?>

Lise öğrencileri güneş enerjisiyle çalışan otomobil yaptı

Çorum'da lise öğrencileri tarafından saatte 30 kilometre hıza ulaşan ve güneş enerjisiyle çalışan araç geliştirildi.

Teknoloji - 7 yıl önce

ÇORUM Çorum'da lise öğrencileri tarafından saatte 30 kilometre hıza ulaşan ve güneş enerjisiyle çalışan araç geliştirildi.

Bilim ve Sanat Merkezindeki (BİLSEM) 20 öğrenci ve 5 öğretmen tarafından hazırlanan proje kapsamında, 3 ay önce "e-moBİLSEM" adı verilen güneş enerjisiyle çalışan otomobil yapılmaya başlandı.

Hurda olarak satın alınan küçük bir otomobil ve parçaları, öğrencilerce güneş enerji panelleri de eklenerek yeniden dizayn edildi.

Yaklaşık 7 bin liraya mal olan araç, saatte 30 kilometre hıza ulaşabiliyor. Bataryası dolduğunda 70 kilometre yol katedebilen aracı diğer güneş enerjili otomobillerden farklı kılan özelliği ise güneşten aldığı enerjiyi aynı anda kullanabilmesi.

Kentte bu yıl ilk kez düzenlenen TÜBİTAK-4007 Bilim Şenliği'nde görücüye çıkan otomobil, öğrenci ve vatandaşların ilgisini çekti.

Kent meydanındaki şenlik alanında sergilenen aracı inceleyen vatandaşlar, deneme sürüşü gerçekleştirdi.

BİLSEM Müdürü Sadık Efe, gazetecilere yaptığı açıklamada, hurda olarak alınan aracın güneş enerji panelleri, aküsü, tekerlekleri ve diğer parçalarının öğrencilerce monte edildiğini anlattı.

Aracın ilk deneme sürüşünü şehir içi trafiğinde gerçekleştirdiklerini ve 15-20 kilometre yol kat ettiklerini belirten Efe, "Güneş enerjisi olduğu sürece temiz enerjiyle hareket edebiliyor. Bu başlangıç, projeyi geliştirmeyi hedefliyoruz. Tamamen öğrencilerimizi geliştirmeyi, ufkunu açmayı istiyoruz." dedi.

BİLSEM Müdür Yardımcısı Hüseyin Pekkuz ise projeyi öğrencilere güneş enerji panellerinin araçlarla bağlantılarını göstermek amacıyla geliştirdiklerini dile getirerek, "Amacımız hız yapması, rekorlar elde etmesi değil, sadece araç yapımında elektronik bağlantılarını canlı olarak göstermekti. Güneşten gelen enerjiyi nasıl mekanik enerjiye çevirebiliriz, onu göstermek istedik." ifadesini kullandı.

Pekkuz, aracın depoladığı enerjiyle hareket edebilmesinin yanı sıra hareket ederken güneşten aldığı enerjiyle hareketini sağlayabildiğini kaydetti.

Muhabir: Gazi Nogay

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sedanur'un öldürülmesine ilişkin 2 kişi daha tutuklandı

2018-09-29 05:32 - Asayiş

'Düşler Oyunlar ve Okumalar' sergisi açıldı

2018-10-03 19:12 - Kültür Sanat

Lise öğrencileri güneş enerjisiyle çalışan otomobil yaptı

2018-10-03 20:02 - Teknoloji

Bakan Kurum'dan TOKİ borç güncellemesi müjdesi

2018-09-28 19:22 - Ekonomi

Filistinliler genel grevde

2018-10-01 15:47 - Dünya

'Gençler ülkenin geleceğini daha iyiye taşıyacak'

2018-09-29 06:02 - Gündem

Elinde çiçeklerle beklediği eşi ve çocuklarına kavuştu

2018-10-02 17:32 - Çevre-Hayat

Türkiye'de 5 yılda 370 kişi kalp nakliyle hayata tutundu

2018-09-28 15:02 - Sağlık

Kamboçyalı Bakan: Türkiye'yi FETÖ konusunda desteklemeye devam edeceğiz

2018-10-03 07:32 - Siyaset

'Çocukların kitap fobisi ve baş ağrısı, 'astigmat' belirtisi olabilir'

2018-10-01 15:52 - Sağlık

İlgili Haberler

OSTİM'li öğrenciler Cezeri merkezindeki icatlarını TEKNOFEST'te vitrine çıkarıyor

12:12 - Teknoloji

Türkiye, yerli nükleer reaktör geliştirme çağrısı başlattı

12:03 - Teknoloji

SANCAR SİDA atış testini "tam isabetle" geçti

11:58 - Teknoloji

Bakan Kacır, teknopark sayısının 113'e ulaştığını bildirdi

21:02 - Teknoloji

Plastik kullanımını azaltmak için portakal kabuğundan yapılan ambalaj patent aldı

14:02 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Avustralyalılar, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını 100 haftadır protesto ediyor

13:02 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a TV programında "hakaret" iddiasına ilişkin iddianame

12:57 - Gündem

ABD'de bazı eğitimciler sosyal medyada Kirk paylaşımları nedeniyle işten çıkarıldı

12:53 - Dünya

Nepal'in geçici Başbakanı Karki'den ülkenin yeniden inşası için işbirliği ve sükunet çağrı

12:48 - Dünya

Türkiye, biyometanla sanayide karbon salımını azaltabilir

12:43 - Ekonomi