?>

Meclis'te "Türkiye-Hırvatistan: 30 Yıllık Dostluk İlişkisi" sergisi açıldı

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Hırvatistan'ın, dün olduğu gibi bugün de Türkiye'nin Batı Avrupa açılımındaki vazgeçilmez müttefiki olduğunu söyledi.

Siyaset - 3 yıl önce

TBMM

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, TBMM Halkla İlişkiler Binası Fuaye Alanı'nda, "Türkiye-Hırvatistan: 30 Yıllık Dostluk İlişkisi" sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

Sergide, Türkiye ve Hırvatistan arasındaki 30 yıllık dostluk ilişkisinin dönüm noktalarına yönelik tarihi belgelere, iki ülke devlet adamlarından önemli anekdotlara, çeşitli alanlardaki iş birliklerine ve ortak projelere dair özel fotoğraflar yer alıyor.

Serginin, iki ülke arasındaki 30 yıllık kesintisiz diplomatik ilişkileri yeniden hatırlama ve anma fırsatı verdiğini söyleyen TBMM Başkanvekili Bilgiç, Yugoslavya'nın dağılmasıyla ortaya çıkan ihtilafların ve istikrarsızlıkların gölgesinde bağımsızlığını kazanan Hırvatistan'ın, geçen 30 yılı aşkın sürede siyasi, iktisadi ve sosyal alanlarda ortaya koyduğu gelişimin takdire şayan olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin, Hırvatistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkeler arasında yer aldığını hatırlatan Bilgiç, Türkiye'nin, dış politikasını gerek Hırvatistan gerekse diğer bölge ülkelerindeki barış ve istikrar ortamını güçlendirme doğrultusunda dizayn ederek, dünya barışına katkıda bulunmak için gereken gayreti gösterdiğini belirtti.

"İki ülke benzersiz bir dayanışma örneği sergiliyor"

Türkiye ile Hırvatistan arasındaki ilişkilerin tarihsel köklerine, iki ülke halkları arasındaki kadim coğrafi ve kültürel yakınlığa işaret eden Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkelerimiz, uluslararası güvenlikten ekonomik ve ticari ilişkilere, kültürel iş birliklerinden bilim ve teknoloji alanındaki ortak projelere kadar sayısız alanda benzersiz bir dayanışma örneği sergiliyor. Hırvatistan, dün olduğu gibi bugün de Türkiye'nin Batı Avrupa açılımındaki vazgeçilmez müttefiki. Benzer şekilde gerek Avrupa'nın güvenlik mimarisi gerekse Bosna Hersek'teki istikrar için ülkemizin üstlenmiş olduğu rol, Türkiye'yi, Hırvatistan'ın ve Hırvat halkının gelecekteki huzur ve refahı için vazgeçilmez bir ortağı konumunda tutmaya devam edecek."

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç ise serginin, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. yılı dolayısıyla daha önce Hırvatistan Parlamentosunda da açıldığını hatırlattı.

Serginin, Türkiye'nin Hırvatistan Büyükelçisi olarak atanan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran'ın ilk resmi diplomatik teması olduğunu belirten Kılıç, "İki büyükelçimiz oldu çünkü Hırvatistan'ın Ankara Büyükelçisi de bizimle çok yakın ve dost. Bundan sonra iki büyükelçiye de büyük iş düşüyor." dedi.

"Kendimi evimde hissettim"

Hırvatistan Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Gari Cappelli de TBMM'de ağırlanmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Kendimi evimde hissettim." ifadesini kullandı.

İki ülke arasındaki iyi ilişkilerin önemini vurgulayan Cappelli, "Her kravat taktığınızda Hırvatistan halkının sıcaklığını hissedin ve bütün ülkelerle dost ilişkiler kurmak istediğini bilin. Hırvatistan öyle bir ülke ki bütün ülkelerle tüm platformlarda dostluğunu devam ettirmek istiyor." diye konuştu.

Serginin açılışına, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, TBMM Türkiye-Hırvatistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen ile Meclis çalışanları katıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yeniden görülen Adnan Oktar organize suç örgütü davasında mütalaa açıklandı

2022-09-19 18:36 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Guatemala Cumhurbaşkanı Falla ile görüştü

2022-09-20 02:14 - Siyaset

Rusya'nın bütçe giderleri gelirlerini aştı

2022-09-21 13:59 - Ekonomi

A Milli Futbol Takımı grubunu lider tamamlayarak B Ligi'ne yükseldi

2022-09-23 00:21 - Spor

Toprak Razgatlıoğlu, İspanya yarışını en iyi pozisyonda bitirme hedefinde

2022-09-20 12:09 - Spor

Togg Konsept Akıllı Cihazı'nın Türkiye'deki yeni durağı Galataport İstanbul oldu

2022-09-20 17:01 - Teknoloji

Rus ordusunda görev yapan yabancıların Rusya vatandaşlığı alması kolaylaştırıldı

2022-09-20 17:34 - Dünya

Blinken'dan Türkiye'ye "tahıl koridoru" övgüsü

2022-09-20 18:04 - Dünya

Lavrov, Batı’nın Ukrayna’da çatışmalara taraf olduğunu söyledi

2022-09-23 00:55 - Dünya

'Teknolojik Tayfa' gösterisi hafta sonu İstanbul'da sahne alacak

2022-09-19 16:17 - Teknoloji

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Başbakanı Sanchez'le telefonda görüştü

21:07 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Başbakanı Sanchez ile telefonla görüştü

20:42 - Siyaset

İçişleri Bakanı Yerlikaya'nın Gürcistan temaslarına ilişkin Bakanlıktan açıklama

13:53 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Preveze Deniz Zaferi'nin yıl dönümünü kutladı

13:32 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Macaristan'a resmi ziyaret gerçekleştirecek

12:52 - Siyaset

Günün Manşetleri

İsrail basını "Witkoff'un 21 maddelik Gazze'de ateşkes teklifi"ni paylaştı

21:57 - Dünya

Kocaeli'de nefes borusuna hünnap kaçan kişi, Heimlich manevrasıyla kurtarıldı

21:22 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Başbakanı Sanchez'le telefonda görüştü

21:07 - Siyaset

Çin: İran nükleer sorunundaki çözümsüzlük Orta Doğu'da yeni bir krizi tetikleyebilir

21:02 - Dünya

Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletinde parti mitinginde çıkan izdihamda 31 kişi öldü

20:57 - Dünya