Lübnan Başbakanı Selam, Lübnan'ın Arap ülkelerine karşı faaliyetlerde kullanılmasına izin verme

Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam, ülkesinin başta Suriye olmak üzere herhangi bir Arap ülkesine yönelik zarar verici faaliyetler için kullanılmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

Dünya - 3 ay önce

Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, beraberindeki hükümet heyetiyle birlikte Suriye’yi ziyaret etmekten ve Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile görüşmekten memnuniyet duyduğunu aktardı.
Yaptıkları görüşmede iki ülke arasındaki ortak meselelerin ele alındığını belirten Selam, "Bugün ortak meselelerimizin çözümünde, özellikle ekonomi, enerji, ulaştırma ve güvenlik alanlarında büyük ilerleme kaydettiğimizi vurgulamak isterim. Bu ilerleme, devletler arasında iyi niyetle, çekincesiz ve tereddütsüz iş birliği anlayışıyla sağlandı." dedi.
Selam, ülkesinin başta Suriye olmak üzere herhangi bir Arap ülkesine yönelik zarar verici faaliyetler için kullanılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.
Lübnan Ulusal Haber Ajansı'nın haberine göre Selam, Şam Uluslararası Havalimanı’nda ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, görüşmelerde Lübnan cezaevlerindeki Suriyeli hükümlülerin nakline ilişkin anlaşmanın uygulanması ile her iki ülkedeki tutuklular ve kayıp kişilerin durumunun ele alındığını kaydetti.
Ortak çalışma kapsamında yeni girişimlerin başlatılması amacı taşıdığını belirten Selam, iki ülke arasındaki ilişkilerin tüm alanlarda ve ilgili resmi kurumlar düzeyinde önemini bir kez daha teyit ettiklerini ifade etti.
Suriyeli sığınmacıların güvenli ve gönüllü geri dönüşü ile Suriye iş gücünün Lübnan’daki durumunun düzenlenmesi için diyalog ve iş birliğinin sürdürülmesinin önemine değinen Selam, görüşmede, kara taşımacılığı, ortak ulaşım, demiryolu bağlantısı, sınır kapıları ve köprüler gibi konuların ayrıntılı şekilde ele alındığı bilgisini verdi.
Selam, ayrıca ortak bir Lübnan-Suriye İş Konseyi’nin en kısa sürede faaliyete geçirilmesi ve ilk toplantısının önümüzdeki haftalarda Şam’da düzenlenmesi konusunda görüş birliği sağlandığını aktardı.
Özellikle sınır köprülerinin işletilmesi, geçişlerin düzenlenmesi ve bunun gecikmeden sağlanmasına yönelik ihtiyaçların görüşüldüğünü aktaran Selam, sınırlardaki denetim ve kontrol sorunlarının yanı sıra iki ülke arasındaki mal geçişine yönelik bazı uygulama ve tedbirlerin yol açtığı sorunların çözüm yollarını değerlendirdiklerini belirtti.
Selam, "Siyasi düzeyde istişareleri sürdürmeye ve iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirmeye devam edeceğiz. Bu iş birliği yalnızca sözünü ettiğimiz alanlarla sınırlı değildir, birçok başka alanı da kapsamaktadır. Bu amaçla ortak teknik komiteler kuracak ve bakanlık düzeyindeki temasları yoğunlaştıracağız." dedi.
Tarafların standartlar, teknik kriterler ve laboratuvar testleri alanlarında iş birliğinin güçlendirilmesi konusunda anlaştığını belirten Selam, tercihli ticaret ve yatırımların teşviki dahil olmak üzere ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda da mutabakata varıldığını kaydetti.
Selam, görüşmelerde Lübnan’ın Suriye’den ve Suriye üzerinden elektrik teminini kolaylaştıracak elektrik bağlantılarının etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi ile doğal gaz geçiş anlaşmasının imzalanmasının da ele alındığını vurgulayarak, bunun en kısa sürede hayata geçirilmesi için çalışacaklarını söyledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Polonya, İsrail askerinin Lübnan'da Meryem Ana heykeline hakaretini kınadı

2026-05-07 22:51 - Dünya

MSB'den Efes-2026 Birleşik, Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatına ilişkin paylaşım

2026-05-08 12:53 - Gündem

YSK, yeni Başkanı Serdar Mutta ve üyeleriyle ilk toplantısını yaptı

2026-05-08 16:23 - Gündem

Organizasyonunuz için Mükemmel Masa Sandalye Nasıl Seçilir

2026-05-08 10:23 - İnsan-Hayat

ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, Trump'ın küresel tarifelerini yasaya aykırı buldu

2026-05-08 01:42 - Ekonomi

Bulgaristan'da Başbakan Radev'in hükümeti parlamentodan güvenoyu aldı

2026-05-08 12:13 - Dünya

TÜİK Başkanlığına Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Arabacı atandı

2026-05-09 00:42 - Gündem

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Yılda 2 milyar adet süs bitkisi üretiyoruz

2026-05-09 09:57 - Ekonomi

Yağız Kaan Erdoğmuş, TePe Sigeman Satranç Turnuvası'nda 4. oldu

2026-05-07 23:07 - Spor

Türkiye'nin dezenformasyonla mücadele tecrübesi dost ve kardeş ülkelerle paylaşılıyor

2026-05-07 23:47 - Gündem

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset