MAZLUMDER'den '28 Şubat tutukluları serbest bırakılsın' çağrısı

MAZLUMDER'den yapılan açıklamada, "Haklarında hüküm verilen 28 Şubat darbecileri tutuksuz yargılanırken, mağdurların devam eden tutuklulukları hiçbir vicdan tarafından kabul edilemez." denildi.

Genel - 8 yıl önce

İSTANBUL (AA) - İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği'nden (MAZLUMDER) yapılan açıklamada, "Haklarında hüküm verilen 28 Şubat darbecileri tutuksuz yargılanırken, mağdurların devam eden tutuklulukları hiçbir vicdan tarafından kabul edilemez." denildi.
MAZLUMDER'den yapılan yazılı açıklamada, 28 Şubat darbesinin Batı Çalışma Grubu ayağının yargılandığı davada karar verildiği hatırlatıldı. 28 Şubat'ın geç de olsa mahkeme tarafından bir darbe olarak tescil edildiği ve darbenin önemli figürlerinin müebbet hapis ile cezalandırıldığının belirtildiği açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Ne var ki adaletsiz bir şekilde ve ön yargılı yollarla müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarıyla mağdur edilen 28 Şubat yargı mağdurlarının serbest bırakılması talebimiz maalesef bugüne kadar karşılık bulmamıştır. Oysa onlar, yargı tarafından da tescil edilmiş olan bir darbenin aktörlerinin brifingleri ile bu haksız cezaları almışlardı. Bu durum garabetin bir boyutu iken, ikinci bir boyutu ise sayısı üçü-beşi geçemese de bazı 'yeniden yargılama' kararlarının, infaz ertelemesi yapılmaksızın devam ettirilmesidir. Haklarında hüküm verilen 28 Şubat darbecileri tutuksuz yargılanırken, mağdurların devam eden tutuklulukları hiçbir vicdan tarafından kabul edilemez."
Açıklamada, ocak ayından bu yana sürdürdükleri kampanyalarla yeniden yargılama yapılmasının, mağduriyetlerin giderilmesinin ve 20 yılı aşkın süredir içeride tutulan mahkumların serbest bırakılmasının talep edildiği belirtildi.
Mevcut mahkemelerin sorunu çözmeye davet edildiği açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"TBMM'yi, Meclis'te birinci parti olan AK Parti'yi ve ana muhalefet olan CHP'yi, 28 Şubat mahpuslarının sorununu öncelikli mesele haline getirmeye, sorunun çözümünü sağlayacak yasal düzenlemeleri bir an önce yapmaya çağırıyoruz. Sorunun devam etmesi halinde ramazan ayındaki basın açıklamamızı, 26 Mayıs Cumartesi günü, kitlesel olarak cezaevleri önünde iftar eşliğinde gerçekleştireceğimizi şimdiden deklare ederiz."

Muhabir: Güç Gönel

Haftanın Öne Çıkanları

'THY 7. Science Expo 2018'de dünya rekoru denendi

2018-04-27 19:02 - Çevre-Hayat

'Kendiyürür bir budama artığı parçalama makinesi' geliştirildi

2018-04-26 19:02 - Çevre-Hayat

Prof. Dr. Ediger: ABD, İngiltere ve Fransa Suriye'de tiyatro oynadı

2018-04-25 15:21 - Genel

Adıyaman'da 5,1 büyüklüğünde deprem

2018-04-24 13:49 - Genel

'Siber güvenlikte milli iş birliğine ihtiyacımız var'

2018-04-22 18:02 - Teknoloji

Başbakan Yıldırım: İspanya ile Türkiye stratejik ortak

2018-04-24 14:07 - Genel

Hakkari ile Yüksekova beyaza büründü

2018-04-22 18:22 - Gündem

Fiat Pratico ve Ducato alanlara Opet'te yüzde 20 indirim

2018-04-27 13:29 - Genel

Lice'de terör saldırısı: 1 şehit, 4 yaralı

2018-04-26 01:02 - Gündem

BEDAŞ'tan 25 projeyle enerji verimliliğine katkı

2018-04-27 14:35 - Ekonomi

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

İsrail ordusu Suriye'nin Dera kırsalında sivil yerleşimlere ateş açtı

02:38 - Dünya

Trump yönetimi bazı İHA ve bileşenlerinin ithalatına tarife getirdi

01:42 - Ekonomi

Türkiye ile Mısır arasında çeşitli belgeler imzalandı

01:38 - Siyaset

BAE'ye ait iki ADNOC tankeri Hürmüz Boğazı'nda hedef alındı

00:58 - Dünya

Filistin: İsrail, Batı Şeria'yı ilhak için Filistin topraklarını gasbeden İsraillileri araç olarak kullanıyor

23:53 - Dünya