Mahalle afet gönüllüleri olası depreme hazır

Yalova'da kurulan Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği olası depremlere karşı gönüllü arama kurtarma ekipleri yetiştiriyor. - Anadolu Ajansı

Çevre-Hayat - 9 yıl önce

YALOVA - ERHAN ERDOĞAN / YUNUS OZAN SÖYLER
Marmara Depremi'nin en fazla yıkıma yol açtığı kentlerden biri olan Yalova, hazırlıksız yakalandığı afetin 18. yılını 300'e yakın mahalle afet gönüllüsüyle karşılıyor.
Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) Başkanı Sabri Karaçam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin ardından kentte 2002 yılından itibaren oluşmaya başlayan mahalle afet gönüllülerinin, 2004'te dernekleştiğini hatırlattı.
Karaçam, afet öncesi hazırlık, afette arama-kurtarma, afetten sonra da yeniden yapılanma konusunda görevleri bulunduğunu belirterek, "Şu anda Yalova'da 8 mahalle ve iki ilçemizde Mahalle Afet Gönüllüleri yapılanması var. 300'e yakın eğitim almış gönüllümüz var. Bunlarla çeşitli tatbikatlar yapıyoruz. Şu anda bir enkaz alanı olmadığı için zorluk çekiyoruz. Sadece teorik eğitimi verebiliyoruz. Pratik eğitimi kendi imkanlarımızla yapmaya çalışıyoruz. Çeşitli kamplar yaparak o açığı oralarda eğitimle kapamaya çalışıyoruz." diye konuştu.
Karaçam, okullarda da öğrencilere eğitimler vererek gelecek nesli daha bilinçli hale getirmeye çalıştıklarını, bazı önlemlerle depremde hayatta kalabilme olasılığının yükseldiğini vurguladı.

"Depremden önce tedbirlerinizi, eğitimlerinizi alın"

Marmara Bölgesi'nde depremin kaçınılmaz bir gerçek olduğuna da değinen Karaçam, şunları kaydetti:
"Biz her seferinde insanlarımıza şunu hatırlatmaya çalışıyoruz, ne olur, depremden önce tedbirlerinizi, eğitimlerinizi alınız. Bu çok önemli. 1999 depreminde ölenlerin binde 3'ü, 500 küsur kişi yapıyor. Bu sayı da kendi tedbirlerini almadığı, bilinçsiz davrandığı için hayatını kaybetmiştir. 25 bin kişi yapısal olmaya riskten, yani evindeki eşyaları sabitlemediğinden dolayı yaralandı. Onun için bu konuda vatandaşlardan tek ricamız, ne olur tedbirlerinizi alınız. Bu sonuçta sizin, aileleriniz için. Deprem olacak bu kaçınılmaz bir gerçek. Zaten deprem olduğu zaman tedbirini almışsan yaralanma şansınız daha az olacaktır."
Karaçam, derneğin her mahallede konteynerleri bulunduğunu, olası afette bunların içindeki malzemelerle arama kurtarma faaliyeti için hazır olduklarını sözlerine ekledi.
Marmara Depremi'nde, Fevziçakmak Mahallesi'nde yıkılan 3 katlı binadan sağ çıkan ve komşularının yardımına koşan derneğin gönüllülerinden Hasan İleri de olası bir depremde daha bilinçli şekilde insanlara yardımcı olmayı amaçladığını söyledi.
İleri, yaklaşık 7-8 yıldan beri mahalle afet gönüllüsü olduğunu belirterek, "Bu işi kendime görev edindim. İnsanlara yardımcı olmak, onları zor durumdan kurtarmak için gönüllü oldum. 17 Ağustos Marmara Depremi'ni birebir yaşadım. Kendimize ait 3 katlı bina maalesef devre dışı kaldı. Canımızı kurtardık ancak büyük zararlarımız, acılarımız oldu. Komşularımız hayatlarını kaybetti. Bazılarını kurtardık, yardım ettik, bilinçsizdik. Bunları ortadan kaldırmak için derneğe üye oldum." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sümeyye Erdoğan anne oldu| Cinsiyeti ne, ismini ne koydu?

2017-08-13 19:52 - Gündem

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde açlık alarmı

2017-08-15 01:32 - Dünya

UEFA Süper Kupa'nın sahibi Real Madrid

2017-08-09 03:06 - Spor

İsrail, 2 Filistinli balıkçıyı gözaltına aldı

2017-08-11 14:25 - Genel

İran'da Sünni din adamından yönetim ve güvenlik güçlerine eleştiri

2017-08-13 00:02 - Dünya

Adana karpuzundan pekmez yaptılar

2017-08-09 17:02 - Çevre-Hayat

Büyükbaş kurbanlıkların kilogram fiyatı 18 liradan başlıyor

2017-08-14 16:40 - Ekonomi

Suriyelilere Türkiye üzerinden hac imkanı

2017-08-12 18:17 - Çevre-Hayat

Mahalle afet gönüllüleri olası depreme hazır

2017-08-15 16:37 - Çevre-Hayat

Berber müşterisinin saçlarını yaktı

2017-08-14 19:22 - Asayiş

İlgili Haberler

Ölüdeniz Avrupa'nın en değerli 4. plajı seçildi

16:14 - Çevre-Hayat

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Mikroplastik kirliliğiyle mücadelede seri denetimler sürüyor

15:07 - Çevre-Hayat

Bursa'da "Perseid meteor yağmuru gözlem etkinliği" düzenlendi

14:13 - Çevre-Hayat

Bursa'da binlerce gökyüzü meraklısı Perseid meteor yağmurunu izledi

14:56 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset