı tespit edilen Serkan Çiçek gözaltına alındı

08:18 - Gündem

Meloni’den Sumud Filosu çıkışı: Free Palestine – Özgür Filistin’e beş kuruşluk faydası yok! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

07:02 - En Son Yazılar