?>

Toprağın yüzeyine uygulanan malzeme tabakası hem verimi artırıyor hem de erozyonu önlüyor

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Yaşar Korkanç, "Malçlama uygulamasının en önemli amaçlarından biri toprak kaybını ve erozyonu azaltmak. Toprağın verimini artırmak" dedi

Çevre-Hayat - 9 ay önce

Edirne

Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen bir kongre için Edirne'ye gelen Prof. Dr. Korkanç, malçlama uygulamalarının toprağa pek çok faydası olduğunu anlattı.

Malçlamanın toprak ve bitki sağlığına katkı sağladığını belirten Korkanç, şöyle konuştu:

"Malçlamayı toprağın yüzeyini organik ya da inorganik materyallerle kaplama şeklinde tanımlayabiliriz. Bu uygulamayı farklı amaçlarla yapabiliyoruz. En önemlilerinden biri toprak kaybını ve erozyonu azaltmak.

Toprağın verimini artırmak. Yağmur belli bir şiddette yağdığında yağmur damlaları toprağı parçalayıp erozyonu hızlandırıyor. Malç materyali serdiğimizde bu etkiyi azaltıyoruz." 

Toprak nemini koruyor...

Fotoğraf: Gökhan Zobar/AA

Korkanç, yağmur, rüzgar ve güneşe maruz kalan toprağın zaman içinde yapısını bozulabildiğini, malç uygulamasıyla toprağın korunduğunu aktararak, "Yüzeysel akış oluştuğu zaman toprağın verimli kısmını alıp toprağı fakirleştiriyor. Hem üretkenlik azalıyor hem de verim kaybı yaşanıyor. Malçlama toprak nemini korumada da etkili. Yine malç materyali olarak organik bir madde kullanıldığında ayrışma süreçleriyle beraber toprağa organik bir katkı sunuyor" dedi.

Prof. Dr. Korkanç, sürdürülebilir tarımın sağlanması ve toprak sağlığı için üreticilere malç materyali kullanılması tavsiyesinde bulundu.

Malçlamanın toprağın nemini koruduğunu, toprağa organik madde ve besin katarak güçlü bir yapı oluşturduğunu vurgulayan Korkanç, her bölgenin yapısına uygun doğal malzemelerle malç uygulamasının yapılabileceğini dile getirdi.

"Erozyona doğa temelli bir çözüm bulmuş oluyoruz"

Organik malçlama için saman ya da ağaç kabuğunun kullanılabileceğini anlatan Korkanç, şunları kaydetti:

"Kaliteli ve yüksek verimli üretim için toprağın iyi olması lazım. Ekilen ya da dikilen bitki ne kadar verimli bir toprağa ekilirse, o toprak ne kadar bitki ve besin maddeleri açısından zenginse çiftçi buna karşılık o denli yüksek verim alır.

Malçlama yöntemini uygulayarak erozyona doğa temelli bir çözüm bulmuş oluyoruz. Çiftçilerimiz yöresel koşulları göz önüne alarak bu yöntemi uygulamalı. O bölgede yetişen ve mevcut olan organik materyal tercih edilebilir. Çok uzak bir yerden malç materyali getirmeye gerek yok. Organik malç için samanı kullanabiliriz.

Buğday ya da buğdaygillerin samanı dünyada çok yaygın olarak kullanılıyor, ülkemizde de çok rahat ulaşabileceğimiz bir materyal. Bunun yanında ağaç kabukları kullanılabilir. Toprağı güçlendiren, suyu tutup nemini dengeleyen, verimli bir tarım imkanı sağlayan malçlama uygulamasını çiftçilere tavsiye ediyorum."

Korkanç, plastik gibi organik olmayan malç materyali kullanırken tedbirli davranıp çevre kirliliğine müsaade edilmemesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

VPS Nedir ve Nasıl Çalışır?

2024-10-01 15:38 - İnsan&Hayat

Görme kaybı olanlar oyun oynayarak göz egzersizlerini yapabiliyor

2024-10-04 13:23 - Teknoloji

İsrail’in bugün Lübnan’a yönelik saldırılarda ölenlerin sayısı 33'e yükseldi

2024-09-28 23:53 - Dünya

Satrançta dünyanın en genç büyükustası Yağız Kaan Erdoğmuş'tan bir rekor daha

2024-10-01 22:12 - Spor

Ağrı Ovası'nda yetiştirilen çerezlik ayçiçeğinin hasadı devam ediyor

2024-10-02 10:28 - Ekonomi

Tesla'nın otomobil teslimatları yılın üçüncü çeyreğinde beklentileri karşılayamadı

2024-10-02 19:48 - Ekonomi

Bakan Bolat, istihdam yoğun sektörlere finansman noktasında öncelik verileceğini açıkladı

2024-10-04 15:58 - Ekonomi

Korsika'da grev nedeniyle havalimanları ve limanlardaki faaliyetler durdu

2024-10-03 23:47 - Dünya

Türkiye'nin Kampala Büyükelçisi Ak, iş insanlarına Uganda'ya yatırım çağrısı yaptı

2024-10-03 14:08 - Dünya

İlk TEKNOFEST'ten bu yana yarışmacı sayısı 80 kat arttı

2024-10-03 14:37 - Teknoloji

İlgili Haberler

Avanos'ta ırmağa düşen yaşlı adamın köpeği başından ayrılmadı

22:27 - Çevre-Hayat

15 Temmuz şehidi Muhammed Yalçın Karaman'daki mezarı başında anıldı

17:02 - Çevre-Hayat

15 Temmuz Şehitler Makamı ile Hafıza 15 Temmuz Müzesi'nde ziyaretçi yoğunluğu

16:53 - Çevre-Hayat

Pamukkale'de sıcak hava balonları Türk bayraklarıyla gökyüzünde süzüldü

16:48 - Çevre-Hayat

Türk Kızılay İstanbul'da 15 Temmuz şehitleri anısına ikramda bulundu

16:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Pentagon, Los Angeles'taki protestolara karşı gönderdiği Ulusal Muhafızların bir kısmını geri çekiyor

08:39 - Dünya

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında şüpheli sayısı 312'ye yükseldi

08:37 - Gündem

Oyun ve Oyuncak -Sami Mert yazdı-

07:35 - En Son Yazılar

Tip-1 Diyabet (T1D) & Cannabinoidler tedavisi -Dr. Erdem Ulaş yazdı-

07:12 - En Son Yazılar

PKK’nın silahları yakılırken; Silahsızlanma, terhis ve yeniden entegrasyon -Mehmet Yıldırım yazdı-

06:06 - En Son Yazılar