?>

Lise öğrencilerinin afetlerde kullanılması için ürettiği İHA birincilik aldı

Lise öğrencilerinin afetlerde arama kurtarma çalışmalarında kullanılması için ürettikleri insansız hava aracı (İHA), Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) kapsamında düzenlenen İHA yarışmasının serbest kategorisinde birinciliğe ulaştı.

Teknoloji - 11 ay önce

Adana

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu TEKNOFEST, Adana Havalimanı'nda devam ediyor.

TEKNOFEST Adana'da son gün etkinlikleri başladıLiselilerin hazırladığı mamografi analiz eden yazılım, ödülünü TEKNOFEST'te aldıTEKNOFEST buluşları TÜRKPATENT'in katkılarıyla ticarileşecekÜniversite öğrencilerinin geliştirdiği "sosyal robot" TEKNOFEST'te sergileniyor

Etkinlikte Ordu Ünye Yusuf Bahri Anadolu İmam Hatip Lisesi "Cevher-Ül Cezeri" takımı öğrencilerince tasarlanan İHA da sergileniyor.

Afetlerde yaşanan sorunları inceleyen takım, okulun bilim ve teknoloji öğretmeni Erdal Sezgül'ün proje koordinatörlüğünde ürettikleri İHA'ya vatandaşların yer tespiti ve bu kişilerle iletişime geçilmesi için mobil uygulama sistemi ekledi.

İHA'nın yazılım ve birçok parçasını yerli olarak üreten öğrenciler, İnsansız Hava Araçları Yarışması'nın serbest kategorisinde finale kalan 14 lise takımı arasında birincilik elde etti.

"Türkiye'mizin hedefleri doğrultusunda ilerlemekteyiz"

Öğretmen Sezgül, AA muhabirine, "Cehver-Ül Cezeri" takımının 8 öğrenciden oluştuğunu belirtti.

Yarışmaya ilk olarak 2021 yılında katıldıklarını ve finalist olarak yarıştıklarını dile getiren Sezgül, "İHA yarışmasına 2022 yılında 3 takım olarak katıldık. 3 takımdan 2'si Türkiye ikincisi ve Türkiye üçüncüsü oldu. Geçen sene Türkiye ikinciliğini elde ettik. Bu yıl birinci olarak Türkiye'mizin hedefleri doğrultusunda ilerlemekteyiz." diye konuştu.

Sezgül, ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldıklarını belirterek, "Her öğrencinin hayali, devletine ve milletine milli ve teknolojik aletler geliştirmek. Bizim hedeflerimizden biri buydu. Devletin en büyük makamından ödül almak bizi çok mutlu ve onure etti." dedi.

"İHA için kendi kumanda sistemlerimizi geliştirdik"

Takım kaptanı Muzaffer Eren Demir de İHA'yı, afetlerde arama kurtarma çalışmalarında kullanılması için tasarladıklarını söyledi.

Kahramanmaraş merkezli geçen yılki depremlerde yaşanan sorunları tespit ederek, sistemler geliştirdiklerini belirten Demir, şöyle konuştu:

"İHA'ya aydınlatma ve bluetooth tarama sistemi ekledik. Bu sistem ortamdaki bluetooth sinyallerini tarayarak bireylerinin yerlerini tespit ediyor. Bir afetzede tespit ederse de o bölgeyi işaretliyor. Kişisel eşyalardan akıllı saat, kulaklık gibi eşyalardan da kişinin yerini bulabiliyor. Bununla paralel olarak çalışan bir Wi-Fi sistemi geliştirdik. Bu sistem de yine geliştirdiğimiz mobil uygulama ile bağlantı kurarak kişiyle iletişime geçmemizi sağlıyor. Wi-Fi kullanarak yerel ağ üzerinden mesajlaşmayı sağlıyoruz. Böylece GSM operatörleri çalışmasa bile afetzede bireylerin gönderdikleri mesajları alabiliyoruz. İHA için kendi kumanda sistemlerimizi geliştirdik. Böylece aracımızın birçok donanımını yerli ve milli geliştirmiş olduk."

Demir, ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden almanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mehmetçik ecdadın vatan savunmasında kullandığı Erzurum'daki tabyaları temizledi

2024-09-30 15:43 - Çevre-Hayat

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde alabora olan teknedeki 50 yolcu öldü

2024-10-03 19:13 - Dünya

Van'da nefes borusuna yiyecek parçası kaçan öğrenci Heimlich manevrasıyla kurtarıldı

2024-10-04 17:07 - Gündem

Beyrut'un Dahiye bölgesinde İsrail bombardımanının neden olduğu yıkım kameralara yansıdı

2024-10-02 16:37 - Dünya

Yeni Zelanda'da 5,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi

2024-10-06 00:02 - Dünya

Gen düzenleme teknolojisi ile yaşlı farelerin beyinlerinde kök hücre üretimi artırılabiliyor

2024-10-03 17:23 - Teknoloji

Astronot Tuva Cihangir Atasever, TEKNOFEST'te gençlerle buluştu

2024-10-05 20:18 - Teknoloji

Kahverengi kokarca ile mücadelede fındık bahçelerine 2 bin 200 feromon tuzak asıldı

2024-10-04 12:53 - Çevre-Hayat

Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı

2024-10-04 01:52 - Gündem

Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran, Senegal'de siyasi istişarelerde bulundu

2024-10-05 19:28 - Siyaset

İlgili Haberler

TEKNOFEST İstanbul dördüncü gün etkinlikleriyle devam ediyor

13:32 - Teknoloji

İTÜ PARS Roket Grubu geliştirdiği roketleri TEKNOFEST'te tanıttı

13:22 - Teknoloji

MKE'nin gözü TEKNOFEST gençliğinin üzerinde

12:38 - Teknoloji

STM Genel Müdürü Güleryüz: İnsansız sistemler ve deniz platformlarında milli çözümlere imza attık

12:22 - Teknoloji

STM Genel Müdürü Güleryüz: KARGU, şu anda 10'dan fazla ülkeye ihraç edilmiş vaziyette

12:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

AK Parti 8 ilde yeni yönetimlerin göreve başlayacağını bildirdi

16:08 - Siyaset

Göztepe, Süper Lig'de yoluna namağlup devam ediyor

16:03 - Spor

Ticaret Bakanlığınca yapılan denetimlerde 8 ayda yaklaşık 1,9 milyar lira ceza uygulandı

15:38 - Ekonomi

Kayseri'de mobilya fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

15:17 - Gündem

3 ilde orman yangınlarına müdahale sürüyor

15:13 - Gündem