?>

Liderlerin aşçısı, siyasetçilerin damak zevklerini paylaştı

Eski cumhurbaşkanları Süleyman Demirel'den Turgut Özal'a, eski başbakan Bülent Ecevit'ten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a kadar Türk siyasetinin son 30 yılına damga vuran isimlerine yemek yapan şef Açıköz, liderlerin damak zevklerini anlattı

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 2 yıl önce

Ankara

Çankaya'daki ünlü bir otelin aşçıbaşı olan Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkanı Şef Zeki Açıköz, mesleğinde 44'üncü yılını doldurduğunu, bu süre zarfında hem Türk hem de dünya liderlerinden pek çok ismi ağırlama şansı bulduğunu belirtti.

Çalıştığı otelin protokol ağırlanan otellerin başında geldiğini dile getiren Açıköz, 5 cumhurbaşkanı, 6 başbakan, 2 başbakan yardımcısı ve bir ana muhalefet partisi liderinin yanı sıra dünya liderlerine de yemek yaptığını söyledi.

Liderlerin ne yiyip ne içtiğinin oldukça merak edildiğini belirten Açıköz, siyasetçilerin damak zevklerini gazeteci Özcan Yıldırım ile birlikte kaleme aldıkları "Siyasetin Sofrası" adlı kitapta anlattığını aktardı.

"Erdoğan'ın damak lezzeti tam bir Karadeniz mutfağı"

Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın yemek yemeyi çok seven liderlerden biri olduğunu dile getiren Açıköz, misafir ağırlamaktan oldukça hoşlanan Özal'ın daha çok yöresel lezzetleri tükettiğini söyledi.

Özal gibi 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de yemek yemeyi sevdiğine fakat özenli beslenmediğine değinen Açıköz, "Demirel, en çok ağırladığım liderlerin başında gelirdi. Yemeyi, yedirmeyi, misafir ağırlamayı severdi. Isparta mutfağının aşığıydı, hiç yemek ayrımı yapmazdı." dedi.

Eski Başbakan Bülent Ecevit'in yemekle arasının pek olmadığını ama yine de kuru fasulye yemeğinin favorisi olduğunu söyleyen Açıkgöz, "Ecevit fiziğinden de belli olduğu gibi yemek yemeyi sevmezdi ama kuru yemişe de asla 'hayır' diyemezdi. Başbakan Necmettin Erbakan ise sulu yapılan lagos buğulamaya bayılırdı." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın beslenmesine dikkat eden liderlerin başında geldiğini anlatan Açıköz, "Rizeli olduğu için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damak lezzeti tam bir Karadeniz mutfağıdır. Osmanlı mutfağını ve yöresel lezzetleri çok sever. Yayla çorbasını ve sebze yemeklerini keyifle yer. Ancak Erdoğan, yediklerine ve içtiklerine son derece önem verir." dedi.

Kraliçe Elizabeth'in favorisi fırın sütlaç"

Şef Açıköz, sadece Türk siyasetçilerine değil, Kraliçe Elizabeth, Obama ve Putin gibi dünya liderlerine de yemeklerini tattırdığını, hatta Kraliçe Elizabeth'e 2008'deki Türkiye ziyaretinde Türk yemeklerinden oluşan menü hazırladığını söyledi.

Kraliyet ekibinin ve büyükelçiliğin Kraliçe için İngiliz menüsü hazırlanması talebinde bulunduğunu ama kendisinin Türk yemeklerini tatması konusunda ısrarcı olduğunu dile getiren Açıköz, "O zaman elçiliğe net bir şekilde Kraliçe'ye yöresel lezzetlerin tattırılması gerektiğini söyledim. Kraliçe Elizabeth'e perhizine uygun olsun diye tatlı olarak fırın sütlaç hazırladık. Kraliçe, sütlacı o kadar beğendi ki normalde saray kuralları gereği konuşmak yasak olmasına rağmen benimle sohbet etti." dedi.

"Her çeşit yemek bu ülkede var"

Türk mutfağının, yurt dışında kebap ve dönerden ibaret zannedildiğini vurgulayan Açıköz, şunları kaydetti:

"Biz bunun böyle olmadığını iddia ediyoruz. 7 coğrafi bölgemiz var, 7 bölge insanı da birbirlerine farklı lezzet kültürleriyle büyüyor. Dolayısıyla bu kültür yeme içme alışkanlıklarını da etkiliyor, yemek kültürü farklılaşıyor. Türk mutfağının dünyada hitap edemeyeceği hiçbir ülke yok. Afrikalının da, Güney Amerikalının da, Avrupalın da tüketeceği her çeşit yemek bu ülkede var."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Meclis, açılışının 103. yılını kutlayacak

2023-04-17 16:28 - Siyaset

Tayvan: Ada çevresinde Çin'e ait 26 hava aracı ve 7 gemi tespit edildi

2023-04-13 09:14 - Dünya

AB'nin Çin mesaisi yoğunlaşıyor

2023-04-11 14:57 - Dünya

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı 10-11 Nisan Dezenformasyon Bülteni'ni yayımladı

2023-04-12 13:08 - Medya

BM: Sudan'daki çatışmalarda can kaybı 185'e ulaştı

2023-04-17 22:14 - Dünya

Bakan Akar'dan "terörle mücadele" mesajı

2023-04-16 17:48 - Gündem

Büyük bölümü su altında kalan eski Yusufeli'nde yaklaşık bin sahipsiz hayvan kurtarıldı

2023-04-12 12:14 - Çevre-Hayat

Düzce'de otizmli çocuğun polislik hayali bir günlüğüne gerçeğe dönüştü

2023-04-14 11:48 - Çevre-Hayat

Rüzgar ve güneşin küresel elektrik üretimindeki payı 2022'de yüzde 12 ile rekor kırdı

2023-04-12 09:58 - Ekonomi

Bakan Çavuşoğlu, Togg'u kullanarak Mısırlı mevkidaşı Şukri ile iftara gitti

2023-04-13 20:48 - Gündem

İlgili Haberler

Pakistan ile Hindistan arasındaki ateşkesin ardından Azad Keşmir'de sükunet hakim

21:43 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Rümeysa Öztürk: Son 45 günde doktoramın kritik zamanında özgürlüğüm ve eğitimimden mahrum kaldım

09:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Rümeysa Öztürk'ün ailesi, kızlarının serbest bırakılması kararından memnun

22:04 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ABD’li ilk Papa 14. Leo'nun geçmişteki tutum ve icraatları merak konusu oldu

16:07 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ABD-Çin müzakereleri küresel ticaret için önemli bir fırsat olabilir

12:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

İstanbul müzakereleri, Rusya-Ukrayna Savaşı'nı bitirme çabalarının dönüm noktası olarak biliniy

13:08 - Dünya

Amasya'da 4,4 ve 4,2 büyüklüğünde iki deprem

13:03 - Gündem

Gaziantep esnafı Ziraat Türkiye Kupası heyecanı yaşıyor

12:58 - Ekonomi

BM'den iklim değişikliğinin 2050'ye kadar 80 milyon kişiyi daha açlığa itebileceği uyarısı

12:53 - Dünya

Amasya'da 4,4 büyüklüğünde deprem

12:47 - Gündem