?>

'Mahkemenin şiirin okunmasını yasaklamasını bekliyorum'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Sprenger, mahkemede karşılıklı olarak argümanların bir kez ortaya konduğunu belirterek "Mahkemenin şiirin okunmasını yasaklamasını bekliyorum" dedi.

Gündem - 9 yıl önce

HAMBURG

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Alman komedyen Jan Böhmermann'ın şiirinin yasaklanması talebiyle açtığı davanın ilk duruşması yapıldı.

Hamburg Eyalet Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Michael-Hubertus von Sprenger ile Böhmermann’ın avukatı Christian Scherz hazır bulundu.

Sprenger, duruşmada yaptığı konuşmada, daha önce Mainz Savcılığı ve Koblenz Başsavcılığınca Jan Böhmermann hakkında yürütülen soruşturmada şiire ilişkin kararın bilinçli olarak geç verildiğini ve kamu davası açılması için zaman bırakılmadığını belirtti.

Almanya'da basınla ilgili konularda 6 aylık zaman aşımı süresinin bulunduğuna işaret eden Sprenger, "Savcılık sistematik bir şekilde davanın zaman aşımına uğratılmasını sağladı" dedi.

Sprenger, savcılığın ve savunma tarafının 4 Mayıs’ta bir araya geldiğini hatırlatarak savcılığın soruşturmanın durdurulması kararını zaman aşımı süresinden 22 gün önce açıkladığını ve böylece kararın Eyalet Yüksek Mahkemesi tarafından incelenemediği kaydetti. Sprenger, savcılığın böylelikle açık bir şekilde bilerek davayı zaman aşımına uğrattığını kaydetti.

Savcılığın verdiği takipsizlik kararına da değinen Sprenger, kararda şiirdeki ifadelerin bilinçli kullanılıp kullanılmadığı konusunun kanıtlanamadığından dolayı değerlendirmenin açık bırakıldığını söyledi.

Avukat Sprenger, şiirin, sanat ve basın özgürlüğünü kapsamadığını vurgulayarak şiirde arka arkaya sıralanmış hakaretler bulunduğunu yineledi.

Şiirin “ırkçı” ve “insan onurunu zedeleyici” olduğunu da söyleyen Spenger, Böhmermann’ın böyle bir şiiri İsrail’in devlet başkana yönelik okumaya cesaret edemeyeceğini ifade etti.

Spenger, söz konusu şiirin PEGIDA gösterisinde okunması durumunda bunu okuyan kişinin hemen gözaltına alınacağını da vurguladı.

Erdoğan'ın avukatı Sprenger, duruşmanın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, burada karşılıklı olarak argümanların bir kez ortaya konduğunu belirterek "Mahkemenin şiirin okunmasını yasaklamasını bekliyorum" dedi.

Jan Böhmermann’ın avukatı Scherz de şiirin söz konusu programın genelinde değerlendirilmesi gerektiğini savunarak Mainz Savcılığının şiirin hakaret içermediğine karar verdiğini, Koblenz Başsavcılığının da bunu onadığını anımsattı.

Scherz'in, Sprenger’in gerçekten Erdoğan’ın avukatı olup olmadığını sorduğu duruşmanın başında Sprenger, vekaletnamenin elinde olduğunu kaydetti.

Avukatların dinlenmesinin ardından bir dahaki duruşmanın 10 Şubat 2017'de düzenlenmesine karar verildi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ambulans ile minibüs çarpıştı: 6 yaralı

2016-10-31 19:32 - Gündem

Peelingle siyah noktalara son

2016-10-27 14:08 - Sağlık

Galatasaray Adana deplasmanını kayıpsız geçti

2016-10-30 02:37 - Spor

Ahşap ev yangında kül oldu

2016-11-02 23:37 - Asayiş

Attığı fırça darbesiyle hayatı renklendi

2016-10-27 16:56 - Genel

Bedava bisiklet için başladığı sporda şampiyon oldu

2016-10-28 16:47 - Spor

Metroda ilk nikah

2016-10-30 20:47 - Çevre-Hayat

'Bu millete artık zarar veremeyeceksiniz'

2016-10-27 23:08 - Gündem

Ekmeğini 60 yıldır 'taştan' çıkarıyor

2016-11-02 16:22 - Çevre-Hayat

Bakan Özhaseki'den 'tasarruflu ısınma' tavsiyesi

2016-11-02 17:03 - Gündem

İlgili Haberler

Ankara'da "Küresel Gazze Yürüyüşü" aktivistlerine destek yürüyüşü

00:37 - Gündem

İstanbul'da 48 saat sürecek "Gazze için Nöbete Davet" eylemi başladı

00:32 - Gündem

DMM "Esra Albayrak, İranlı generallerin ölümüne sevindi" iddiasını yalanladı

19:57 - Gündem

İBB'ye yönelik "yolsuzluk" soruşturmasında tutuklu 2 iş insanı tahliye edildi

19:22 - Gündem

Mersin'de el freni çekilmediği için hareket eden otomobili taksici durdurdu

18:27 - Gündem

Günün Manşetleri

Ankara'da "Küresel Gazze Yürüyüşü" aktivistlerine destek yürüyüşü

00:37 - Gündem

İstanbul'da 48 saat sürecek "Gazze için Nöbete Davet" eylemi başladı

00:32 - Gündem

İran, İsrail'in saldırılarına karşılık balistik füze saldırıları düzenledi

00:27 - Dünya

Türkiye ve Yunanistan arasındaki Ortak Eylem Planı'nın 8. Toplantısı Ankara'da düzenlendi

22:58 - Siyaset

Suriye'de parlamento seçimleri için Yüksek Seçim Komisyonu kuruldu

22:47 - Dünya