?>

LYS’ye girecek adaylara son dakika uyarıları

Üniversite hayali kuranlar 18 Haziran tarihlerinden itibaren yapılacak olan LYS'ye kilitlenirken, uzmanlar da sınav öncesinde ve sınav anında adayların işine yarayacak bir takım ipuçları verdi.

Eğitim - 9 yıl önce

Üniversiteye girmenin ikinci basamağı olan LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) 5 farklı aşamada gerçekleştirilecek. Sınav kapsamında Sosyal Bilimler sınavı 18 Haziran’da uygulanacak. Matematik sınavı 19 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek. Fen Bilimleri sınavı ile Yabancı Dil Sınavı 25 Haziran’da yapılacak. Edebiyat-Coğrafya sınavı ise 26 Haziran’da düzenlenecek. Sınav sonuçlarının Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayımlanan kılavuz doğrultusunda 18 Temmuz’da yayınlanacağı açıklandı.

"SON HAFTA SINAVA SAATİNDE KALKIP EN AZ 3 DENEME SINAVI ÇÖZÜN"

Liderlik Okulu Kurucusu Kişisel Gelişim Uzmanı Erkut Ergenç, sınav öncesi ve sonrasında adayları dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgilendirdi. Ergenç, adaylara zorlu yarışta avantajlı kılacak ipuçlarını açıkladı.

Ergenç şu tavsiyelerde bulundu: Son hafta her gün sınav saatine kalkar gibi aynı saatte yatıp aynı saatte kalkın. Son hafta sınav saatinde kalkıp, o hafta farklı günlerde en az 3 deneme sınavı çözün.

Adaylarının sınavdan bir gün önce uykularını iyi almaları gerekiyor. Sınav sabahına uykusunu almış ve zinde bir şekilde uyanmaları sınav anında dinç olmaları açısından çok önemlidir.

Sınav sabahı hafif bir kahvaltı yapmalısınız . Ağır ve yağlı besinler, sınavda uykunuzu getirebilir. Sınavda yanlarında mutlaka su olmalı. Ancak alacakları suyu dökülme ihtimaline karşın, ayaklarının yanına koymalıdırlar. Tüm sınav evraklarının ıslanmasını istemeyiz.

Sınavı olacağınız sıraya oturduğunuzda, sınava başlamadan bir kaç defa derin nefes alın ve gevşeyin. Nefes stres seviyesini azaltmak için birebirdir.

Sınavdan bir gün önce mutlaka meteoroloji raporuna bakmalıdırlar. Hava durumuna uygun, rahat elbiseleri tercih etmelidirler. Sınav sırasında üşümek ya da sıcaktan bunalmak mümkün olabilir. LYS gibi önemli sınavlarda stres yönetimi çok önemlidir. Stresinizi orta düzeyde tutmaya çalışın. Sınav öncesinde, herkesin eşit şartlarda yarıştığını, sizin dışınızdaki tüm adayların da stres düzeyinin yüksek olduğunu düşünün ve rahatlayın.

Sınavı erken terk etmeyin.Zamanınızın tümünü kullanın. Sınav sırasında sıkıldığınız ya da zorlandığınız anlarda bir kaç saniyeliğine de olsa kafanızı kaldırıp etrafınıza bakın. Dikkatinizi anlık olarak stres alanından uzaklaştırıp, tekrar yeni bir soruya konsantre olun. Sınav sonuçlarını optik forma kodlarken, soruları tek tek veya sınav bittiğinde tümünü kodlama yöntemlerini tercih etmeyin. Her sayfa bittiğinde üçer veya dörder soruyu kodlayarak, sonuçları forma geçirin. Bu şekilde kaydırma riskiniz en aza inecektir.

SINAV SONRASI DA ÇOK ÖNEMLİ 

 Bu sınavın bir son olmadığını belirten Ergenç, “Önemli bir sınav olmasına karşın sınavda başarısız olmanın hayatın sonu olmadığını düşünüyorum. Sınav anında bunu düşünüp, sadece stres seviyenizi düşürerek bir çok adayın önüne geçebilirsiniz” dedi. Sınav sonrasında yapılacak tercihlerin de önemli olduğunu belirten Ergenç, “Bir çok öğrenci, başkalarının etkisinde kalarak ya da kendisine uygun olmayan popüler bölümleri seçip yanlış tercih yapabiliyorlar. Bu yüzden sınav anı kadar sınav sonrası da çok önemlidir. 

Bu yüzden tüm öğrencilerimize tercih döneminde yetkin rehber ve öğrenci koçlarına danışmalarını öneriyorum. Ama lütfen tek kişiye danışarak tercih yapmayın. Mümkünse birden fazla uzman ile konuşup son kararınızı dikkatli ve sakin bir şekilde verin” diye konuştu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sosyal medya uzmanından önemli açıklama!

2016-06-01 13:42 - Teknoloji

Google, kayıp telefonları bulacak!

2016-06-03 08:52 - Teknoloji

Seri katil İzmir’de mi yaşıyor!

2016-06-01 23:48 - Asayiş

Terim: Gruptan çıkmak önemli

2016-06-04 23:47 - Spor

En hızlı postacı yarışmasında kıyasıya mücadele

2016-06-01 22:49 - Genel

Bakan Akdağ: Böyle bir şeye hangi sağlıkçı karışmışsa...

2016-06-04 18:09 - Sağlık

Bursa'da deprem! İstanbul da sallandı

2016-06-07 10:13 - Gündem

Engelliler balık tutma şenliğinde

2016-05-31 18:17 - Gündem

"Kılıçdaroğlu’nun cümleleri diktatörlerin cümleleri"

2016-05-31 19:27 - Politika

Semih'in o sözlerine Atakan'dan sert tepki!

2016-06-03 12:57 - Magazin

İlgili Haberler

Bursa'daki imam hatip lisesinde bilim, sanat ve teknoloji eğitimi bir arada sunuluyor

21:55 - Eğitim

Dicle Üniversitesi'nde yeni akademik yılda ilk dersin konusu 'Gazze' oldu

14:03 - Eğitim

YÖK Başkanı Özvar: Türk üniversiteleri, savunma sanayisine çok kaliteli gençler yetiştirmektedir

16:31 - Eğitim

STK'lerden üniversitelere yeni akademik yılda 'ilk ders Filistin olsun' çağrısı

16:43 - Eğitim

YÖK'ten 'üniversitelerden kaydı silinen öğrenciler'e ilişkin açıklama

18:56 - Eğitim

Günün Manşetleri

İsrail'in, Küresel Sumud Filosu'na katılan 170 kişiyi yarın sınır dışı etmesi bekleniyor

00:37 - Dünya

Serie A'da Milan, Juventus'la golsüz berabere kalarak liderliği Napoli'ye kaptırdı

00:13 - Spor

Kabine üyelerinden ‘Gazze Kararlılık Yürüyüşü’ne destek

23:27 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Sumud artık sadece denizde değil, her yerdedir

23:18 - Siyaset

Gazze'de 2 yıldır devam eden İsrail saldırılarında ölen çocuk sayısı 20 bini aştı

22:52 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor