?>

Libya Başbakanı Dibeybe: Libya, Türkiye ve Yunanistan'ın haklarının korunmasının önemini vurguluyoruz

Trablus'u ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile Libya Başbakanı Dibeybe'nin görüşmesinde, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesi vurgulandı.

Dünya - 5 yıl önce

TRABLUS 

Libya'nın başkenti Trablus'u ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile görüştü.

Başbakan Dibeybe, Miçotakis'i başbakanlık konutunda resmi törenle karşıladı. İki lider, heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Dibeybe, burada yaptığı konuşmada, Yunanistan ve Libya arasında ekonomi ve yatırım alanlarında daha fazla iş birliğini hedeflediklerine işaret ederek, "İki ülke arasındaki çıkarlar doğrultusunda diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmeye ve diplomatik temsiliyeti artırmaya çalışıyorum." diye konuştu.

Libya Başbakanı, Yunanistan ile enerji, deniz ticareti ve askeri denizcilik eğitimi alanlarındaki tüm anlaşmaların yeniden etkinleştirilmesini umduklarını belirtti.

Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım 2019'da imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasına değinen Dibeybe, şunları söyledi:

"Türkiye ile münhasır ekonomik bölge belirlenmesi üzerine imzaladığımız anlaşmalar konusuna gelince, her türlü anlaşmanın, uygun çözümler sunmaya katkı sağlaması ve Libya, Türkiye ve Yunanistan'ın haklarının korunmasının önemini vurguluyoruz."

Libya Başbakanı Dibeybe, şöyle devam etti:

"Aynı şekilde, Girit ve Libya arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ve münhasır ekonomik bölge konusunda görüşmelerin başlaması için Libya ve Yunanistan arasında ortak komisyon kurmaya hazırız."

Miçotakis: İstikrarın sağlanması için Libya'nın yanında olacağız

Öte yandan Yunan Başbakan Miçotakis, ziyaretinin temel amacının Trablus'taki Yunanistan Büyükelçiliği'nin yeniden açılması olduğunu kaydetti.

Miçotakis, Trablus’un ardından Bingazi’de konsolosluk açacaklarını ifade etti.

"İstikrarın sağlanması ve seçimlerin dış müdahaleden uzak gerçekleştirilmesi için Libya'nın yanında olacağız" diyen Miçotakis, Libya'daki yabancı güçlerin ülkeden ayrılması çağrısı yaptı.

Miçotakis, Libya ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hakları kapsamında imzaladığı mutabakat muhtırasına ilişkin ise, "Avrupa Konseyi'nin kararlarına göre herhangi bir yasal güce sahip olmadığını" savunduğu bu "belgelerin" iptal edilmesi gerektiğini ileri sürdü.

Yunan Başbakan, şöyle devam etti:

"Benim doğduğum yer Girit Adası. Sonuçta coğrafya, bazılarının haritalarda çizdiği yapay çizgileri değil, ikili ilişkilerin çerçevesini belirliyor."

Trablus'ta son günlerde yoğunlaşan diplomatik ziyaretler kapsamında bugün, Libya Başbakanı Dibeybe, Yunanistan Başbakanından önce İtalyan mevkidaşı Mario Draghi ile görüşmüştü.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Biden, Trump yönetiminin Uluslararası Ceza Mahkemesi yetkililerine getirdiği yaptırımları kaldırdı

2021-04-03 12:36 - Dünya

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına 130 sürekli işçi alınacak

2021-04-05 12:38 - Ekonomi

Haftalık Kovid-19 vaka sayısı 81 ilin tamamında arttı

2021-03-31 14:31 - Sağlık

FETÖ'nün 'Hava Harp Okulu yapılanması' detayları ve isimleriyle deşifre oldu

2021-04-05 16:29 - Asayiş

Hayati Yazıcı: Millet kendisine ait anayasa yapma hakkını coşkuyla gerçekleştirsin

2021-04-03 15:16 - Politika

ABD, Batı Şeria'nın 'İsrail'in işgali altında olduğunu' yeniden teyit etti

2021-04-02 03:31 - Dünya

MSB Yunanistan'a yasa dışı yollardan geçmeye çalışan PKK'lı teröristin yakalandığını bildirdi

2021-04-05 15:10 - Gündem

Süper Lig'de 33. hafta maçlarını yönetecek hakemler açıklandı

2021-04-05 16:11 - Spor

Anne sütü hem bebeği hem anneyi kanserden koruyor

2021-04-02 15:04 - Genel

Özel eğitime gereksinim duyan Abdulkadir, öğretmeninin fedakarlığı sayesinde okuldan kopmadı

2021-04-01 16:36 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov: Ukrayna'da geçici ateşkese karşıyız

21:33 - Dünya

İtalya: Bizden Gazze ve Filistin için İtalyan askeri talep ediliyor

20:48 - Dünya

Kuzey Makedonya'daki Uluslararası Maarif Okullarında "Türkçe Eğitim Günü" kutlandı

19:17 - Dünya

İsrail, ateşkes sonrasında Gazze'ye geçecek 26 bin yardım tırını engelledi

19:02 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, ikili ilişkileri görüştü

18:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Sahte faturayla suç gelirlerini akladığı belirlenen 21 şüpheli tutuklandı

21:42 - Gündem

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov: Ukrayna'da geçici ateşkese karşıyız

21:33 - Dünya

Bakan Kurum'dan deprem bölgesi için "Tohum" filmi paylaşımı

21:08 - Gündem

Alphabet, veri merkezi ve enerji altyapı şirketi Intersect'i satın alıyor

21:03 - Ekonomi

İtalya: Bizden Gazze ve Filistin için İtalyan askeri talep ediliyor

20:48 - Dünya