?>

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'tan Türkiye'ye övgü

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'daki tahılın yeniden ihracının sağlanmasına arabuluculuk eden Türkiye'nin takdiri hak ettiğini söyledi.

Dünya - 3 yıl önce

Berlin

Scholz, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Genel Sekreter Antonio Guterres ve Türkiye'nin arabuluculuğuyla tahıl ihracatının yeniden mümkün kılınması, büyük bir takdiri hak etmektedir." dedi.

Başbakan Scholz, ülkesinin, Ukrayna'yı gıda ihracatı konusunda desteklediğini vurguladı.

Ukrayna'ya açtığı savaş nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i eleştiren Scholz, "(Vladimir) Putin bu savaşı tek bir amaçla yürütüyor; Ukrayna'yı ele geçirmek. Kendi kaderini tayin hakkı ve siyasi bağımsızlık onun için önemli değil. Bunun için tek bir kelime var; bu, düpedüz emperyalizmdir. Emperyalizmin geri dönüşü sadece Avrupa için bir felaket değildir. Bu, aynı zamanda emperyalizm ve yeni sömürgeciliğin antitezi olan küresel barış düzenimiz için de bir felakettir. İşte bu nedenle 141 devletin bu salonda Rus fetih savaşını kesin bir dille kınaması çok önemlidir" diye konuştu.

Kuzey Kore, Suriye, İran ya da Belarus gibi ülkelerde yüzbinlerce insanın esir kamplarında ya da hapishanelerde acı çektiğini, keyfi muamele ve işkence gördüğünü belirten Scholz, "Bu yerlere de bakmalı ve harekete geçmeliyiz. Taliban Afganistan'daki kadınları ve kız çocuklarını en temel haklarından mahrum bıraktığında bunu görmeli ve harekete geçmeliyiz. Rusya Mariupol, Buça ya da Irpin'de savaş suçu işlediğinde bunu görmeli ve harekete geçmeliyiz. Katillerden hesap soracağız. Uluslararası Ceza Mahkemesine ve İnsan Hakları Konseyi tarafından kurulan bağımsız soruşturma komisyonuna tam destek vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Eski İnsan Hakları Yüksek Komiserinin Sincan'daki Uygurların durumuyla ilgili bir rapor sunduğunu anımsatan Scholz, "Çin, yüksek komiserin tavsiyelerini uygulamalıdır. Bu, egemenliğin ve gücün bir işareti ve daha iyiye doğru bir değişimin garantisi olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

Kuralların ve kurumların 21. yüzyılın gerçeklerine uyarlanması gerektiğinin altını çizen Scholz, "Bunlar çoğu zaman 30, 50 veya 70 yıl öncesinin dünyasını yansıtırlar. Bu durum Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi için de geçerlidir." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Milli Rallici Merve Mermer hızla uzaklaşıyor!

2022-09-20 11:42 - Magazin

'Sivrihisar Hava Gösterileri 2022' başladı

2022-09-17 18:49 - Çevre-Hayat

Edirne'de 2 tırın çarpıştığı kazada sürücü yaralandı

2022-09-15 07:55 - Asayiş

ŞİÖ liderleri Semerkant Deklarasyonu'nu kabul etti

2022-09-16 15:14 - Dünya

Baba Zula efsanesi, Balat'ta Avare SineBahçe’deydi

2022-09-17 21:34 - Özel Haber

MSB'den "Gaziler Günü" paylaşımı

2022-09-19 12:12 - Gündem

Blinken'dan Türkiye'ye "tahıl koridoru" övgüsü

2022-09-20 18:04 - Dünya

BM'den eğitim alanında 'derin kriz' uyarısı, dönüşüm çağrısı

2022-09-19 18:11 - Dünya

Antalya'da 'HobiFest 2022' festivali başladı

2022-09-17 18:35 - Magazin

Pençe-Kilit ve Pençe-Kaplan operasyon bölgelerinde 7 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

2022-09-18 10:50 - Gündem

İlgili Haberler

Afrika Birliği, ABD'nin Nijerya'ya yönelik son açıklamalarından endişeli

02:38 - Dünya

İsrail’in Mısır sınırında "kapalı askeri bölge" kararı yeni bir krizi tetikledi

01:07 - Dünya

Hamas, Netanyahu da dahil 37 İsrailli hakkında Türkiye’den yakalama emri çıkarılmasını memnuniyetle karşıladı

00:38 - Dünya

BM: İsrail saldırıları sonucu Gazze'de tarım altyapısının yüzde 89'u hasar gördü

23:52 - Dünya

ABD, Suriye Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı'na yönelik yaptırımları kaldırdı

22:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Afrika Birliği, ABD'nin Nijerya'ya yönelik son açıklamalarından endişeli

02:38 - Dünya

Bakan Bayraktar: Yaklaşık 97 bin ruhsatın iptalini sağladık, sadece 8 bin ruhsat var

02:07 - Ekonomi

İsrail’in Mısır sınırında "kapalı askeri bölge" kararı yeni bir krizi tetikledi

01:07 - Dünya

Kocaeli'de kolonlarında çatlak oluşan bina boşaltıldı

00:42 - Gündem

Hamas, Netanyahu da dahil 37 İsrailli hakkında Türkiye’den yakalama emri çıkarılmasını memnuniyetle karşıladı

00:38 - Dünya