?>

Libya Siyasi Diyalog Forumu kasımda Tunus'ta düzenlenecek

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu, Libya krizindeki siyasi tarafları bir araya getirmesi planlanan Libya Siyasi Diyalog Forumunun, ön hazırlık görüşmelerinin ardından kasım ayı başında Tunus'un ev sahipliğinde başlayacağını duyurdu.

Dünya - 5 yıl önce

Trablus

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu'nun (UNSMIL), yayımladığı yazılı açıklamaya göre, Libyalı taraflar arasında kapsayıcı görüşmeler, 19 Ocak'ta düzenlenen Berlin Konferansından çıkan sonuçları destekleyen 2510 (2020) sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına dayanarak, kasım başında Tunus'ta yeniden başlayacak.

Açıklamada, forumun genel amacının, "Libya’nın egemenliğini ve ülke kurumlarının demokratik meşruiyetini yeniden tesis etmek için mümkün olan en kısa zamanda ulusal seçimlerin yapılmasını sağlayacak düzenlemeleri gerçekleştirmek ve birleşik bir yönetim çerçevesi üzerinde fikir birliği sağlamak" olduğuna işaret edildi.

Forumun, Montrö görüşmelerinden çıkan tavsiyelerin yanı sıra, Buznika (Fas) ve Kahire'de varılan uzlaşılar da dahil olmak üzere, Libyalılar arasındaki son istişarelerde oluşan ilerleme ve uzlaşılara dayanacağı kaydedildi.

Buna göre UNSMIL, Tunus'ta yüz yüze yapılacak siyasi görüşmelerden önce, 26 Ekim'den başlayarak, telekonferans yöntemiyle düzenlenecek hazırlık toplantılarında forumun katılımcılarını bir araya getirecek.

Kahire'de heyetler arası görüşmeler başlıyor

Açıklamaya göre, forumun toplanmasından önce, 11-13 Ekim tarihleri arasında BM öncülüğünde Kahire'de, anayasal konuları ele alan heyetler arası istişareler yapılacak.

Bu heyetler, Libya hükümetine bağlı Devlet Yüksek Konseyi ve ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in destekleyen Tobruk'taki Temsilciler Meclisinden katılacak temsilcilerden oluşacak.

5+5 görüşmeleri 19 Ekim'de Cenevre'de başlayacak

Açıklamada ayrıca, BM öncülüğünde, 19 Ekim'den itibaren İsviçre'nin ev sahipliğinde Cenevre'de, 5+5 Ortak Askeri Komisyonu delegasyonları arasında yüz yüze doğrudan görüşmeler düzenleneceği kaydedildi.

"Yapıcı siyasi tartışmalar için alan açılmasının" gerekliliğine vurgu yapılan açıklamada, bunun için, Libya'nın orta kesimlerinde (Sirte ve Cufra) askerden arındırılmış bir bölge de dahil olmak üzere kalıcı bir ateşkes konusunda anlaşma sağlanması ve tüm askeri hareketlilikleri ve yığınakları tamamen durdurma çağrısı yapıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'İkiyüzlü' Batı ülkeleri Mısır'daki idamlara sessiz kaldı

2020-10-07 20:40 - Dünya

Demirci'nin 'canlı' hafızası

2020-10-05 15:16 - Çevre-Hayat

A Milli Futbol Takımı, Almanya ile berabere kaldı

2020-10-08 02:46 - Spor

HUAWEI P smart 2021, Huawei Online Mağaza'da ön satışta

2020-10-09 17:03 - Genel

Asırlık çınar ile eşi koronavirüsü yendi

2020-10-04 15:12 - Çevre-Hayat

Başkentte tren kazası: 2 ölü

2020-10-10 16:31 - Gündem

Havaş Genel Müdürlüğü’ne Mete Erna asaleten atandı

2020-10-08 13:58 - Genel

Suriyeli küçük Hane'nin yüzü doku nakliyle güldü

2020-10-08 15:06 - Çevre-Hayat

Epilepsi hastaları için 'akıllı bileklik' geliştirildi

2020-10-08 17:21 - Teknoloji

'Trabzonspor'da rüyamı yaşıyorum'

2020-10-07 17:31 - Spor

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, tartışma yaşadığı Elon Musk ile ilişkisinin bittiğini söyledi

21:33 - Dünya

Almanya'da bir aracın yayalara çarpması sonucu 5 kişi yaralandı

20:38 - Dünya

Ukrayna, Rusya'yı İstanbul'daki anlaşmaya göre esir takası ve ceset değişimi yapmaya çağır

17:53 - Dünya

İsveç'te binlerce kişi Filistin'e destek gösterisi düzenledi

17:43 - Dünya

Yunanistan'da 5,2 büyüklüğünde deprem

16:17 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, tartışma yaşadığı Elon Musk ile ilişkisinin bittiğini söyledi

21:33 - Dünya

İstanbul'da pitbull cinsi köpeğin saldırdığı çocuk yaralandı

21:08 - Asayiş

Almanya'da bir aracın yayalara çarpması sonucu 5 kişi yaralandı

20:38 - Dünya

ABD ve Çin heyetleri tarife görüşmeleri için İngiltere'de bir araya gelecek

19:42 - Ekonomi

Fransa’da LGBT propagandasına geçit vermeyen futbolculara 4'er maç ceza verildi

18:42 - Spor