?>

'Mahya Sergisi' ziyarete açıldı

Prof. Dr. İsmail Kara'nın hazırladığı geçmişten bugüne "Mahya Sergisi" İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Halkalı Merkez Kütüphanesi'nde sanatseverle buluştu.

Kültür Sanat - 4 yıl önce

İstanbul

Sergide, İsmail Kara'nın yaptığı arşiv taramaları sonucu elde ettiği fotoğraflardan oluşan farklı mahya örnekleri yer alıyor.

Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, açılışta yaptığı konuşmada, mahyaların İslam kültüründe önemli bir yeri olduğuna değinerek, "İsmail Kara hocanın ilmi çalışmalarını yakından takip ediyorduk fakat böyle İslam tarihinden estetik boyutuyla ilgili merakını açıkçası ben geç öğrendim. Burada çok kıymetli bir fotoğraf arşivinin küçük bir kısmı yer alıyor. İlerleyen dönemlerde daha geniş etkinliklerde bu çalışmaları değerlendirmeyi arzu ediyoruz." dedi.

Açılışın ardından AA muhabirine açıklamada bulunan İsmail Kara ise, mahya ustası olmadığını ve mahyalarla din siyaset çerçevesinde ilgilendiğini belirterek, "Mahyaların dini, estetik ve siyasi bir tarafı vardır. Mahya 19. yüzyılın ilk çeyreğine kadar yazılarak kullanılmamıştır daha çok çiçek, köprü, yelken, baklava dilimi gibi şekillerde kullanılmıştır." diye konuştu.

Kara, modernleşmeyle mahyaların doğrudan yazıya dönüştüğüne dikkati çekerek, "Mahya yazıya dönüşünce, bununla siyasetin ilgilenmemesi mümkün değildir. Buradan itibaren mahyalar sadece dini ve estetik bir unsur değil aynı zamanda mahyaların dönemlere göre değişen, iniş çıkışları olan ve siyasi dile, dönemin diline katılan bir tarafı var. Mahyaların yazıya dönüşmesiyle fonksiyonu artmıştır fakat aynı zamanda düz ifade içermesi dolayısıyla da şiirselliği zayıflamıştır." ifadelerini kullandı.

"Mahya İstanbul'a mahsus bir gelenektir"

İslam dünyasında camilerin, türbelerin aydınlatılmasının çok eski dönemlere dayandığına dikkati çeken Kara, şu bilgileri verdi:

"Hatta minare kelimesi aydınlatılmış yer manasına gelmektedir. Fakat bugün mahya olarak ortaya çıkan ve büyük ölçüde de ramazanda yapılan şey, İstanbul'a mahsus bir gelenektir. İstanbul dışında bunun bir tarihi yok. Mahya, Müslüman İstanbul'a mahsus bir gelenektir. Mahyaların ortaya çıkışında, İstanbul'da kültürel olarak estetik seviyesinin yanında topografyası yüksek birden fazla şerefeli minarelere sahip camiler olması, aydınlatmanın mahyaya dönüşmesini sağlayan dış unsurlar söz konusu diyebiliriz."

İsmail Kara, eski camilerdeki mahya uygulamalarını hala kaliteli ve güzel bulduğundan bahsederek, "Çünkü orada gelenek devam ediyor fakat yeni camilerdeki özellikle LED aydınlatmalarla kurulan mahyalar bir felaket. Bunların hiçbir estetiği yok maalesef. Bence yeni mahyalar İstanbul'daki mahya geleneğine yakışmayacak kadar kaba ve kötü." değerlendirmesinde bulundu.

Sergi 17 Nisan'a kadar ziyarete açık olan sergi, O tarihten itibaren İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitenin Altunizade Yerleşkesi'nde 27 Nisan'a kadar görülebilecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çeçenistan Enformasyon Bakanı Ahmed Dudayev: Dünya, Donbass'ta yaşananlara susmamalı

2022-04-02 04:25 - Özel Haber

Mars'ta ses hızının Dünya'ya göre daha yavaş olduğu saptandı

2022-04-05 13:08 - Teknoloji

Rusya’nın petrol üretiminin nisanda yüzde 4 ila 5 azalması bekleniyor

2022-04-07 19:08 - Dünya

Milli güreşçi Rıza Kayaalp 11. kez Avrupa şampiyonu

2022-04-02 23:05 - Spor

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki bir eğlence mekanında patlama meydana geldi

2022-04-03 04:32 - Dünya

Zonguldak'ta maden işçileri ilk sahurlarını yerin metrelerce altında yaptı

2022-04-02 09:07 - İslam-Hayat - Şaban 1447

Türk savunma sanayisi Filipinler'de yeni görevler için hazır

2022-04-08 13:34 - Ekonomi

Küresel piyasalar resesyon riskiyle karışık seyretti

2022-04-02 11:37 - Ekonomi

Prof. Dr. Bedri Gencer: Ramazan, İslâm’ın çürümüş topluma Hakkı haykırdığı aydır

2022-04-04 22:02 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun iddialarını yanıtladı

2022-04-06 14:34 - Ekonomi

İlgili Haberler

Seydikemerli Orhan usta 37 yıldır 5 metrekarelik atölyesinde bağlama ve cura üretiyor

13:17 - Kültür Sanat

Tekirdağlı sanatçı balıkçıların zorlu hayatını ahşaba yansıttı

13:58 - Kültür Sanat

Tiyatronun zarif beyefendisi: Haldun Dormen hayatını kaybetti

23:53 - Kültür Sanat

'Islık Çalan Hafıza' sergisi sanatseverlerle buluştu

20:44 - Kültür Sanat

Hatay'da devlet desteğiyle üretimi sürdüren mozaik sanatçıları Avrupa'ya açıldı

12:18 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Kenan Yıldız'ın gol attığı maçta Juventus, Napoli'yi 3-0 yendi

22:27 - Spor

Bahçelievler'de polis kaçan şüpheliyi kuryenin motosikletine binerek yakaladı

21:33 - Gündem

Sudan'da "Sudan-Türkiye İlişkileri" başlıklı forum düzenlendi

21:13 - Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Topraklarımız konusundaki tutumum değişmedi

21:03 - Dünya

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan: Önce Allah'a sonra Erdoğan'a güveniyoruz

20:47 - Dünya