?>

Manisa ovalarında bağ bozumu, yağmura yakalanmama telaşıyla sürüyor

Antik dönemden bu yana üzüm üretim merkezi olan Manisa ovalarında, yaklaşık 50 bin üreticinin 1 milyon dekar bağdaki zorlu mesaisi sürüyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Manisa

Türkiye'nin yıllık ortalama 4 milyon tona ulaşan üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini karşılayan Manisa'da, ortalama 2,5 milyon ton üzüm üretiliyor. Bu üzümün yarısı kurutmalık, yüzde 40'ı yaş, yüzde 10'u ise şıra ve şarap yapımında kullanılıyor.

Bölgenin önemli ekonomik faaliyetlerinden olan üzüm üretimi, meşakkatiyle de dikkati çekiyor. Yıl boyunca bağlarına özenle bakan yaklaşık 50 bin üretici, kış mevsiminde asmaları buduyor, hasar gören bağ direklerini ve asma tellerini onarıyor. Mart ve nisan aylarında ise toprağı gübreleyen üreticiler, asma diplerini çapalıyor.

Bağların yaz başında uyanmasıyla haziran ve temmuz ayında zirai mücadelenin başladığı bağlarda, ağustosta başlayan bağ bozumu, mevsim şartlarına göre eylülde de devam ediyor.

Öğle sıcağına kalmamak için gün doğumunda hasada başlayan üreticiler ve mevsimlik işçiler, işin zorluğunun üstesinden gelmek için türküler söylüyor.

Bağlardan kesilen üzümler, traktörlerle sergilere taşındıktan sonra özel bir karışımla yıkanıyor. Meyvenin daha parlak görünmesi ve güneşin yakıcı ışınlarından korunması için su, zeytinyağı ve "posata" adı verilen potasyum karbonat karışımıyla yıkanan üzümler, 8-10 gün arası sergilerde bekletiliyor.

Yağmura ve çevresel etkenlere karşı nöbet tutularak kurutulan üzümler, daha sonra pazara sunulmak üzere işletmelerin yolunu tutuyor.

Manisa'da her yıl ortalama 250-300 bin ton kuru üzüm, büyük bölümü Avrupa olmak üzere 104 ülkeye ihraç ediliyor, ortalama 450-500 milyon dolar döviz geliri elde ediliyor.

Bir yıllık emeğin 15 günlük hasadı

Manisa'nın Salihli ilçesinde yaşayan üzüm üreticisi Süleyman Sözer, AA muhabirine, kuru üzüm üretimi yaptığını belirterek, bir yıllık emeğin karşılığını alabilmek için büyük özen gösterdiklerini söyledi.

Sözer, kuru üzüm üreticiliğinde en büyük riskin yağış olduğuna işaret ederek, "Yağmur yağınca üzüm esmerleşir ve 2. kaliteye düşer. Üzüm kurutulurken sürekli başında bekleriz. Sergi alanında kuruyan üzümler toplanarak evlere götürülüyor. Evde ise makinalarda çalkalayıp salkım ve çöpünden ayırıyoruz, tüccarlara satmaya hazırlıyoruz." dedi.

Ercan Ayyürü de 12 aylık emeğin 15 günlük hasat döneminde yaşanan bir olumsuzlukla heba olabileceğini vurgulayarak, "Şu an kurutma devam ediyor ancak bölgemizde de yoğun yağışlar var. Yağmur yağmazsa 10 günde kuruyacak üzümler, yağmur yağarsa 1 ayda kurur, sergi alanında çürüyebilir de." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AİHM, Fransa'yı mahkum etti

2022-09-14 15:40 - Dünya

81 ildeki okul çevrelerinde yoğun denetim yapılacak

2022-09-12 14:46 - Asayiş

Trabzonspor Abdullah Avcı ile eski günlerini arıyor

2022-09-13 11:29 - Spor

Abdullah Avcı'nın Avrupa karnesi zayıf

2022-09-09 10:26 - Spor

İstanbul Avcılar'da 4 metrobüs çarpıştı: 42 yaralı

2022-09-09 20:43 - Gündem

TBMM Başkanı Şentop, Moldova'ya geldi

2022-09-15 12:15 - Gündem

İkinci el motorlu kara taşıtı düzenlemelerinde geçiş dönemi yarın sona erecek

2022-09-14 10:29 - Ekonomi

Türkiye'de yakalanan DEAŞ'ın sözde üst düzey yöneticisi Sumaidai tutuklandı

2022-09-09 20:56 - Gündem

Hentbolda yeni sezon yarın başlıyor

2022-09-09 09:36 - Spor

Bakan Bilgin: Sözleşmeli personel sorununu çözüyoruz, EYT sorunu önümüzde, çözüyoruz

2022-09-08 14:15 - Gündem

İlgili Haberler

Çiçekler arasında başlayan 9 saatlik tırmanışla karlı zirveye ulaşıyorlar

13:38 - Çevre-Hayat

Meslekte 59 yılı geride bırakan yorgancı, yetiştirecek çırak bulamıyor

13:28 - Çevre-Hayat

Yeşilay'ın desteğiyle 25 yıldır kullandığı sigarayı bıraktı

13:12 - Çevre-Hayat

Trabzon'daki Canikdere Şelalesi turistlerin uğrak yeri oldu

13:02 - Çevre-Hayat

Kastamonu'da tarihi çarşıda ilgiyi artırmak için "Seyirlik köy oyunu" sahneleniyor

12:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Ata mirası dondurma 30'dan fazla ülkeye ihraç ediliyor

13:37 - Ekonomi

İstanbul Havalimanı bu yıl da "Dünyanın En İyi Havalimanı" seçildi

13:32 - Ekonomi

İzmir merkezli FETÖ operasyonunda gözaltı sayısı 270'e yükseldi

13:27 - Gündem

Minguzzi cinayetine ilişkin davanın duruşması tanıkların dinlenilmesi için ertendi

13:23 - Gündem

Mersin'de kazada ölen ödüllü keman sanatçısı Laçin Akyol için İsviçre'de anma programı düz

13:18 - Dünya