?>

Meltem Yılmaz

CDU/CSU, FDP ve Yeşiller koalisyon için ön görüşmelere başladı.

Dünya - 8 yıl önce

BERLİN

Almanya'da Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller arasında hükümetin kurulmasına ilişkin ön görüşmelere başlandı.

İlk görüşme, Federal Meclisin (Bundestag) yanındaki "Parlamentarische Gesellschaft" binasında CDU/CSU ile FDP arasında yapıldı.

Görüşmeye Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) lideri ve Başbakan Angela Merkel, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer ve FDP Genel Başkanı Christian Lindner katıldı.

Toplantının ardından açıklama yapan CDU Genel Sekreteri Peter Tauber, FDP ile iyi ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, burada önemli konulara da değindiklerini ifade etti.

"İlk görüşmeden sonra hissiyatımız iyi." diyen Tauber, CDU/CSU’nun ülkeye ve halka hizmet için sorumluluk içinde hareket edeceğini vurguladı.

Cuma günü CDU/CSU, FDP ve Yeşiller hep birlikte "büyük toplantıda" masaya oturacak.

Yarın da Yeşiller ve FDP heyetleri kendi aralarında görüştükten sonra cuma günü CDU/CSU, FDP ve Yeşiller hep birlikte "büyük toplantıda" masaya oturacak.

Bu yıl 24 Eylül’de yapılan genel seçimden Başbakan Merkel’in liderliğindeki CDU ile kardeş parti konumundaki CSU yüzde 32,9 oy oranıyla birinci çıkarak yeniden hükümeti kurma görevini üstlendi. 2013'ten bu yana koalisyon ortağı olan Sosyal Demokrat Parti (SPD), tarihinin en düşük oy oranı olan yüzde 20,5 ile seçmenin kendisine muhalefet görevi verdiğini savunarak hükümette yer almayacağını açıkladı.

Meclisteki partiler, seçimde yüzde 12,6 oranında oy alan aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ile koalisyon kurmak istemediğini bildirirken, CDU/CSU da yüzde 9,2 oranında oy alan Sol Parti ile hükümette yer almayı reddediyor. Meclisteki milletvekili aritmetiğine göre ise CDU/CSU'nun içinde olmadığı bir hükümet kurulamıyor.

Bu durumda, hükümeti kurmak için tek seçenek CDU/CSU'nun, seçimlerden yüzde 10,7, 4. çıkan Hür Demokrat Parti (FDP) ve yüzde 8,9 oy oranıyla 6. sıradaki Yeşiller ile ortaklık yapması kalıyor.

Partiler arasındaki koalisyon görüşmelerinin başarısız geçmesi ve SPD'nin CDU/CSU ile yeniden koalisyona girmeye ikna edilememesi durumunda erken seçim gündeme gelecek.

Muhabir: Erbil Başay

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gazeteci Burak Orhan, Diyanet'in yeni Basın Müşaviri oldu

2017-10-12 21:15 - Medya

ABD Hazine Bakanlığından Devrim Muhafızlarına yaptırım

2017-10-14 01:44 - Genel

FETÖ sanığından komik 'ByLock' savunması

2017-10-18 12:52 - Gündem

SİHA'ların sayısı da silahı da arttı

2017-10-13 12:49 - Genel

'Servis sektörü İstanbul’da çalışan en verimsiz sektörlerden biri'

2017-10-12 18:42 - Ekonomi

Kırgızistan'da halk sandık başında

2017-10-15 11:07 - Dünya

Yemeni 'ev ayakkabısı' oldu

2017-10-12 17:02 - Çevre-Hayat

CHP muhalefet şerhlerini kitaplaştıracak

2017-10-11 21:32 - Siyaset

'Polis teşkilatımız SIG Sauer kullanmayacak'

2017-10-12 17:07 - Gündem

Gomis kariyerinin zirvesinde

2017-10-16 16:17 - Spor

İlgili Haberler

Trump'tan Ukrayna'ya çağrı: Yapmaları gereken, oldukları yerde, yani savaş hatlarında durm

09:43 - Dünya

İsrail'in, Gazze'ye insani yardım girişini dondurma kararından 'ABD baskısı'yla vazgeçtiği öne sürüldü

08:44 - Dünya

Bolivya'da devlet başkanı seçimini Rodrigo Paz kazandı

08:33 - Dünya

Trump, "Krallara Hayır" protestolarına tepki gösterdi

08:22 - Dünya

Meksika'da sel felaketinde ölenlerin sayısı 76'ya yükseldi

08:13 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump'tan Ukrayna'ya çağrı: Yapmaları gereken, oldukları yerde, yani savaş hatlarında durm

09:43 - Dünya

Gaziantep FK'nin yenilmezlik serisi 7 maça çıktı

09:38 - Spor

Küresel piyasalar haftaya pozitif başladı

09:22 - Ekonomi

İsrail'in, Gazze'ye insani yardım girişini dondurma kararından 'ABD baskısı'yla vazgeçtiği öne sürüldü

08:44 - Dünya

Kırmızı bültenle aranan 3 suçlu Türkiye'ye getirildi

08:44 - Gündem