?>

Lavrov, Batı’nın Ukrayna’da çatışmalara taraf olduğunu söyledi

Dünya - 3 yıl önce

Moskova

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı devletlerin Rusya’yı zayıflatmak için Ukrayna’daki çatışmaları mümkün olduğunca uzatma amacı taşıdığını belirterek, “Böyle bir çizgi, Batılı ülkelerin Ukrayna ihtilafına doğrudan müdahil olması anlamına geliyor ve onları da buna taraf yapıyor.” dedi.

Lavrov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) yaptığı konuşmada, Ukrayna’da 8 yıl boyunca Ukrayna ordusunun ve milliyetçi oluşumların Donbas sakinlerini öldürdüğünü ve öldürmeye devam ettiğini söyledi.

Donbas’ta yaşayanların Ukrayna anayasası tarafından güvence altına alınan, ana dilleri Rus dilini özgürce kullanma hakkı da dahil olmak üzere haklarını savunmaya karar verdiklerini kaydeden Lavrov, uluslararası yapıların Kiev'i insan hakları alanındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye ikna edecek cesareti bulamadığına dikkat çekti.

Lavrov, Ukrayna ordusunun en yüksek komuta kadrosu ve subaylarının yanı sıra diğer devletlerin vatandaşları arasından paralı savaşçıların Ukrayna'daki savaş suçlarına karıştıklarının tespit edildiğini belirterek, 220 kişilik bu isimlerden hesap sorulacağını vurguladı.

Rusya, kolektif Batı’nın askeri makinesiyle karşı karşıya

Rus ordusunun sadece Kiev’in silahlı güçleriyle değil aynı zamanda kolektif Batı’nın askeri makinesiyle de karşı karşıya olduğunu söyleyen Lavrov, Batılı devletlerin amacını artık gizlemediğini dile getirdi.

Lavrov, “Amaçları, kayıplara ve yıkıma rağmen Rusya'yı tüketmek ve zayıflatmak için çatışmaları mümkün olduğunca uzatmak. Böyle bir çizgi, Batılı ülkelerin Ukrayna ihtilafına doğrudan müdahil olması anlamına geliyor ve onları da buna taraf yapıyor. Kolektif Batı tarafından bu çatışmanın kasıtlı olarak körüklenmesi de cezasız kalıyor." diye konuştu.

Buça’da ölenlerin isimlerinin yayımlanması için BM’ye çağrı

Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'i Ukrayna makamlarından Buça'da ölenlerin bir listesini yayımlamasını sağlamaya çağırarak, şunları kaydetti:

"Genel Sekreter'in ve saygıdeğer bakanların huzurunda bir kez daha çağrıda bulunuyorum; lütfen Buça şehrinde cesetleri gösterilen kişilerin adlarını yayımlamaları için Ukraynalı yetkililerin basit bir adım atmasını sağlayın. Bir aydan fazla bunu istiyorum ama kimse cevap vermek istemiyor. Sayın Genel Sekreter, en azından yetkinizi kullanın lütfen."

Mart sonunda İstanbul'daki Rus ve Ukraynalı müzakerecilerin, Kiev'in önerdiği çözüm parametreleri üzerinde pratik olarak anlaşmalarından birkaç gün sonra Buça'da bir trajedi yaşandığını hatırlatan Lavrov, asılsız şekilde Rusya’nın bu olayda suçlandığını ve Batılıların Rusya’ya karşı yeni yaptırım paketi uyguladığını belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Milli Rallici Merve Mermer hızla uzaklaşıyor!

2022-09-20 11:42 - Magazin

'Sivrihisar Hava Gösterileri 2022' başladı

2022-09-17 18:49 - Çevre-Hayat

ŞİÖ liderleri Semerkant Deklarasyonu'nu kabul etti

2022-09-16 15:14 - Dünya

Baba Zula efsanesi, Balat'ta Avare SineBahçe’deydi

2022-09-17 21:34 - Özel Haber

MSB'den "Gaziler Günü" paylaşımı

2022-09-19 12:12 - Gündem

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'tan Türkiye'ye övgü

2022-09-21 15:27 - Dünya

Blinken'dan Türkiye'ye "tahıl koridoru" övgüsü

2022-09-20 18:04 - Dünya

BM'den eğitim alanında 'derin kriz' uyarısı, dönüşüm çağrısı

2022-09-19 18:11 - Dünya

Antalya'da 'HobiFest 2022' festivali başladı

2022-09-17 18:35 - Magazin

Sivasspor'un yüzü 10 maç sonra güldü

2022-09-16 13:08 - Spor

İlgili Haberler

Filipinler'de Kalmaegi Tayfunu'nda ölenlerin sayısı 204'e yükseldi

10:32 - Dünya

İsrail, Lübnan'ın güneyinde bir araca İHA saldırısı düzenledi

10:27 - Dünya

ABD, Suriye Cumhurbaşkanı Şara'yı küresel terörist yaptırım listesinden çıkardı

08:13 - Dünya

Afrika Birliği, ABD'nin Nijerya'ya yönelik son açıklamalarından endişeli

02:38 - Dünya

İsrail’in Mısır sınırında 'kapalı askeri bölge' kararı yeni bir krizi tetikledi

01:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Kocaeli'de parfüm deposunda çıkan yangında 6 kişi hayatını kaybetti

10:52 - Gündem

İhracatın finansmanına yönelik yeni destek mekanizmaları yürürlüğe girdi

10:47 - Ekonomi

Filipinler'de Kalmaegi Tayfunu'nda ölenlerin sayısı 204'e yükseldi

10:32 - Dünya

İsrail, Lübnan'ın güneyinde bir araca İHA saldırısı düzenledi

10:27 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye gitti

10:18 - Siyaset