?>

Meslekte 59 yılı geride bırakan yorgancı, yetiştirecek çırak bulamıyor

Bursa'nın İznik ilçesinde çocuk yaşta başladığı yorgancılığı 59 yıldır sürdüren 72 yaşındaki Ali Topkara, mesleğini devam ettirecek çırak bulamamanın üzüntüsünü yaşıyor.

Çevre-Hayat - 13 saat önce

Bursa

İznik'te yaşayan 4 çocuk babası Topkara, 13 yaşında anne ve babasının yönlendirmesiyle bir yorgan ustasının yanında çırak olarak işe başladı.

Çıraklık ve kalfalık sürecinden sonra 1980'de kendi iş yerini açan Topkara, ömrünü verdiği bu mesleği yaşatmaya çalışıyor.

????

İlerleyen yaşına rağmen yaptığı yorganları müşterilerine ulaştırmaya devam eden Topkara, unutulmaya yüz tutmuş el sanatını gelecek kuşaklara aktaracak çırak bulamıyor.

Ali Topkara, 13 yaşından beri bu meslek sayesinde ekmek parası kazandığını belirterek, yıllardır yün yorgan, yastık ve yatak diktiğini söyledi.

Yorgancılığın çok sabır istediğini belirten Topkara, "Devlet, 20 meslek dalını vergiden muaf tuttu. Şu anda el sanatı olduğu için vergi vermiyoruz. Artık nereye kadar gider bilemeyiz. 59 senedir bu işle uğraşıyorum. Bu işi sabredemeyen yapamaz. Şimdi arkadan gelen yok, bir çocuk al buraya, durduramazsın imkanı yok." ifadesini kullandı.

"Mesleğin yavaş yavaş ölüyor olmasına üzülüyorum"

Topkara, iş yerini açtığı yıllarda yün yorganların çok talep gördüğünü ve yanında 2-3 kişi çalıştırdığını hatırlattı.

Artık talebin "yok" denecek kadar az olduğunu ve aradan geçen sürede yorgancı sayısının oldukça azaldığını anlatan Topkara, işi öğrettiği çırak ya da kalfaların da başka mesleklere yöneldiğini dile getirdi.

Topkara, çoğu mesleğin çırak bulunamadığı için tükenme tehlikesinde olduğunu vurgulayarak, "Bu mesleğin yavaş yavaş ölüyor olmasına üzülüyorum. Arkadan gelen yok. Bu insanlar neyle yatacak, neyle kalkacak? Bu da bir mesele. Kültür yok oluyor işte. Bütün meslek dalları bitiyor. Tamirci, yorgancı, terzi bitiyor." diye konuştu.

Unutulmaya yüz tutmuş her meslek dalında devletin çırak yetişmesi konusunda yardımcı olması gerektiğini belirten Topkara, sözlerini şöyle tamamladı:

"Devlet el atarsa, bir yer açar, çırak yetişir, bu iş yürür. Yani devlet buna sahip çıkmazsa bu da yarın ölecek. Biz zaten son kuşağız. Ondan sonra yok. Benim ustam öldü, biz de öleceğiz. Arkadan gelen yok. Yurt dışında yorganlarımızın kıymeti biliniyor ama biz bilmiyoruz. Biz bunu geliştirmiyoruz, yapmıyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Düzce'nin 19 bin nüfuslu ilçesi bireysel branşlarda başarılı sporcular yetiştiriyor

2025-07-15 17:13 - Spor

Rus devlet ajansı TASS: Türkiye, FETÖ’nün peşini bırakmayacak

2025-07-14 19:12 - Özel Haber

TİKA, Somali'de şehit Ömer Halisdemir adına Türkçe sınıfı açtı

2025-07-16 23:57 - Çevre-Hayat

Adalet Bakanı Tunç başkanlığında 'Aile Mahkemeleri Değerlendirme Toplantısı' düzenlendi

2025-07-16 23:58 - Siyaset

Arap ülkeleri, İsrail'in Suriye’ye yönelik düzenlediği saldırıları kınadı

2025-07-17 06:43 - Dünya

Kastamonu'da tarihi çarşıda ilgiyi artırmak için "Seyirlik köy oyunu" sahneleniyor

2025-07-17 12:43 - Çevre-Hayat

Türkiye'de haziranda 107 bin 723 konut satıldı

2025-07-17 11:18 - Ekonomi

Gönüllü nakkaş iki yılda 20 caminin duvarlarını ayet ve işlemelerle süsledi

2025-07-11 11:47 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Erzurum'da Kur'an kursuna katılan çocuklar buz pateniyle tanıştı

2025-07-11 17:52 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Restoran ve kafelerdeki fiyat listeleri internetten karşılaştırılabilecek

2025-07-17 10:01 - Ekonomi

İlgili Haberler

Karadeniz'in zirvesindeki yaylalar ziyaretçilerini ağırlıyor

16:47 - Çevre-Hayat

Antik dönemden bugüne uzanan Adala Kanyonu eski güzel görüntüsüne kavuştu

16:22 - Çevre-Hayat

Son yorgancı, son yorgan: 72 yaşındaki yorgan ustası yetiştirecek çırak bulamıyor

15:53 - Çevre-Hayat

"Çocuk vali" yaşadığı kente oyuncak müzesi kazandırdı

15:28 - Çevre-Hayat

Manisa'da suyla buluşan Adala Kanyonu, doğaseverlerin uğrak noktası oldu

14:58 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Avrupa Ligi'nde 2. eleme turuna yükselen takımlar belli oldu

01:33 - Spor

Devlet memurlarının yarım zamanlı çalışma hakkına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de

01:28 - Gündem

UEFA Konferans Ligi'nde 1. eleme turu maçları tamamlandı

01:23 - Spor

ABD Dışişleri Bakanlığı PKK'nın silah bırakmasını memnuniyetle karşıladı

00:12 - Dünya

Fenerbahçe, ilk hazırlık maçında Portimonense'yi 2-1 yendi

00:07 - Spor